Home » Buikpijn » Brandend maagzuur

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is een ongemakkelijk, maar gemeenschappelijk gevoel van verbranding of warmte in de borst. Hoewel de pijn van brandend maagzuur wordt gevoeld in de borst, heeft brandend maagzuur niets te maken het het hart. In plaats daarvan wordt brandend maagzuur veroorzaakt door maagzuur. Voortdurende aanvallen van brandend maagzuur kunnen een symptoom zijn van een ernstige aandoening, de zogenaamde gastro-oesofageale reflux of GERD. Frequent of ernstig brandend maagzuur kan dagelijkse activiteiten beperken en leiden tot verdere complicaties, zoals zweren in de slokdarm. Met de juiste kennis van brandend maagzuur en de behandeling ervan, kan vrijstelling worden verkregen van deze aandoening. Brandend maagzuur is een veel voorkomend symptoom bij de meeste mensen. Ongeveer een derde van de volwassen bevolking heeft weleens ervaring gehad met brandend maagzuur. Ongeveer 17%-45% van de zwangere vrouwen heeft last van zuurbranden of gerelateerde symptomen.

Brandend maagzuur voorkomen

Veel gevallen van brandend maagzuur kunnen worden voorkomen door eenvoudige wijzigingen door te brengen in uw levensstijl. Dit in uw voedsel, activiteiten en gewoonten. Kijken naar wat voor soort voedsel dat je eet en hoeveel je eet kan symptomen beïnvloeden. Door aandacht te besteden aan de lichaamshouding na het eten kan ook al veel worden voorkomen. Niet snel gaan liggen na een maaltijd. Beperk ook alcoholgebruik, stop met roken en werk aan je gewicht om de symptomen van brandend maagzuur te beperken. Deze gewoontes zijn niet enkel goed tegen brandend maagzuur, maar ook voor uw volledige gezondheid.

Prognose

De meeste gevallen van brandend maagzuur worden effectief behandeld met aanpassingen aan de levensstijl, antacida of door geneesmiddelen op recept. Terugval is wel gebruikelijk wanneer de behandeling volledig wordt gestopt. Andere mogelijke problemen die worden veroorzaakt door zure reflux zijn onder andere ontsteking van de keel, strottenhoofd, en de luchtwegen. Ernstige complicaties, zoals bloedingen of moeite met slikken, zijn vrij zeldzaam. Een complicatie van chronisch brandend maagzuur kan een ontsteking van de slokdarm vormen. Indien onbehandeld voor jaren, kan chronisch maagzuur in zeldzame gevallen leiden tot kanker van de slokdarm.

Oorzaak van brandend maagzuur

Het voedsel dat wordt ingeslikt reist van de mond naar de maag door middel van een holle buis genaamd de slokdarm (of slokdarm). Alvorens dat het voedsel naar de maag kan, moet eten door een strakke spier aan de onderkant van de slokdarm genoemd de onderste oesofageale sfincter (LES). De onderste slokdarm sfincter zorgt het voedsel niet kan achteruitrijden in de slokdarm. Eenmaal in de maag, verteert maagzuur het voedsel. Dit zuur is zeer sterk en de maag wordt beschermd tegen zijn eigen zuur door een speciale slijmlaag. De slokdarm heeft deze bijzondere bescherming niet. Als de onderste esophagus sfincter niet volledig sluit, kan het onderste deel van de slokdarm beschadigd geraken door terugkomend maagzuur. Wanneer dit gebeurt, kan brandend maagzuur worden ervaren. De onderste slokdarm sfincter sluit niet volledig waardoor maagzuur in de slokdarm sluit om deze redenen:
 • Door bepaalde voedingsmiddelen en dranken waar de onderste sluitspier niet tegenkan. Deze omvatten chocolade, pepermunt , cafeïnehoudende dranken (zoals koffie , thee en frisdrank), vet voedsel en alcohol.
 • Brandend maagzuur is vaak afhankelijk van de positie van het lichaam. Het is voor maagzuur gemakkelijker om terug te stromen in de slokdarm als een persoon ligt op de rug, op de rechterkant, of zich bukt.
 • Alles wat de druk laat toenemen in de buik, waardoor maagzuur achterin in de slokdarm kan geraken brandend maagzuur veroorzaakt. Tillen, persen, hoesten, strakke kleding, obesitas en zwangerschap verergeren brandend maagzuur.
 • Mensen met bepaalde medische aandoeningen hebben een verhoogd risico op brandend maagzuur. Deze voorwaarden zijn: hiatus hernia , diabetes , gastroparese, en vele auto-immuunziekten (CREST syndroom, het fenomeen van Raynaud en sclerodermie).
 • Veel voorgeschreven medicijnen kunnen de onderste slokdarm sfincter losser maken, waaronder bloeddruk en hart-medicatie, en het astma medicijn theofylline .
 • Veel stoffen irriteren direct het slijmvlies van de slokdarm en dragen bij aan maagzuur. Deze omvatten kruidig ​​voedsel, citrusvruchten en sappen, tomaten en tomaat sauzen, sigarettenrook, aspirine , ibuprofen (Motrin, Advil, enz.), en medicijnen voorgeschreven voor de behandeling van osteoporose.

