Home » Rugpijn » Wat is een hernia van de tussenwervelschijf?

Wat is een hernia van de tussenwervelschijf?

Bij een hernia gaat het over een uitstulping van de tussenwervelschijf. In de medische wereld wordt het ook wel hernia nuclei pulposi genoemd. Het wordt ook wel eens als afkorting gebruikt HNP. Het kan ook een lumbale hernia heten, dit is het geval wanneer de uitstulping zich in een tussenwervelschijf in de onderrug bevindt (bij de lumbale wervels). Het vervelende is dat deze uitstulping kan drukken op de zenuw die dan vanuit de wervelkolom naar een van de benen loopt. Veel mensen klagen dan ook over pijn in de benen, er kunnen echter ook uitvalverschijnselen optreden. Het kan zijn dat mensen last hebben van een dof gevoel, van krachtvermindering of van verlamming.

Hernia en de wervelkolom

Om meer te weten te komen over een hernia is het van belang om te weten hoe de wervelkolom in elkaar zit. Deze bestaat uit zeven nekwervels, vijf lendenwervels, twaalf borstwervels, het heiligbeen en het stuitbeentje. Tussen twee wervels in ligt altijd een tussenwervelschijf. Deze bestaat weer uit een elastische kern en die is omgeven door een vezelige ring. Deze vergroten de mogelijkheden om de wervelkolom te laten bewegen. De wervels moeten het wervelkanaal beschermen. Hierin bevinden zich het ruggenmerg en de zenuwwortels die de prikkeloverdracht verzorgen tussen hersenen en het lichaam.

Wat is nu precies een hernia?

Bij een hernia ‘speelt’ het probleem, dat de kwaliteit van de tussenwervelschijf is verslechterd. De ring is niet meer sterk genoeg om de elastische kern op zijn plek te kunnen houden. Er komt druk op de schijf en dan wordt de elastische kern op een zwakke plek naar buiten geduwd in de ring. Vaak is dat op de plek waar de zenuw het wervelkanaal verlaat. Dit houdt in dat de uitpuilende kern van de wervelschijf op de zenuw drukt. Dit kan voor flinke pijn zorgen. Daarnaast kan de druk op de zenuw ook de functie van de zenuw verminderen en dan kunnen mensen uitvalverschijnselen krijgen.

Het vaststellen van een lumbale hernia gaat niet vanzelf. Er moet onderzocht worden waar de pijn precies zit en er worden veel vragen gesteld. Vragen die gesteld worden zijn hoelang de pijn aanwezig is, of de pijn constant is of ineens op komt zetten, hoe het voelt wanneer je moet hoesten of niezen en of je een dof of prikkelend gevoel ervaart. Het kan zijn dat de persoon met rugpijn merkt dat de benen niet goed functioneren, ook dat moet dan worden opgemerkt. Het kan zijn dat een hernia geopereerd moet worden, maar dat is niet standaard. Dankzij fysiotherapie gaan bij 70-80% van de mensen de klachten over.

Hernia van de tussenwervelschijf:

Wat:
Verslechtering van de kwaliteit van de tussenwervelschijf

Herkenning en symptomen:
Flinke pijn
Soms uitvalverschijnselen

Behandeling:
Vaak zal fysiotherapie de pijnklachten verhelpen
Bij een hernia kan een operatie nodig zijn, maar dit is niet standaard

nuttige content? post

Plaats een reactie