Jeukende ogen kunnen veroorzaakt worden door verschillende oorzaken, zoals een allergie of een allergische reactie in het slijmvlies van het oog. Dit laatste wordt ook wel conjunctivitis genoemd, een term die staat voor zowel een ontsteking in het slijmvlies als in het bindvlies van het oog.
Er zijn twee soorten conjunctivitis. De eerste vorm is de standaard allergische conjunctivitis. Deze allergie kan veroorzaakt worden door blootstelling aan huishoudelijke allergenen. Stof, schimmel, huidschilfers van mens en dier en haartjes kunnen de ontsteking veroorzaken. Daarnaast is er seizoensgebonden allergische conjunctivitis. Deze vorm ontstaat doordat u klachten kunt krijgen in specifieke jaarseizoenen, met name in de herfst of lente. In deze seizoenen kunnen allergenen opspelen, waaronder pollen en gras. Een van de bekendste vormen van seizoensgebonden allergische conjunctivitis is hooikoorts. Jeukende ogen door hooikoorts kunnen leiden tot andere symptomen, waaronder waterige ogen, veel tranen, een branderig gevoel bij de ogen en opgezwollen oogleden. Daarnaast kan ook uw zicht verminderd raken door de allergische reactie.
Contents
Oorzaken jeukende ogen
Jeukende ogen kunnen veroorzaakt worden door verschillende situaties. Zoals hierboven al vermeld zijn allergische reacties een veelvoorkomende oorzaak van jeukende ogen. Deze kunnen aan het oppervlak van het oog optreden, wat in de meeste gevallen leidt tot histamine. Histamine zorgt daarmee weer voor jeuk, in combinatie met roodheid en waterige ogen.
Verder kunnen er ook andere oogziektes zijn die jeukende ogen als gevolg hebben. Blefaritis en droge ogen zijn voorbeelden van oogaandoeningen die de ogen kunnen laten jeuken. Mocht u dus niet bekend zijn met allergieën en langer last houden van jeukende ogen, dan kan er meer aan de hand zijn. Neem dan contact op met uw huisarts om erachter te komen wat de exacte oorzaak van de jeukende ogen is.
Lenzen kunnen ook een veroorzaker zijn van jeukende ogen. Contactlenzen kunnen vervuild raken. Daarom zijn daglenzen vaak veiliger dan maandlenzen. Je kunt ook voor de contactlenzenvloeistof overgevoelig zijn wat weer branderige ogen kan veroorzaken.
Wat te doen als u jeukende ogen heeft
Ondanks dat het waarschijnlijk uw eerste reactie zou zijn, is het belangrijk dat u bij jeukende ogen niet aan de ogen gaat zitten. In uw ogen wrijven kan de jeuk alleen maar verergeren, omdat het lichaam meer histamine aanmaakt bij het wrijven, en histamine is nu juist de stof die het jeukende gevoel veroorzaakt. Verder kan (te) hard wrijven in uw ogen zorgen voor beschadigingen aan het oppervlak van uw oog. Gelukkig zijn er wel andere oplossingen die de jeuk kunnen verminderen. Hieronder noemen we een aantal voorbeelden.
Antihistamine
Antihistamine is een medicijn dat de productie van histamine vermindert, waardoor de jeuk in uw ogen verdwijnt. Claritin is een goed voorbeeld hiervan. Antihistamine is verkrijgbaar in oogdruppels die verkrijgbaar zijn bij de apotheek of de huisarts. Ook zijn er orale antihistamine verkrijgbaar, die via de mond ingenomen kunnen worden. Orale antihistamine helpen vooral goed bij seizoensgebonden allergische conjunctivitis. Het middel werkt in de meeste gevallen tussen de 12 tot 24 uur.
Orale antihistamine kunnen op zichzelf andere bijwerkingen hebben. Zo kunnen deze zorgen voor slapeloosheid en prikkelbaarheid. Deze bijwerkingen nemen in de meeste gevallen vrij snel af. Orale antihistamine werken minder snel dan oogdruppels, waardoor het aan te raden is het middel in te nemen voordat u echt last begint te krijgen. De huisarts kan er ook voor kiezen vergelijkbare medicatie voor te schrijven, zoals decongestiva.
Decongestiva
Decongestiva worden gebruikt om naast jeukende ogen ook de andere symptomen aan te pakken, zoals roodheid, een branderig gevoel en irritatie. Deze factoren versterken de jeuk waardoor u wanneer u deze symptomen aanpakt u meteen minder last hebt van jeuk.
Steroïden
Oogdruppels met antihistamine werken meteen, maar wel voor een korte periode. De meeste oogdruppels hebben een werkduur van 4 tot 6 uur. Als dit niet voldoende is, kan de huisarts er ook voor kiezen steroïden voor te schrijven. Dit is alleen in uiterst ernstige gevallen. Ook steroïden worden in de vorm van oogdruppels gegeven.
Allegra of Zyrtec
Twee andere middelen die de huisarts voor kan schrijven zijn Allegra en Zyrtec. Deze middelen worden niet alleen gebruikt voor de jeukende ogen, maar ook voor verlichting van wallen, irritatie, roodheid en droge ogen. Deze middelen werken vanaf 15 en 30 minuten en hebben nauwelijks bijwerkingen.
Hoe te voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom hebben we hier een aantal tips om jeukende ogen te kunnen voorkomen. De tips zijn opgesplitst in tips voor binnenshuis en wanneer u naar buiten gaat of bent geweest.
Tips voor voorkomen jeukende ogen binnenshuis
Een schoon huis is een huis met amper allergenen. Daarom kunt u voorzorgsmaatregelen nemen om stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken te vermijden. De meeste verwekkers van jeukende ogen kunnen weggewerkt worden tijdens het schoonmaken van het huis. Stofzuig daarom geregeld om stof, huidschilfers en haren op te ruimen. De meeste huidschilfers en haren komen van huisdieren, dus probeer hond, kat, knaagdier of vogel zo veel mogelijk weg te houden op plaatsen u zich veel bevindt, met name de slaapkamer.
Veel allergenen kunnen ook van buiten komen. Houd daarom ramen en deuren gesloten in de maanden dat u meestal een allergische reactie krijgt. Tot slot is een grote boosdoener rook. In rook kunnen veel kleine deeltjes zitten die voor irritatie en jeuk kunnen zorgen. Rookt u, doe dit dan het liefst buiten. Mocht u wel binnenshuis willen roken, doe dit dan alleen in ruimtes met goede ventilatie. Of u nu wel of niet rookt, zorg ervoor dat de luchtfilters en -kanalen in uw woning geregeld schoongemaakt worden.
Tips voor voorkomen jeukende ogen buiten
Heeft u hooikoorts, vermijd dan zo veel mogelijk plekken waar veel pollen zich in de lucht bevinden. In het pollenseizoen wordt hier in het nieuws veel aandacht aan geschonken. Mocht u echt op een plek moeten zijn waar veel pollen en andere allergenen te vinden zijn, zoals uw tuin, maak dan gebruik van voorzorgsmaatregelen. Gasmaskers, handschoenen en andere beschermingsmiddelen zijn geen overbodige luxe.
Veel allergenen kunnen blijven plakken op uw huid en kleren. Als u buiten bent geweest kunt u het beste een goede douche nemen, zodat de stoffen van uw lichaam en uit uw haar gewassen kunnen worden. Daarnaast is het verstandig om uw kleren niet buiten te laten drogen. Mocht u uw kleren gewassen hebben, droog deze dan bijvoorbeeld in de wasdroger in plaats van aan de waslijn.