Kiespijn kan meerdere oorzaken hebben. Het is vaak zeurend aanwezig. Wanneer het eten van koude of warme voedsel pijnlijk is, is dat een signaal dat U uw tandarts moet bezoeken. Als de kiespijn heel erg is, wordt het veroorzaakt door een tandzenuw die geïrriteerd is. U kan een pijnstiller gebruiken tot u bij uw tandarts terecht kan.
Kiespijn kan een stekende, doffe pijn zijn, die pijn in de kaak en hoofdpijn kan veroorzaken. Een stekende pijn komt meestal door gevoeligheid van de tand.
Wat is de oorzaak van kiespijn?
Kiespijn ontstaat meestal door tandbederf of cariës. De bacteriën die in de mond bevinden vormen samen met zuren een tandplak. Als de tandplak niet wordt verwijdert tasten de zuren het glazuur van de tand en lossen die op. Zo ontstaat een gaatje die na een tijd kan groter worden en door warme en koude tot de zenuw doordringen en veel pijn veroorzaken.
Tandvleesontsteking
Een andere oorzaak van kiespijn kan een ontsteking zijn van het zenuw die wordt pulpitis genoemd. In dat geval zitten er bacteriën in je tandzenuw, wortelkanaal en pulpakamer. Hierdoor ontstaat een hevige kiespijn. Het wordt ook wel zenuwpijn genoemd.
De kies kan erg gevoelig en pijnlijk worden ook door een vulling die in je tand losraakt of eruit valt. Als de tandzenuw van een rotte tand afsterft kiespijn kan verdwijnen, maar de bacteriën vreten gewoon verder. Hierdoor ontstaat een abces die een enorme kiespijn kan veroorzaken.
Hoe wordt kiespijn behandeld?
De behandeling van de kiespijn hangt van de oorzaak af. Regelmatig spoelen en poetsen van tanden kan pijnklachten voorkomen. De pijnstillers kunnen de pijn onderdrukken. Bij een ontsteking van het wortelkanaal wordt het zenuwweefsel uit de tandholte verwijdert en vervangen door een vulling. Het is niet pijnlijk omdat voor de behandeling begint de zenuwen ongevoelig worden gemaakt. Daarna wordt een vulling op de tand gemaakt na het vullen van de tandholte. In de toekomst kan een kroon noodzakelijk zijn. Als een element veel pijn veroorzaakt en beschadigd is kan hij getrokken worden.
Het is aangeraden tweemaal in de dag tandenpoetsen zodat de kans op kiespijn kleiner wordt. Je moet ook voor gezonde eten kiezen, minder suiker gaan gebruiken en zuren te beperken.
Ten slotte er zijn verschillende oorzaken van kiespijn. Daarom moet u uw tanden bij tandarts laten controleren en zo nodig repareren. Als je pijn hebt, kan je dan paracetamol innemen.
Van kaakholteontsteking of een middenoorontsteking kan ook kiespijn komen . In dat geval moet u uw huisarts raadplegen.