Contents
Herkenning en symptomen van tandvleesontsteking
De medische benaming voor tandvleesontsteking is Gingivitis. Naast deze benaming zijn er ook een aantal bijzondere vormen van Gingivitis. Meer informatie daarover is te vinden op de pagina speciale vormen van Gingivitis. Een tandvleesontsteking of Gingivitis kan worden herkend aan gezwollen en bloedend tandvlees (bijvoorbeeld na het eten van iets hards zoals een appel of na het poetsen). Ook teruggetrokken tandvlees komt vaak voor als symptoom. Ook kan je pijn of een vreemde, vieze smaak in je mond hebben. Helaas is een tandvleesontsteking in het begin nauwelijks te herkennen, pas als de ontsteking wat verder gevorderd is, zijn de symptomen makkelijker te herkennen.
Wat ook een symptoom kan zijn van tandvleesontsteking, is hoofdpijn. Niet iedereen krijgt hoofdpijn wanneer deze ook een tandvleesontsteking heeft, maar het komt wel regelmatig voor. Vooral wanneer je de verstandskiezen nog hebt en deze raken ontstoken, kan je er vaak ook hoofdpijn bij krijgen. Deze hoofdpijn manifesteert zich aan de zijkant van het hoofd, zo rond het jukbeen tot het oor en kan soms erg heftig zijn. Wanneer je merkt dat je zowel hoofdpijn hebt als ontstoken tandvlees, ga dan zo snel mogelijk naar de tandarts.
Oorzaken van tandvleesontsteking
De belangrijkste oorzaak van een tandvleesontsteking is een onvoldoende mondhygiëne. Doordat de tanden niet goed worden gepoetst, blijft er op de rand van de tanden en het tandvlees tandplak achter. Tandplak is een microscopisch dun laagje wat bestaat uit eiwitten en bacteriën wat tussen en op de tanden blijft zitten. Wanneer dit laagje niet wordt verwijderd, zal deze steeds dikker en harder worden en langzaam veranderen in tandsteen. Tandsteen is met de tandenborstel of met tandenstokers niet volledig te verwijderen. Het tandsteen wat achterblijft, zal verder blijven aangroeien en bacteriën zullen zich erop gaan nestelen. Hierdoor kan het tandvlees gaan ontsteken en ontstaat er een tandvleesontsteking of Gingivitis.
Wat een tandvleesontsteking verder kan bevorderen
Het is belangrijk te weten dat er een aantal factoren zijn die een ontsteking van het tandvlees kunnen bevorderen. De meest bekende factoren zijn:
- Gedurende de zwangerschap is het extra belangrijk om te zorgen voor een goede mondhygiëne, het is bekend dat een zwangerschap een tandvleesontsteking kan bevorderen.
- Diabetici moeten ook extra aandacht besteden aan het verzorgen van de tanden. Deze groep heeft ook een verhoogde kans op tandvleesontsteking.
- Rokers hebben een grotere kans op tandvleesontsteking dan niet-rokers. Dit komt doordat bij rokers de bloeddoorstroming niet optimaal is en daardoor een ontsteking sneller en vaak ook ongemerkt ontstaat.
Behandeling van een tandvleesontsteking
Een tandvleesontsteking kan worden behandeld door het gebit professioneel door een tandarts te laten reinigen. Deze zal alle tandplak en al het tandsteen verwijderen zodat de tanden weer schoon zijn en de bacteriën zijn verwijderd. Nu de tanden weer tandplak- en tandsteenvrij zijn, heeft het tandvlees de kans om zich te herstellen en zal de ontsteking verdwijnen. Het is aan te raden zijn om minimaal 1x per jaar de tanden professioneel te laten reinigen door de tandarts. Afhankelijk van hoe snel de tandplak zich vormt, kan 2 tot 4x per jaar nodig zijn om een tandvleesontsteking te voorkomen en het gebit gezond te houden. Deze behandeling is voor een gebruikelijke ontsteking van het tandvlees. Er kunnen ook speciale vormen van tandvleesontsteking zijn welke een andere behandeling vragen, meer informatie over deze speciale vormen van tandvleesontsteking kan je hier vinden.