Home » Keelpijn » Behandeling van keelontsteking

Behandeling van keelontsteking

De behandeling van een keelontsteking bestaat uit diverse fasen. Meestal genezen mensen binnen een week van een keelontsteking zonder behandeling met de gewone huis- tuin- en keukenmiddeltjes (thee, honing, rust). Is er echter behandeling van een keelontsteking nodig dan is het doel om de symptomen te verlichten. Neem genoeg rust en ziek uit; dat is het belangrijkste advies bij de behandeling van de keelontsteking. Sommige mensen voelen zich echt ziek en dan is het van belang dat er ook echt rust wordt genomen. Anderen voelen zich wel fit en kunnen gewoon werken.

Volg je gevoel hierbij en wanneer de klachten toenemen, gaat het er om dat er naar het lichaam wordt geluisterd en toe wordt gegeven aan moeheid bijvoorbeeld. Veel, extra drinken hoort ook bij de behandeling van de keelontsteking. Hierbij is het advies om warme dranken te nuttigen zoals bouillon, warme kruidenthee met honing en wellicht een beetje citroen, dit kan geen kwaad. Een ijsje kan de pijn ook verlichten en koude drank hoort ook bij de behandeling van de keelontsteking. Matig zijn met alcohol is hierbij wel van belang! Sommige mensen denken dat het een verdovend effect heeft en dat de pijn hierdoor weggaat, maar zo werkt het niet.

Tips bij behandeling van keelontsteking

Er zijn een aantal tips. Allereerst kan er een theelepel zout worden opgelost in een glas warm water. Hiermee kan dan een aantal keer per dag worden gegorgeld. Het zuigen op een hard snoepje is ook aan te raden of er kan een ijsblokje genomen worden, zodat de speekselproductie wordt gestimuleerd. Hard voedsel is niet aan te raden en kan pijn doen tijdens het eten en slikken. Daarom kan vloeibare voeding tijdelijk een uitkomst zijn, dat is minder pijnlijk om door te slikken. Er kan eventueel gestoomd worden onder een handdoek, bij sommige mensen worden de klachten hierdoor minder en het geeft in elk geval tijdelijk verlichting.

De huisarts zet wel degelijk geneesmiddelen in bij de behandeling van de keelontsteking. Maar niet iedereen heeft hier profijt van. Daarom kijkt hij voor wie het is; een risicogroep, kinderen of volwassenen. Bij twijfel kan er het beste een arts worden geraadpleegd om te kijken welk geneesmiddel het beste ingezet kan worden, zeker wanneer iemand al diverse medicijnen gebruikt.

Wel/niet doen

Vermijdt irritatie van de keel en stop daarom met roken tijdens de behandeling van de keelontsteking. Neem de juiste geneesmiddelen als behandeling van de keelontsteking. Kijk naar een pijnstiller die helpt tegen de pijn en de koorts. Bij de meesten wordt er paracetamol voorgeschreven, dit is veilig en hierbij hebben de meeste mensen geen last van de bijwerkingen. Soms komt het voor dat paracetamol bij de behandeling van de keelontsteking niet voldoende is. Dan kan de keuze uit gaan naar ibuprofen of diclofenac. Antibiotica helpen meestal niet. Vaak veroorzaakt een virus de keelontsteking en daar helpen antibiotica niet tegen, gebruik dit dus niet.

Er zijn wel mensen die antibiotica krijgen als zij een keelontsteking hebben, maar dat zijn speciale groepen. Het zijn de risicogroepen die bij de behandeling van de keelontsteking een antibiotica voorgeschreven kunnen krijgen. Risicogroepen zijn bijvoorbeeld mensen met kanker, mensen met acute reuma of mensen met een verminderde algemene weerstand. Mensen met hoge koorts krijgen ook antibiotica, net als wanneer iemand vijf keer acute keelpijn heeft per jaar of twee keer kort na elkaar. Dit geneesmiddel wordt ook bij chronische aandoeningen zoals astma en hartklepproblemen ingezet. De arts beslist óf er medicatie en zo ja, welke medicatie er gebruikt gaat worden.

nuttige content? post

Plaats een reactie