Gezwollen oogleden kunnen heel vervelend zijn. Niet alleen omdat u zich er ongemakkelijk door kunt voelen of het er niet uit vindt zien, maar ook omdat het gezichtsvermogen vermindert en voor een vervelend gevoel kan zorgen wanneer u langs uw ogen komt met bijvoorbeeld het wrijven. Gezwollen oogleden kunnen dus voor veel problemen zorgen, zeker aangezien de meeste mensen hier wel een keer in hun leven mee te maken krijgen.
Contents
Hoe herkent u een gezwollen ooglid?
Gezwollen oogleden zijn, zoals de term al doet vermoeden, duidelijk zichtbaar gezwollen. Deze zwelling is meestal rood en kan gevoelig zijn. Zowel de bovenste als onderste oogleden kunnen gezwollen raken, ook op hetzelfde moment. Gezwollen oogleden hoeven niet altijd pijn te doen. Daarnaast kunnen gezwollen ogen uit het niets opspelen en kunnen deze lang of kort aanhouden.
Gezwollen oogleden zijn vaak een teken van een infectie in de ogen. De behandeling ervan hangt dan ook af van wat de oorzaak is van de zwelling. Om gezwollen ogen te verhelpen is het belangrijk de oorzaak te vinden, zodat er effectief gehandeld kan worden en de zwelling niet opnieuw weer opduikt.
Oorzaken gezwollen oogleden
Gezwollen oogleden worden vaak veroorzaakt door onderliggende problemen. Een van de meest voorkomende oorzaken is een infectie. U kunt geïnfecteerd zijn met bijvoorbeeld een bacterie of een virus, die de meestal pijnlijke zwelling veroorzaken. Ook allergieën en chemicaliën kunnen de oorzaak hiervan zijn. Bij een infectie wordt het gezwollen ooglid meestal bestreden door oogdruppels met antimicrobiële middelen erin. Na het druppelen kan het uitwassen van de ogen met water of een zoutoplossing vaak al voordelen bieden. Vaak is het ook een gevolg van branderige ogen.
Verschillende soorten infecties
Een specifieke ooginfectie die gezwollen oogleden kan veroorzaken is blefaritis. Deze infectie wordt veroorzaakt door een bacterie of een huidaandoening. De infectie ontstaat doordat iedereen de ziekmakende bacterie op de huid met zich meedraagt en door middel van de wimpers in het oog terecht kan komen. Dit kan zorgen voor een irritatie in de ogen.
Een beter bekende vorm van gezwollen oogleden heeft te maken met de Hordeolum, welke in de volksmond beter bekendstaat als het strontje. Een strontje ontstaat door een bacteriële besmetting in de klieren bij de wimpers, waar de olie in je zweet en tranen wordt geproduceerd. Strontjes gaan vaak gepaard met een pijnlijk gevoel, pus, roodheid en natuurlijk de zwelling. Niet alle strontjes kunnen pijn doen.
Tot slot hebben we orbitale cellulitis. Dit is een zeldzame aandoening waarbij er een infectie heeft plaatsgevonden in het weefsel rondom de ogen. Ook deze aandoening wordt veroorzaakt door een infectie. Orbitale cellulitis komt vaak voor in combinatie met koorts en een grieperig gevoel. Naast dat de ogen dan roder worden, kunnen deze ook uitpuilen en wordt uw zicht belemmert, onder andere door een wazige blik.
►Ontstekingen
Een andere bekende oorzaak is conjunctivitis. Dit is de medische term voor een bindvliesontsteking in het oog. Het oogwit in het menselijk oog wordt beschermd door een klein laagje slijmvlies, wat ook wel conjunctiva wordt genoemd. In dit slijmvlies zitten veel kleine bloedvaatjes. Deze bloedvaatjes kunnen uitzetten en rood worden, waardoor u rode ogen krijgt.
Een andere bekende ontsteking is sinusitis. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie, zoals influenza. Ook deze ontsteking heeft een zwelling van en rond de oogleden tot gevolg.
