Home » Blaasontsteking

Blaasontsteking

Blaasontsteking

Een blaasontsteking is eigenlijk een infectie in de blaas. Je ervaart dan pijn bij het plassen of een branderig gevoel. Je zult merken dat je vaker moet plassen en dan

Lees verder »

Blaasontsteking

Een blaasontsteking is eigenlijk een infectie in de blaas. Je ervaart dan pijn bij het plassen of een branderig gevoel. Je zult merken dat je vaker moet plassen en dan ook elke keer maar kleine beetjes kunt ontlasten. Er kan wat bloed in de urine zitten en de meeste mensen hebben ook krampen in de onderbuik. De ontsteking is meestal alleen in de blaas.

Last

Er zijn vrouwen die vaak last hebben van een blaasontsteking en daar dus gevoelig voor zijn. Andere vrouwen hebben er geen tot nooit last van. Tot op de dag van vandaag weet men niet waarom dit zo is. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen. Doordat de plasbuis van de vrouwen in de buurt van de anus zit, kan men dus vrij makkelijk een ontsteking oplopen terwijl mannen een langere plasbuis hebben. Voor vrouwen dus een teken dat zij zeer goed hun billen moeten afvegen en ook nog eens in de juiste richting!

Als kinderen last hebben van een blaasontsteking, is er vaak een bezoekje aan de huisarts nodig. Kinderen kunnen namelijk een aangeboren afwijking hiervoor hebben.

Gecompliceerde infectie

Als er dezelfde klachten als bij een blaasontsteking zijn en er is verhoging (of koorts) dan kan er sprake zijn van nierbekkenontsteking. Dit gaat vaak gepaard met koude rillingen, pijn in de rug en misselijkheid. Als je echt pijn hebt met zogenaamde bewegingsdrang, dan kan het ook zijn dat je nierstenen hebt.

Regelmatig een blaasontsteking

Als een vrouw meer dan drie keer in het jaar een blaasontsteking heeft, dan moet ze dat melden bij de huisarts. Het kan dan ook een onderliggende oorzaak hebben, aangezien dit erg veel is. Kinderen moeten altijd bij de huisarts komen, want zij behoren geen blaasontsteking te hebben.

Het nakijken van de urine

In het laboratorium van de huisartsen checken ze de urine op verschillende manieren om te kijken of er sprake is van een blaasontsteking:

  • Nitriettest.
    Bij deze test wordt er een stickje in de urine gezet en wanneer er een roze vierkant op het stickje komt, dan is er nitriet in de urine. Dit is een bacterie die een blaasontsteking kan veroorzaken. Met het stickje kan men ook kijken naar de restanten van bloed, suiker, vetten en eiwitten.
  • Dipslide.
    Ook dit is een stickje die in de urine is gehouden en deze wordt bijna een dag in een broedstoof gezet. Hierdoor groeien er versneld bacteriën op en ze kunnen ook nog zien welke bacteriën hierop groeien.
  • Sediment.
    Dit betekent dat er een druppeltje urine onder een vergrootglas wordt gehouden. De urine wordt snel rondgedraaid (gecentrifugeerd) zodat er een bezinksel zit. Men bekijkt het bezinksel.

Behandeling

Sommige vrouwen hebben slechts heel zelden een blaasontsteking. Dit kan ook vanzelf genezen en hoeft niet meteen te worden behandeld met bijvoorbeeld antibiotica. Dit middel wordt wel vaak gegeven.

Herinner jezelf aan dat je veel blijft drinken. Plassen niet ophouden en zorg dat je de blaas helemaal leeg plast zodat de bacteriën niet in de blaas blijven hangen!

Plaats een reactie