Home » Oogproblemen » Branderige ogen

Branderige ogen

Branderige ogen zijn meestal een teken van een ander probleem. De een noemt het jeukend, en de ander branderig. Zo kunnen branderige ogen duiden op droge ogen en het droge-ogensyndroom. Ook kunnen branderige ogen komen door andere aandoeningen, zoals allergieën als hooikoorts en de aanwezigheid van lichaamsvreemde stoffen. Lenzen kunnen ook een oorzaak zijn. Meestal komt u weer van branderige ogen af wanneer de irritatie is gevonden of wanneer de irriterende stof weg is gehaald, maar soms heeft dit een diepere oorzaak.

 

Symptomen branderige ogen

Waar veel mensen niet aan denken is dat het hebben van branderige ogen ook zelf hun eigen symptomen hebben. Zo is een voorstadium van brandende ogen het hebben van waterige ogen. Overmatig veel tranen en ook afscheiding vanuit het oog kan hierbij horen. Verder kunnen roodheid, pijn in de ogen en jeuk symptomen zijn van branderige ogen.

Waar komen branderige ogen door?

waar komen branderige ogen doorDe exacte oorzaak van jeukende of branderige ogen is voor iedereen anders. Er zijn verschillende oorzaken voor deze aandoening, waarbij de milieusituatie vaak gezien kan worden als de grootste boosdoener. Hierdoor kunnen branderige ogen vaak verminderd worden als iemand zich verplaatst naar een andere locatie.

Vooral buitenlocaties kunnen branderige ogen veroorzaken. Dit komt bijvoorbeeld doordat er veel wind waait of de zon fel schijnt. Daarnaast kunnen veel stoffen in de lucht ook voor branderige ogen zorgen. Dit is met name bij sigarettenrook en chemische stoffen. Ook smog en stuifmeel kunnen hieraan bijdragen. Als laatste kunnen de dampen van schimmels voor dit effect zorgen.

In binnenruimtes kunnen ook veel stoffen irriteren. Zo kan het chloor in zwembadwater voor branderige ogen zorgen, maar ook grote hoeveelheden haarlak of -verf kunnen voor irritatie zorgen. Wie huisdieren heeft, kan ook allergische reacties krijgen op rondzwevende huidschilfers en zelfs geuren van bijvoorbeeld wierook en parfum kunnen voor branderige ogen zorgen. Tot slot kunnen felle lampen hetzelfde effect hebben als een te felle zon.

Ogen die branderig aanvoelen door het dragen van lenzen

Draag je lenzen, dan kun je ook een oogirritatie hebben opgelopen. Dit kan ook een jeukend gevoel veroorzaken. In dat geval kun je het beste even een bril dragen voor een paar dagen. Hierdoor kunnen je ogen tot rust komen. Gebruik bij voorkeur daglenzen. Wie lenzen vaker dan 1x gebruikt, bijvoorbeeld bij maandlenzen, kan opnieuw het probleem terugkrijgen van het branderige gevoel. Dit kan komen doordat er iets op de lens zit en ze niet goed schoon zijn. Ook kun je overgevoelig zijn voor je lenzen vloeistof. Probeer eens een andere vloeistof uit om te zien of dit iets oplost.

Factoren in uw eigen leven

Ook factoren in het eigen leven, zoals uw leeftijd, kunnen een belangrijke rol spelen bij branderige ogen. Hoe ouder u wordt, hoe minder olie uw ogen in het traanvocht kunnen produceren. Dit leidt tot een snellere verdamping van het traanvocht, waardoor er droge plekjes op de ogen kunnen ontstaan. Deze droge plekjes kunnen uiteindelijk samen met andere symptomen in branderige ogen veranderen.

Wanneer u met (nieuwe) medicijnen bent begonnen, kunt u ook last krijgen van branderige ogen. Dit is afhankelijk van wat voor medicijn uit neemt. Mocht dit het geval zijn, neem dan contact op met uw huisarts of oogarts. Het verhelpen en voorkomen van branderige ogen kan dan vaak al behandeld worden door te wisselen naar andere medicijnen die geen branderige ogen als bijwerking hebben.

Wat kun je tegen branderige ogen doen?

Zoals hierboven al vermeld kan uzelf naar een andere omgeving verplaatsen in veel situaties al de klachten van branderige ogen verminderen. Dit komt omdat veel van de oorzaken komen door de mogelijk vervuilde omgeving waarin u zich bevindt. Mocht dit niet voldoende zijn, dan kunt u uw ogen helpen af te koelen door middel van een ijscompressie op de ogen te laten rusten. Dit kan het branderige gevoel en de jeuk sterk doen verminderen.

oogdruppels tegen branderige ogenDaarnaast kunt u ook uw ogen meer bevochtigen. Dit kan bijvoorbeeld door oogdruppels of kunsttranen in uw ogen te laten druppelen. Doe dit maximaal 4 tot 6 keer op een dag, totdat de symptomen zijn verlicht. Let er wel op dat er ook oogdruppels kunnen zijn die de symptomen juist verergeren. Gebruik daarom niet zomaar oogdruppels, maar oogdruppels die ook bewezen verlichting kunnen geven. Dit kan in de vorm van antihistaminica, die naast oogdruppels ook als zalf of oraal ingenomen kunnen worden.

Mocht u naast jeuk en een pijnlijk gevoel ook last hebben van afscheiding uit uw ogen, dan kunt u misschien contact opnemen met de huisarts. Als de afscheiding dik is en een groenachtige kleur heeft, kan dit bijvoorbeeld duiden op fotofobie. In de volksmond ook wel overgevoeligheid voor licht genoemd. Neem ook contact op met de huisarts als u overmatig veel pijn heeft of wanneer u een verandering opvalt in het gezichtsvermogen. Dit kunnen tekenen zijn van een ernstigere oorzaak, die niet alleen met het bevochtigen van de ogen verholpen kan worden.

Branderige ogen kunnen tevens leiden tot een gezwollen ooglid of oogleden.

5/5 - (1 stemmen)

Plaats een reactie