►Allergieën
Gezwollen oogleden kunnen ook een gevolg zijn van een allergische reactie. Antihistaminica kunnen gebruikt worden om de allergische reactie te verminderen en daardoor de zwelling af te laten nemen. Sommige vormen zijn verkrijgbaar bij de drogist en apotheek, maar andere kunt u voorgeschreven krijgen door de huisarts. Als de reactie echt heftig is, kunnen speciale oogdruppels met corticosteroïden helpen de zwelling te verminderen.
►Contactlezen
De laatste oorzaak is makkelijker te herleiden. Als u vieze contactlenzen draagt, kunnen deze bacteriën in uw oog en oogleden verspreiden. Dit kan ook doordat er bepaalde oogreinigingsmiddelen gebruikt worden waar u verkeerd op kunt reageren.
Regelmatig gezwollen oogleden
Opgezwollen oogleden kunnen uit het niets opkomen, maar wanneer u vaak last hiervan heeft kan er een onderliggende oorzaak zijn waarom u hier zo vaak last van heeft. Zo kunnen gezwollen oogleden een reactie zijn op parfum, make-up, wasmiddel, zeep en shampoo of vergelijkbare verzorgingsproducten, die kunnen zorgen voor een geïrriteerde huid. Mocht u geregeld last hebben van gezwollen ogen en geen van de bovenstaande oorzaken herkennen, dan kan het zijn dat u een specifieke oogaandoening heeft die de zwelling steeds veroorzaakt.
Symptomen gezwollen oogleden
Gezwollen oogleden zijn meestal geen op zichzelf staand probleem. Ze gaan vaak gepaard met andere symptomen die voor, tijdens en na de zwelling kunnen ontstaan. Zo kunnen de ogen rood worden, ontstoken zijn een jeukend gevoel hebben. Naast de oogleden kunnen de ogen zelf ook opzwellen. Als gevolg kunnen de ogen ook erg gaan tranen en kunt u ook opvallend meer wimpers verliezen.
Niet alle symptomen van gezwollen oogleden hebben direct met de ogen en de omliggende gebieden te maken. Zo kunt u ook last krijgen van een opgezwollen gezicht en koorts. Deze symptomen kunnen vaak even erg of zelfs nog erger zijn dan de opgezwollen oogleden zelf. Mocht u last krijgen van de bovengenoemde symptomen, probeer hier dan van af te blijven en vermijd in de ogen wrijven. Dit komt omdat u anders tijdens het wrijven lichaamsvreemde stoffen in uw oog kunt wrijven die de klachten alleen maar erger maken.
Hoe te behandelen
Hoe u een gezwollen ooglid moet behandelen hangt af van hoe ernstig de zwelling is en waar de zwelling door komt. Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met uw huisarts. Voor veel mensen is de oorzaak al ruimschoots bekend, bijvoorbeeld een allergische reactie. Voor anderen is de zwelling compleet nieuw en onbekend, waardoor de behandeling ook onbekend is.
Wat u in ieder geval niet moet doen, is in uw ogen gaan wrijven of de zwelling aanraken. Hierbij is het ook belangrijk dat u niet naar de zwelling gaat staren, omdat dit onbewust aanraken bevordert. Vermijd daarom het kijken naar de zwelling in de spiegel en blijf uit de buurt van de infectie. Dit betekent ook dat u beter geen (oog-) make-up op kunt doen. Ook parfum, dat door de kleine deeltjes een infectie kan laten irriteren, kunt u beter even laten voor wat het is.
Wat wel kan helpen, is zachtjes koud water in het gezicht te laten spatten. Dit kan de zwelling en irritatie helpen verminderen. Oogdruppels kunnen ook helpen, het liefst oogdruppels die door de huisarts zijn voorgeschreven. Een bezoek aan de huisarts kan ook helpen met het vinden van de oorzaak van de zwelling en kan naast oogdruppels speciale zalf of antibiotica voorschrijven.