Home » Overige » Wat doen de eierstokken?

Wat doen de eierstokken?

Op deze website is algemene en handige informatie te vinden over de eierstokken en aanverwante informatie. Naast de algemene informatie is op de andere pagina’s van deze website ook informatie te vinden over bijvoorbeeld buikpijn welke gerelateerd kan worden aan de eierstokken.

Waar bevinden de eierstokken zich?

Een normale baarmoeder heeft ongeveer de grootte en de vorm van een peer en kan eigenlijk wel beschouwd worden als de bron van het menselijk leven. Aan de bovenkant verbinden aan elke kant de eileiders de baarmoeder met de eierstokken. De eileiders zijn als het ware dunne, soepele buisjes en zijn ongeveer 8 tot 10 centimeter lang. Elk van de twee eileiders is verbonden met een eierstok. Een eierstok is doorgaans ongeveer 3 centimeter groot. De baarmoeder, eileiders en eierstokken liggen niet los in de buik, maar zitten door middel van bindweefselbanden vast in het bekken.

Functies van de eierstokken

De eierstokken van een vrouw hebben twee belangrijke functies: vorming en rijpen van eicellen en het aanmaken van hormonen.

Vorming van eicellen

De vorming van de eicellen begint bij een vrouw al voor de geboorte. Op dat moment bevinden zich al duizenden onontwikkelde eicellen in de eierstokken. Vanaf de pubertijd zullen de eicellen één voor één rijpen. Wanneer dit goed verloopt, vindt er elke vier weken een eisprong plaatst. Een eisprong betekend dat een eicel van de eierstokken via de eileiders in de baarmoeder terecht komt.

Eierstokken en de hormoonproductie

De tweede functie van de eierstokken is het produceren van hormonen. De eierstokken produceren een drietal belangrijke soorten hormonen bij een vrouw:

  • Oestrogeen
  • Progesteron
  • Androgeen

Hormonen zijn stoffen die het lichaam zelf aanmaakt en via het bloed worden uitgescheiden door het lichaam. Hormonen beïnvloeden processen en functies van het menselijk lichaam. De eierstokken produceren de geslachtshormonen van de vrouw. Deze hormonen die door de eierstokken worden geproduceerd, zijn betrokken bij vele verschillende processen in het vrouwelijk  lichaam. De menstruatie en de vruchtbaarheid zijn hier de belangrijkste processen van, maar de hormonen zijn bijvoorbeeld ook betrokken bij de vorming van botweefsel.

5/5 - (1 stemmen)