Hoe herken je een fistel op het tandvlees?
Een fistel op het tandvlees ziet eruit als een soort puistje of bultje. Vaak is de fistel wat roder van kleur dan het tandvlees. Ook kan de fistel er als een soort bolletje of klein gezwel uitzien. Dit verschilt per situatie en hangt ook af van wat de fistel veroorzaakt. Op de afbeelding links is te zien hoe een fistel er uitziet. Je ziet dat deze ter hoogte van de wortelpunt van de tand zit en duidelijk roder van kleur is dan het omringende tandvlees. Uit de fistel kan ook pus komen, dit kan je herkennen doordat je een vieze smaak in de mond krijgt. Ook kan je pijn krijgen bij het eten en kauwen of een kloppend gevoel in de kaak hebben. Wanneer de fistel wordt veroorzaakt door een ontsteking kan je jezelf ook ziek of beroerd voelen.
Wat veroorzaakt een fistel op het tandvlees?
Een fistel op het tandvlees wordt veroorzaakt door een ontsteking of een abces in de kaak of rond de wortelpunt van de tand of kies. Ook kan een fistel ontstaan na een trauma of wanneer er spontaan een ontsteking ontstaat. Een fistel is ook een belangrijk signaal en symptoom van een wortelpuntontsteking. Een fistel is altijd als het ware “de uitgang” van de ontsteking. Het ontstekingsvocht wat ontstaat wordt op deze manier afgevoerd.
Hoe kun je een fistel op het tandvlees behandelen?
Een fistel geeft aan dat er een ontsteking zit. Wanneer de ontsteking wordt genezen, zal ook de fistel verdwijnen. Helaas werkt dit in de praktijk niet altijd zo makkelijk. Wanneer een wortelpuntontsteking de oorzaak is van de fistel op het tandvlees, zal er een wortelkanaalbehandeling worden uitgevoerd door de kaakchirurg of de tandarts. Wanneer deze behandeling succesvol is voltooid, zal ook de fistel vanzelf verdwijnen. In andere gevallen kan het allemaal wat complexer liggen en zal er een meer ingrijpende operatie nodig zijn om de fistel en de ontsteking te verwijderen.
Zorg er in ieder geval altijd voor dat je bij twijfel altijd contact opneemt met je tandarts!