Waar kun je brandend maagzuur aan herkennen (symptomen)?

Brandend maagzuur is een brandend gevoel in de borst. De sensatie kan zich maximaal verspreiden naar de keel, kaak, armen of rug. Daarom wordt maagzuur vaak verward met pijn op de borst als gevolg van een hartaanval . Echter, als er een persoon is die pijn heeft op de borst om welke reden dan ook, moet men onmiddellijk een arts raadplegen. Zuurbranden (ook vaak genoemd: zure oprispingen) treeden meestal op 30-60 minuten na de maaltijd. De pijn is erger wanneer men gaat liggen, naar voren bukt of perst bij de ontlasting. De pijn wordt verlicht door rechtop te zitten of staan, speeksel of water te slikken, of door het nemen van antacida.
 • Als kleine hoeveelheden maagzuur of zakkend voedsel buiten de slokdarm wordt gestuwd en omhoog in de mond beland, kan de persoon een bittere of zure smaak (oprispingen) ervaren. Regurgitatie komt vaak na de maaltijd, vooral als de persoon gaat liggen, bukken, of overbelasting.
 • Maagzuur kan ook invloed hebben op de luchtwegen, veroorzaakt astma, heesheid, chronische hoest , keelpijn , of tand schade (zuur vreet het glazuur op de tanden). De persoon kan het gevoel krijgen alsof hij of zij heeft een brok in de keel heeft.
 • Als de zure reflux blijft voor langere tijd, raakt de slokdarm beschadigd. De persoon kan moeite hebben met slikken. In ernstigere gevallen, treden gewichtsverlies en dehydratatie op. Zeer zelden kan de slokdarm bloeden of helemaal scheuren omdat het zo beschadigd is. In ernstige gevallen kan de persoon bloed overgeven of kleine hoeveelheden bloed in de ontlasting hebben.

Diagnose

Brandend maagzuur kan een duidelijk symptoom zijn van iets ergers, zodat de zorgverlener het niet nodig acht om andere testen te doen. De patiënt kan worden geadviseerd om aanpassingen van de levensstijl en eetgewoonten te gaan doorvoeren en om daar onmiddellijk mee te beginnen. De arts kan bepaalde voorwaarden stellen indien de diagnose niet duidelijk is of de voorgeschreven medicatie het maagzuur van de patiënt niet verlicht.

Testen

 • De meest gebruikelijke procedure is een zogenaamde gastro-intestinale endoscopie (esophagogastroduodenoscopy of EGD). Tijdens deze procedure wordt de patiënt licht gesedeerd. Een speciale camera wordt geplaatst via de mond in de slokdarm en de maag. De arts kan zien hoeveel schade is aangericht aan de slokdarm door maagzuur. De arts zal bepalen of een eventueel behandeling van de complicaties van maagzuur, zoals problemen met slikken of bloeden apart moet behandeld worden. Een bovenste endoscopie kan de dokter helpen bij de diagnose voor andere verklaringen voor de pijn, zoals een infectie.
 • De patiënt kan een bovenste GI-serie ondergaan . In deze test drinkt de patiënt een vloeistof die de slokdarm en maag bedekt  n verschijnt op röntgenfoto die vervolgens worden genomen.
 • Als een bovenste endoscopie toont dat alles normaal is, maar de patiënt blijft pijn hebben, kan de arts verdere testen doen om de diagnose te verduidelijken. Dit omvat een procedure om de zwakte van de LES spier, en heet een meet slokdarmmanometrie .
 • De 24-uurs-pH-meting test meet de sterkte van maagzuur. Een zeer dunne buis wordt via neus in de slokdarm van de patiënt gestoken. Voor de volgende 24 uur, meet de test de hoeveelheid zure reflux die optreedt terwijl de patiënt gaat over zijn of haar reguliere activiteiten, inclusief eten.
 • Een andere test maakt gebruik van een kleine capsule om zure reflux te meten. De arts maakt gebruik van een endoscoop naar de slokdarm van de patiënt. Het meet pH niveaus en levert lezingen door radiogolven naar een ontvanger die de patiënt op de band draagt. Na ongeveer 48 uur, komt de capsule los en gaat deze door het spijsverteringskanaal en wordt deze niet teruggewonnen.
Als de behandelende arts voelt dat er een risico is voor hartproblemen, kunnen bijkomende tests plaatsvinden om er zeker van te zijn dat het hart van de patiënt gezond is.

