Home » Gebitsproblemen » Bijzondere vormen van een tandvleesontsteking

Bijzondere vormen van een tandvleesontsteking

Een tandvleesontsteking of gingivitis kan ook door iets anders ontstaan dan tandplak. Deze vormen van gingivitis komen minder vaak voor. De meeste van deze vormen van gingivitis zullen hier worden behandeld.

Tandvleesontsteking of gingivitis door vitamine gebrek

Een zeldzaam geval van tandvleesontsteking kan ontstaan door een tekort aan vitamines. Er zijn gevallen bekend waarbij een tekort aan vitamine c de oorzaak was van de ontsteking. Door het tekort aan vitamine c krijgen de bacteriën vrij spel en hierdoor raakt het tandvlees ontstoken. In sommige gevallen kan het naast ontstoken tandvlees ook infecties in de mond veroorzaken. Scheurbuik kwam vroeger veel voor onder de zeelieden doordat zij ook te weinig vitamines binnen kregen. Vaak ging dit gepaard met een tandvleesontsteking. Tegenwoordig  kan nog steeds door vitamine gebrek het tandvlees ontstoken raken.

Tandvleesontsteking of gingivitis door virusinfecties

Een tandvleesontsteking kan ook ontstaan door verschillende virusinfecties. Een bekende virusinfectie die gingivitis veroorzaakt is acute herpetische gingivostomatitis. Dit is een pijnlijke virusinfectie van het tandvlees en andere delen van de mond die wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Vaak ontstaat dit bij kinderen bij een eerste infectie met het herpesvirus. Deze ontsteking is te herkennen doordat het tandvlees helderrood kleurt en er veel wit- of geelachtige zweren in de mond ontstaan. Ze lijken veel of aften, maar de plek waar deze zitten is anders. Aften komen namelijk nooit voor op het tandvlees, een belangrijk verschil om rekening mee te houden. Verder kan men er ziek van worden met koorts. Acute herpetische gingivostomatitis geneest meestal binnen twee weken vanzelf. Vaak zal de arts een verdovende mondspoeling aanraden om het eten en drinken minder pijnlijk te maken. Verder kan de arts ook nog een virusremmend geneesmiddel voorschrijven.

Acute Necrotiserende Gingivitis (ANUG)

Acute ecrotiserende gingivitis, kortweg ANUG, is een bijzondere vorm van gingivitis die gepaard gaat met pijn, koorts en vermoeidheid. Een ANUG kan door verschillende oorzaken ontstaan. Meestal door een slechte mondhygiëne, stress, slechte voeding of slaapgebrek. Verder verhoogt roken ook de kans op een ANUG. In andere gevallen kan deze infectie ontstaan vanuit een simpele tandvleesontsteking, maar door zware geestelijke of lichamelijke belasting, slecht eten of roofbouw op het lichaam, overgaan tot een ANUG. Dit wordt bevestigd door het feit dat tegenwoordig veelal jongvolwassenen die roken, slecht eten, weinig slapen en stress het meest een ANUG hebben.

Je kan Acute necrotiserende gingivitis herkennen door plotseling pijnlijk tandvlees, je niet lekker voelen en vermoeidheid. Daarnaast ontstaat er ook een slechte adem. De slechte adem ontstaat doordat het tandvlees tussen de tanden wordt aangetast en bedekt met een grijsachtige laag van dood weefsel. Verder bloedt het tandvlees makkelijk en kan eten en drinken pijnlijk zijn. De lymfeklieren zwellen ook vaak op en er kan koorts ontstaan. Het behandelen van een ANUG is best zwaar en kost enkele weken. Als eerste zal de behandeling beginnen met het grondig schoonmaken van het gebit waarbij al het tandplak, tandsteen en het dode weefsel wordt weggehaald. Indien nodig wordt er antibiotica voorgeschreven. Hierna zal de tandarts zo goed als dagelijks voor een periode van een paar weken het gebit schoonmaken. Verder zal de patient gedurende een paar dagen na de behandeling meerdere malen per dag een mondspoeling moeten gebruiken. Wanneer de infectie volledig is verdwenen het tandvlees is hersteld, kan het soms nog nodig zijn om een tandvleescorrectie te laten uitvoeren om een nieuwe ontsteking te voorkomen.

Tandvleesontsteking door allergische reacties

Een tandvleesontsteking of gingivitis kan ook ontstaan als gevolg van een allergische reactie. Een veelvoorkomende oorzaak van een allergische reactie is tandpasta. Maar ook in mondspoeling, kauwgom, voedsel of zelfs tandheelkundige producten zoals bijvoorbeeld een vulling, kan allergenen bevatten wat een reactie kan uitlokken met een ontsteking tot gevolg.

3.5/5 - (2 stemmen)

Plaats een reactie