Home » Rugpijn » Wat voor medicijnen zijn er tegen rugpijn?

Wat voor medicijnen zijn er tegen rugpijn?

Bij rugpijn kan het prettig zijn als je medicijnen kunt slikken. Welke medicatie je krijgt voorgeschreven zal liggen aan de rugpijn die je hebt, welke klachten je hebt, hoeveel klachten je hebt en hoelang je al klachten hebt. Het beste kun je de pijnstillers die je dan krijgt op vaste tijden innemen. Bij veel mensen is het zo dat als zij even geen rugpijn hebben dat zij geen medicijnen willen nemen, maar dat is niet goed. Je moet de pijn in dit geval voor zijn. Zeker gedurende de eerste dagen is het van belang dat je de pijnstillers op vaste tijden in gaat nemen, het kan zijn dat je hierdoor al snel gaat merken dat je de pijn onder controle hebt. Als het goed helpt dan kun je de medicatie na een paar dagen weer langzaam afbouwen. Als op wordt gemerkt dat de pijn weg is en weg blijft dan heeft dat goed geholpen. Het kan echter ook zijn dat de pijn weer terugkomt, neem dan weer pijnstillers.

Paracetamol bij rugpijn

Bij rugpijn kan er paracetamol in worden gezet. Je kunt vier keer per dag 1000 mg nemen, maar dit moet wel op advies van de arts, je krijgt niet zomaar 1000 mg paracetamol in de apotheek. Het kan zijn dat paracetamol niet helpt en dan kan er bijvoorbeeld nsaid’s in worden gezet, een voorbeeld hiervan is Ibuprofen. Ibuprofen zou je drie keer per dag 400-600 mg mogen innemen. Er kan echter ook Diclofenac worden gegeven voor drie keer per dag 50 mg of Naproxen in de vorm van twee keer per dag 500 mg. Welke medicijnen er voor worden geschreven zal afhankelijk zijn van hoe je reageert op de medicatie en of dat het gecombineerd mag worden met andere medicatie (wanneer je deze slikt). Het kan zijn dat je bij Diclofenac maagklachten krijgt, dan moet er een maagbeschermer in worden genomen.

Voorzichtig met medicijnen tegen rugpijn

Je moet niet zomaar alle medicatie nemen tegen rugpijn. Sommige mensen hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, ook kan er een verhoogde kans zijn op nierproblemen. Mensen boven de 70 jaar moeten in ieder geval extra goed uitkijken met het gebruik van nsaid’s. Gebruik daarom geen medicatie op eigen houtje, maar bespreek met de arts wat je kunt nemen en in welke hoeveelheid. Bij twijfel over de juiste medicatie of bijwerkingen ervan is het verstandig contact op te nemen met de arts. Hij bepaalt of er, indien nodig, een ander middel gegeven kan worden. Niet iedereen reageert hetzelfde op een medicijn en daarom is het de eerste dagen vaak even aankijken hoe je reageert op de medicijnen tegen rugpijn.

Dynamic Rebalance Massage Therapie

rug massageEen zeer effectieve methode om rugpijn te verhelpen is een Dynamic Rebalance Massage. Bij deze speciale massage wordt er tegelijkertijd gekeken naar de oorzaak van de rugpijn. Iets wat vaak voorkomt is dat het ene been langer is dan de ander, of dat er een bekkenscheefstand is. Het gevolg daarvan is dat de spieren rond de ruggenwervel overbelast raken en er rugpijn ontstaat. Maar er kunnen natuurlijk meerdere oorzaken zijn. In veel gevallen help een Dynamic Rebalancing Massage de pijn te verminderen en de klachten te verhelpen. Deze behandeling kun je in Lommel (Belgie) net over de grens ondergaan. Sessies duren doorgaans 2 uur met een zeer positief resultaat!

Medicijnen tegen rugpijn

Deze medicijnen kunnen helpen bij rugpijn:
Paracetamol, tot wel 4x 1000 mg per dag (dit wel op advies van de dokter)
Ibuprofen, tot driemaal daags 400-600 mg
Diclofinac

Probeer de medicijnen op vaste tijdstippen in te nemen om meer controle over de rugpijn te krijgen
Overleg altijd met je arts welke medicijnen tegen de rugpijn het meest geschikt zijn voor jouw situatie!

 

5/5 - (1 stemmen)

Plaats een reactie