Voeding en remedies die kunnen helpen bij brandend maagzuur

Voor milde of incidentele symptomen, kunnen eenvoudige aanpassingen van de levensstijl helpen bij de verlichting van de symptomen.
 • Vermijd grote maaltijden.
 • Vermijd cafeïne (koffie, thee, frisdrank).
 • Vermijd voedingsmiddelen of dranken die de druk op de onderste esophagus sfincter vergroten zoals chocola, pepermunt, cafeïne-houdende dranken, alcohol, en vet of gebakken voedsel.
 • Vermijd voedsel dat schade aan de slokdarm kan berokkenen zoals gekruid eten, citrusvruchten en sappen, tomaten en tomaten sauzen.
 • Na het eten, pas op voor de activiteiten die zuur dwingen terug in de slokdarm te komen. Dergelijke activiteiten omvatten tillen, persen, hoesten, en het dragen van strakke kleding.
 • Gebruik de zwaartekracht in je voordeel. Vermijd plat liggen binnen 3 uur na maaltijden. Als u last heeft van nachtzuur, verheffen het hoofd van uw bed tijdens het slapen. Plaats 15cm blokken onder het hoofdeinde van het bed, of plaats een wig onder de matras. Gewoon met behulp van meer kussens onder je hoofd zal het niet helpen en kan brandend maagzuur verergeren door het verhogen van de druk op de maag.
 • Afvallen als je overgewicht hebt.
 • Stoppen met roken.
 • Beperk alcoholgebruik.
 • Antacida, zoals Maalox, Mylanta, tums, of Rolaids kunnen ook verlichting geven. Antacida werken door het neutraliseren van zuur. Ze moeten worden genomen 1 uur na de maaltijd of wanneer symptomen van brandend maagzuur optreden.
 • Lage doseringen van geneesmiddelen die de productie van maagzuur blokkeren zijn beschikbaar in de apotheek, waaronder cimetidine (Tagamet), ranitidine (Zantac) en famotidine (Pepcid).

Medische Behandeling

De zorgverlener zal aanbevelen de behandeling van brandend maagzuur in een geleidelijke progressie te laten verlopen. Antacida zijn de oudste effectieve zelf-behandelingen voor brandend maagzuur. Door de eeuwen heen hebben mensen gekauwd op krijt (het actieve bestanddeel is calciumcarbonaat ) om brandend maagzuur te verlichten. Tabletten zijn minder krachtig in het neutraliseren van maagzuur dan vloeibare antacida.
 • Antacida zijn nuttig omdat ze bieden een snelle, maar tijdelijke verlichting van brandend maagzuur teweegbrengen, vooral als het wordt veroorzaakt door voedsel of bepaalde activiteit. Antacida verhindert dat brandend maagzuur terug keert en staat toe dat de gewonde slokdarm van de patiënt geneest. Als de patiënt meer dan twee weken maagzuurremmers nodig heeft, dient er gepraat te worden met een zorgverlener over een passende behandeling.
 • De meeste varianten van maagzuurremmers die je kunt kopen in drogisterijen zijn combinaties van aluminium en magnesium hydroxide. Antacida die deze ingrediënten hebben kunnen ongewenste veroorzaken diarree of constipatie . Bespreek deze medicijnen met uw arts voor gebruik als u een geschiedenis heeft van nierziekten.
 • Antacida met calciumcarbonaat zijn het meest toepasselijk in het neutraliseren van maagzuur. Populaire merken zijn Tums en Titralac.
Volg de instructies op het etiket en neem niet meer dan de aanbevolen dagelijkse dosis. Meestal patiënten nemen antacida na de maaltijd en voor het slapen gaan, of als ze symptomen hebben. Vertel uw zorgverlener over het gebruik van antacida.

