Wat voor medicijnen zijn er tegen rugpijn?

Bij rugpijn kan het prettig zijn als je medicijnen kunt slikken. Welke medicatie je krijgt voorgeschreven zal liggen aan de rugpijn die je hebt, welke klachten je hebt, hoeveel klachten je hebt en hoelang je al klachten hebt. Het beste kun je de pijnstillers die je dan krijgt op vaste tijden innemen. Bij veel mensen is het zo dat als zij even geen rugpijn hebben dat zij geen medicijnen willen nemen, maar dat is niet goed. Je moet de pijn in dit geval voor zijn. Zeker gedurende de eerste dagen is het van belang dat je de pijnstillers op vaste tijden in gaat nemen, het kan zijn dat je hierdoor al snel gaat merken dat je de pijn onder controle hebt. Als het goed helpt dan kun je de medicatie na een paar dagen weer langzaam afbouwen. Als op wordt gemerkt dat de pijn weg is en weg blijft dan heeft dat goed geholpen. Het kan echter ook zijn dat de pijn weer terugkomt, neem dan weer pijnstillers.

Paracetamol bij rugpijn

Bij rugpijn kan er paracetamol in worden gezet. Je kunt vier keer per dag 1000 mg nemen, maar dit moet wel op advies van de arts, je krijgt niet zomaar 1000 mg paracetamol in de apotheek. Het kan zijn dat paracetamol niet helpt en dan kan er bijvoorbeeld nsaid’s in worden gezet, een voorbeeld hiervan is Ibuprofen. Ibuprofen zou je drie keer per dag 400-600 mg mogen innemen. Er kan echter ook Diclofenac worden gegeven voor drie keer per dag 50 mg of Naproxen in de vorm van twee keer per dag 500 mg. Welke medicijnen er voor worden geschreven zal afhankelijk zijn van hoe je reageert op de medicatie en of dat het gecombineerd mag worden met andere medicatie (wanneer je deze slikt). Het kan zijn dat je bij Diclofenac maagklachten krijgt, dan moet er een maagbeschermer in worden genomen.

Voorzichtig met medicatie tegen rugpijn

Je moet niet zomaar alle medicatie nemen tegen rugpijn. Sommige mensen hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, ook kan er een verhoogde kans zijn op nierproblemen. Mensen boven de 70 jaar moeten in ieder geval extra goed uitkijken met het gebruik van nsaid’s. Gebruik daarom geen medicatie op eigen houtje, maar bespreek met de arts wat je kunt nemen en in welke hoeveelheid. Bij twijfel over de juiste medicatie of bijwerkingen ervan is het verstandig contact op te nemen met de arts. Hij bepaalt of er, indien nodig, een ander middel gegeven kan worden. Niet iedereen reageert hetzelfde op een medicijn en daarom is het de eerste dagen vaak even aankijken hoe je reageert op de medicijnen tegen rugpijn.

Medicijnen tegen rugpijn

Deze medicijnen kunnen helpen bij rugpijn:

 • Paracetamol, tot wel 4x 1000 mg per dag (dit wel op advies van de dokter)
 • Ibuprofen, tot driemaal daags 400-600 mg
 • Diclofinac
 • Probeer de medicijnen op vaste tijdstippen in te nemen om meer controle over de rugpijn te krijgen

Overleg altijd met je arts welke medicijnen tegen de rugpijn het meest geschikt zijn voor jouw situatie!

Gerelateerde artikelen

Wat voor hulpmiddelen zijn er tegen rugpijn?

Wat voor hulpmiddelen zijn er tegen rugpijn?

Wanneer er sprake is van rugpijn is het belangrijk dat je hier aan toe geeft en een stapje terug gaat doen. Als je even moet liggen, dan moet je dat doen (maar ook weer niet te lang, omdat je dan stijf kunt worden). Als je enigszins kunt bewegen, dan is het belangrijk dat je dit wel blijft doen...

Wat zijn wervelfracturen?

Wat zijn wervelfracturen?

Als je gezond bent dan heb je niet zo gauw te maken met wervelfracturen. Wanneer er sprake is van wervelfracturen en je hebt gezonde botten, dan moet er wel heel wat gebeurd zijn. Een andere naam voor een wervelfractuur is een wervelcompressiefractuur. Als een van de botten van de wervelkolom af...

Wat zijn tumoren en ontstekingen van de rugwervels?

Wat zijn tumoren en ontstekingen van de rugwervels?

Rugpijn komt vaak voor. Er wordt wel eens gesproken over symptomatische rugklachten. Deze klachten treden op als symptoom van een duidelijke onderliggende oorzaak. Er kan hierbij gedacht worden aan een ontsteking van een wervel of tussenwervelschijf. Het is bij de meeste mensen niet duidelijk...

1 Comment

 1. Maickel de Ruijter 28 Oktober 2016
  Beantwoorden

  Persoonlijk ben ik tegen pijnstilleng, tenzij klachten chronisch zijn. Ik vind dat er meer gekeken moet worden naar de oorzaak pijn, want die moet er zijn. Zelf ben ik ook jaren lang bezig geweest met het zoeken naar mijn oorzaak voor rugproblemen. Ik kwam uiteindelijk bij een bedrijf dat ik gespecialiseerd in klachten die voortkomen vanuit bekken scheefstand. Bij Krullaards Perfect Reset hebben ze mijn lichaam opgemeten en met de verkregen gegevens is de oorzaak achterhaald. Door een verkeerde houding tijdens werk en een onderbeen verschil is mijn bekken scheef gaan staan. Doordat mijn bekken scheef stond moesten mijn spieren en mijn wervelkolom compenseren wat resulteerde in pijn in de lage rug en een hoge spierspanning (en hoofdpijn) in de nek en schouderregio.

  Na enkele behandelingen werd de pijn al minder en nu ben ik geheel pijn vrij. Ik heb nog wel vaak last tijdens het werk, maar dan herrinner ik me aan een klein loopje en dan gaat het daarna wel weer.

  Groet, Maickel

Laat een reactie achter