Home » SOA » SOA test man

SOA test man

Het is cruciaal om bewust te zijn van de risico’s die onveilige seks met zich meebrengt, aangezien veel SOA’s bij mannen mogelijk geen directe symptomen veroorzaken. Daarom raden we aan om regelmatig een SOA-test te laten doen, zelfs als er geen symptomen zijn. Door tijdig te testen, kun je eventuele infecties vroegtijdig opsporen en behandelen, waardoor verdere verspreiding wordt voorkomen en de gezondheid wordt beschermd. Onze site biedt waardevolle informatie over verschillende SOA’s, hoe je ze kunt voorkomen en waar je terecht kunt voor testen en behandeling.

 

Welke soorten soa’s zijn er die mannen kunnen krijgen?

Mannen kunnen verschillende soorten seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) krijgen. De meest voorkomende bij mannen zijn:

 1. Chlamydia: Een veelvoorkomende bacteriële infectie die ontstekingen kan veroorzaken in de urinewegen en de geslachtsorganen.
 2. Gonorroe: Een bacteriële infectie die ontstekingen veroorzaakt in de urinewegen en de geslachtsorganen, inclusief de anus en de keel.
 3. Syfilis: Een bacteriële infectie die in verschillende stadia kan voorkomen en ernstige complicaties kan veroorzaken als deze niet wordt behandeld.
 4. Genitale wratten (door HPV): Deze worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV) en kunnen wratachtige gezwellen veroorzaken in het genitale gebied.
 5. Herpes: Een virale infectie die zweertjes en blaren in het genitale gebied veroorzaakt.
 6. HIV/AIDS: Een virale infectie die het immuunsysteem aantast en ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken als deze onbehandeld blijft.
 7. Trichomoniasis: Een parasitaire infectie die ontstekingen kan veroorzaken in de urinewegen en de geslachtsorganen.

Hoe herken je Chlamydia?

Chlamydia kan bij mannen verschillende symptomen veroorzaken, maar soms zijn er helemaal geen symptomen. Als er wel symptomen optreden, kunnen deze zijn:

 1. Ongemak of pijn bij het plassen.
 2. Een branderig gevoel tijdens het plassen.
 3. Afscheiding uit de penis, die mogelijk troebel of melkachtig is.
 4. Pijn in de onderbuik of het scrotum.
 5. Zwelling of gevoeligheid in de testikels.

Bestel een Chlamidia test voor thuis zodat je niet naar een dokter hoeft.
Chalamidia test kopen

Hoe herken je Gonorroe?

Gonorroe kan verschillende symptomen veroorzaken bij mannen, maar het is ook mogelijk dat er helemaal geen symptomen optreden. Als er wel symptomen optreden, kunnen deze zijn:

 1. Ongemak of pijn bij het plassen.
 2. Een branderig gevoel tijdens het plassen.
 3. Afscheiding uit de penis, die groenachtig, geelachtig of troebel kan zijn.
 4. Zwelling of gevoeligheid in de testikels.
 5. Pijn in de onderbuik.

Zelf een gonorroe test thuis doen is mogelijk. Er zijn verschillende soorten (combi testen):

Hoe herken je Syfilis?

Syfilis kent verschillende stadia en de symptomen kunnen variëren afhankelijk van het stadium waarin de infectie zich bevindt. Hier zijn enkele symptomen die kunnen optreden bij mannen in verschillende stadia van syfilis:

 1. Eerste stadium (primaire syfilis):
  • Een pijnloze zweer (genaamd een zweer) op de penis, anus, mond of in de buurt van de geslachtsdelen. Deze zweer kan hard zijn en geneest vaak vanzelf binnen een paar weken.
 2. Tweede stadium (secundaire syfilis):
  • Huiduitslag op verschillende delen van het lichaam, waaronder de handpalmen en voetzolen. De uitslag kan eruitzien als rode vlekken of kleine, verheven bultjes.
  • Griepachtige symptomen, zoals koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn.
  • Vergrote lymfeklieren.
  • Keelpijn en zweertjes in de mond.
 3. Latent stadium (verborgen syfilis):
  • In dit stadium zijn er meestal geen symptomen, maar de bacterie blijft in het lichaam aanwezig.
 4. Tertiaire stadium (late syfilis):
  • Als de infectie onbehandeld blijft, kan syfilis ernstige complicaties veroorzaken, waaronder schade aan de organen, zoals het hart, de hersenen, de zenuwen, de botten en de huid.

Het is belangrijk op te merken dat syfilis niet altijd in elk stadium symptomen veroorzaakt, en sommige symptomen kunnen lijken op andere aandoeningen. Als je denkt dat je symptomen van syfilis hebt of als je onbeschermde seks hebt gehad met iemand die mogelijk syfilis heeft, is het raadzaam om zo snel mogelijk een arts te raadplegen voor testen en behandeling.

Doe thuis een Syfilis test.
Syfilis test kopen

Hoe herken je Genitale wratten?