Medicijnen

Als de patiënt nog steeds symptomen van brandend maagzuur heeft na aanpassingen van de levensstijl en het gebruik van antacida, kan de zorgverlener bepaalde medicijnen voor schrijven.
 • Histamine-2 blokkers verminderen de hoeveelheid zuur die de maag produceert. Voorbeelden hiervan zijn ranitidine (Zantac), cimetidine (Tagamet), famotidine (Pepcid), en nizatidine (Axid). Veel van deze medicijnen kunnen zonder voorschrift worden gekocht bij lagere doseringen, maar patiënten zullen een doktersrecept nodig hebben voor hogere doses. Ze bieden verlichting van de symptomen binnen 30 minuten als ze twee keer per dag worden genomen.
 • Als brandend maagzuur aanhoudt, kan de arts adviseren om een geneesmiddel toe te voegen, zoals metoclopramide (Reglan). Dit medicijn haalt voedsel en zuur snel uit de maag kan dus minder zure reflux terug in de slokdarm. Reglan helpt ook de LES spier draaien.
 • Als de patiënt nog symptomen heeft, zal de arts dan geneesmiddelen aanraden genaamd protonpompremmers. Voorbeelden van deze geneesmiddelen zijn onder meer omeprazol (Prilosec), lansoprazol (Prevacid), esomeprazol (Nexium), en pantoprazol (Protonix). Deze verbindingen voorkomen dat de maag zuur gaat afscheiden. Ze zijn zeer effectief en worden meestal een keer per dag genomen. Deze geneesmiddelen worden meestal alleen voorgeschreven als andere medicijnen niet hebben geholpen tegen de symptomen. Veel van deze medicijnen kunnen worden gekocht zonder voorschrift bij lagere doseringen, echter een doktersrecept is vereist voor hogere dosissen.

Chirurgie

Als medicijnen brandend maagzuur niet verlichten of als de patiënt ernstige complicaties van brandend maagzuur ervaart, is chirurgie vereist. Deze operatie heet fundoplicatie. Het doel is om de onderste slokdarm sluitspier te versterken. Deze operatie is succesvol bij 70% – 95% van de mensen die ze ondergaan, afhankelijk van de ernst van de ziekte. Als medicijnen niet verlichten zuurbranden of als de patiënt ernstige complicaties van maagzuur, chirurgie vereist. De operatie heet fundoplicatie. Het doel is de onderste slokdarm sluitspier scherpen. De maag wordt verplaatst op zodanige wijze dat voorkomen dat er zuur terugstroomt in de slokdarm. Deze operatie succesvol in 70% -95% van de mensen, afhankelijk van de ernst van de ziekte. Laparoscopische chirurgie bereikt meestal betere resultaten dan invasieve chirurgie.

Wanneer schakel je een dokter of arts in bij brandend maagzuur?

Bel uw zorgverlener als brandend maagzuur blijft ondanks aanpassingen van de levensstijl en het gebruik van maagzuurremmers of lage doses van zuurremmers. Bel een zorgverlener als een persoon brandend maagzuur meer dan drie keer per week heeft voor meer dan 2 weken. De zorgverlener zal dan medicijnen voorschrijven of maakt andere aanbevelingen om de pijn te helpen verzachten. Vragen dringende medische verzorging. Chronische maagzuur kan soms leiden tot ernstige complicaties die onmiddellijk medische aandacht vereisen. Ga naar de afdeling spoed van een ziekenhuis als u een van de volgende symptomen heeft:
 • Het hebben van bloed of bloed in de ontlasting
 • Pijn op de borst
 • Ernstige pijn, duizeligheid of licht in het hoofd
 • Moeite met slikken
 • Kortademigheid
 • Uitdroging
 • Onbedoeld gewichtsverlies
OPMERKING: De pijn van brandend maagzuur kunnen vaak worden verward met pijn die is eigenlijk te wijten aan meer ernstige hartproblemen, zoals een hartaanval. Als u of een familielid een geschiedenis heeft van hart- en vaatziekten , moet u zich bewust zijn van deze mogelijkheid. Als de pijn gepaard gaat met zweten, misselijkheid, braken, ademhalingsproblemen, of verergert met activiteit, moet u mogelijk uw hart meteen laten evalueren.
5/5 - (1 stemmen)