Home » Rugpijn » Wat zijn de oorzaken van Rugpijn?

Wat zijn de oorzaken van Rugpijn?

Er zijn verschillende soorten rugpijn. Om de oorzaak vast te kunnen stellen wordt er eerst uitgebreid onderzoek gedaan wanneer je naar een arts gaat. De lage rugpijn wordt verdeeld in twee groepen. Het gaat over rugpijn door specifieke oorzaken en over aspecifieke lage rugpijn. Bij de eerste groep, de specifieke oorzaken, kan gezegd worden dat er bij 5% van de rugklachten een duidelijke oorzaak aangewezen kan worden die de pijn veroorzaakt.

De oorzaak moet herkend worden, zodat er iets aan gedaan kan worden. Voorbeelden hiervan zijn een hernia, maar ook tumoren, ziekten van de wervels en een vernauwing van het wervelkanaal. De tweede groep, de aspecifieke rugpijn, is een verzamelnaam voor aandoeningen van de rug die lastig uit elkaar zijn te houden. Vaak krijg je pijn als gevolg van overbelasting van je rug. De rugpijn is vaak kort of hij bestaat al langere tijd als zeurende pijn. Deze groep wordt ook weer verdeeld in diverse soorten.

Soorten rugpijn

Er kan sprake zijn van acute lage rugpijn. Deze pijn is er minder dan zes weken en gaat vaak met een pijnstiller over. Er kan ook sprake zijn van chronische lage rugpijn. Deze duurt langer dan drie maanden en de rugpijn blijft zichzelf in stand houden. De rug ga je ontzien omdat je veel pijn hebt. Dan is er nog de subacute lage rugpijn. Deze duurt wel langer dan zes weken maar niet langer dan drie maanden. Er moet in deze periode voorkomen worden dat de rugpijn chronisch gaat worden. Een huisarts zal bij deze vorm van rugpijn advies geven over wat je het beste kunt doen en wat je beter niet kunt doen. Begeleiding van de fysiotherapeut is daarbij wel aan te raden en geeft meestal goede resultaten.

Verschillende oorzaken bij rugpijn

De oorzaken van rugpijn kunnen niet altijd meteen worden vastgesteld. Soms is je rug overbelast en moet je hem rust geven. Soms schiet de pijn er ineens in als je een verkeerde beweging maakt. Er zijn verschillende redenen dat dit kan gebeuren. Ook het te lang in een bepaalde houding zitten of staan kan klachten veroorzaken. Het belangrijkste bij rugpijn is dat de oorzaak achterhaald kan worden zodat je hier in het vervolg wat aan kunt doen, de juiste maatregelen kunt nemen. Als je veel aan een bureau moet zitten en je stoel is niet goed afgesteld, dan kan hierdoor continu rugpijn aanwezig zijn.

De oorzaak kan zijn dat je te lang zit en je hebt waarschijnlijk een verkeerde houding. Daar moet wat aan gedaan worden en hier kan ook wat aan gedaan worden. Maar helaas kunnen niet alle oorzaken achterhaald worden en daardoor kan er niet altijd wat aan de rugpijn worden gedaan. Pijnstillers helpen vaak tijdelijk, maar niet voortdurend.

Oorzaken van rugpijn

Helaas kan in slechts 5% van de gevallen de oorzaak van de rugpijn worden aangewezen.

Soorten rugpijn:
specifieke rugpijn, zoals een hernia
aspecifieke rugpijn, oorzaak onbekend

5/5 - (1 stemmen)

Plaats een reactie