Genitale wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV) en kunnen variëren in grootte en aantal. Bij mannen kunnen genitale wratten op verschillende plaatsen op en rond de geslachtsdelen voorkomen, waaronder:

 1. Op de penis, zowel op de schacht als op de eikel.
 2. Rond de anus of in de anale regio.
 3. In de liesstreek.

De genitale wratten zelf kunnen eruit zien als kleine, verhoogde bultjes of wratachtige gezwellen. Ze kunnen individueel voorkomen of in groepen verschijnen en variëren in grootte, van klein tot groot. Soms zijn ze vleeskleurig, roze of grijsachtig van kleur.

Het is belangrijk op te merken dat genitale wratten soms asymptomatisch kunnen zijn, wat betekent dat ze geen merkbare symptomen veroorzaken. Als je echter veranderingen opmerkt in het genitale gebied, zoals nieuwe gezwellen of wratten, is het verstandig om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Hoe herken je Herpes?

Herpes (herpes genitalis) is een virale infectie die kan leiden tot zweertjes en blaren in het genitale gebied. Bij mannen kunnen de symptomen van genitale herpes zijn:

 1. Kleine, pijnlijke blaasjes of zweertjes op de penis, de anus of in de buurt van de geslachtsdelen.
 2. Jeuk, branderigheid of pijn in het genitale gebied, vooral tijdens het plassen of tijdens geslachtsgemeenschap.
 3. Gevoelens van algemene malaise, zoals koorts, spierpijn of vermoeidheid.
 4. Zwelling van de lymfeklieren in de liesstreek.

Het is belangrijk op te merken dat symptomen van genitale herpes kunnen variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen kunnen ernstige uitbraken hebben, terwijl anderen mogelijk geen symptomen ervaren of slechts milde symptomen hebben die moeilijk op te merken zijn. Als je denkt dat je symptomen van genitale herpes hebt, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Hoe herken je HIV/AIDS?

HIV/AIDS is een virale infectie die het immuunsysteem aantast. Bij mannen kunnen de symptomen van HIV/AIDS variëren afhankelijk van het stadium van de infectie. In de vroege stadia van een HIV-infectie kunnen mannen symptomen ervaren zoals:

 1. Griepachtige symptomen, zoals koorts, vermoeidheid, keelpijn en spierpijn.
 2. Vergrote lymfeklieren in de lies, oksels of nek.
 3. Huiduitslag, die soms kan jeuken.
 4. Misselijkheid, braken of diarree.
 5. Nachtzweten.
 6. Zweren in de mond, keel of geslachtsdelen.
 7. Gewichtsverlies.

In de latere stadia, wanneer HIV vordert tot AIDS, kunnen mannen ernstigere symptomen ervaren, waaronder:

 1. Ernstige en terugkerende infecties.
 2. Ernstige vermoeidheid.
 3. Onverklaarbaar gewichtsverlies.
 4. Langdurige diarree.
 5. Kortademigheid en hoesten.
 6. Veranderingen in het gezicht of lichaamsvetverdeling.
 7. Neurologische symptomen, zoals geheugenverlies, depressie of neurologische aandoeningen.

Het is belangrijk om op te merken dat niet iedereen met HIV symptomen zal ervaren, vooral niet in de beginfase van de infectie. Daarom is regelmatig testen op HIV belangrijk, vooral als je risicovol seksueel gedrag hebt gehad of intraveneuze drugs hebt gebruikt. Als je denkt dat je mogelijk met HIV bent besmet, is het essentieel om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken voor testen, counseling en eventuele behandeling.

HIV test thuis doen > HIV test kopen

Hoe herken je Trichomoniasis?

Trichomoniasis is een SOA veroorzaakt door een parasiet genaamd Trichomonas vaginalis. Bij mannen kunnen de symptomen van trichomoniasis variëren, maar soms zijn er helemaal geen symptomen. Als er wel symptomen optreden, kunnen deze zijn:

 1. Irritatie of jeuk in de urethra (buis waardoor urine uit de penis komt).
 2. Een branderig gevoel tijdens het plassen.
 3. Afscheiding uit de penis, die witachtig, geelachtig of groenachtig kan zijn. De afscheiding kan ook schuimig zijn.
 4. Zwelling of roodheid van de urethra.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle mannen symptomen zullen ervaren bij trichomoniasis, maar toch kunnen ze de infectie doorgeven aan hun seksuele partners. Als je denkt dat je symptomen van trichomoniasis hebt of als je risicovolle seksuele contacten hebt gehad, is het verstandig om een arts te raadplegen voor testen en behandeling.

Je kunt een trichomonas thuistest doen. Deze test is alleen verkrijgbaar in een combitest.

SOA combinatie test – test je op de 5 meest voorkomende soorten

Als je onveilige sex hebt gehad als man met een of meerdere vrouwen, dan is het zeker aan te raden om eens in de zoveel tijd jezelf te testen. Een SOA kan ook worden overgedragen via orale sex.

Wil je niet naar een dokter die je gaat onderzoeken, dan kun je ook de volgende SOA combinatie thuistest overwegen.


5/5 - (3 stemmen)

Plaats een reactie