Home » Overige » Wat zijn Galstenen?

Wat zijn Galstenen?

Wat zijn Galstenen?

Galstenen ontstaan vanuit de galvloeistof die wordt geproduceerd door de lever. Een volwassene produceert per dag ongeveer 500 tot 800 milliliter gal. Via de galwegen in het lichaam wordt de galvloeistof vanuit de lever getransporteerd naar de galblaas, waar deze tijdelijk wordt opgeslagen. De galblaas kan het beste worden beschreven als een klein zakje in de vorm van een peer en ligt rechtsboven de buikholte, onder tegen de lever aan. De galblaas heeft ook een eigen sluitspier, deze wordt de sfincter van Oddi genoemd. Deze sluitspier is gesloten wanneer wij niet eten, en ontspant wanneer wij eten zodat er gal vrij kan komen om te helpen bij de vertering van het voedsel.

Galstenen

Weergave galblaas en galstenen (bron: Bondmoyson.be)

Nu je weet waar de gal vandaan komt, is de logische volgende vraag hoe deze galvloeistof veranderd in galstenen. De galstenen ontstaan meestal in de galblaas zelf. De gal in de galblaas kan soms te lang opgeslagen worden. Dit zorgt ervoor dat de galvloeistof begint in te dikken. Wanneer dit indikken van de galvloeistof blijft plaatsvinden, ontstaan er galstenen. Dit is een heel klein beetje te vergelijken met bijvoorbeeld lava in een vulkaan welke eerst vloeibaar is, maar vervolgens langzaam steeds dikker wordt wanneer het niet meer beweegt, totdat het stolt tot een steen. Een uitgebreide uitleg over het ontstaan van galstenen kan je op deze pagina vinden.

Galstenen die in de galblaas blijven, veroorzaken geen klachten of problemen. De klachten ontstaan op het moment dat de galstenen in de afvoergang naar de darm terecht komt. De galstenen zorgen in de galgang voor obstructies, met (zeer) pijnlijke galkolieken tot gevolg. Zie ook deze pagina, symptomen van galstenen, voor uitgebreide informatie.

Wat is gal?

Zoals aan het begin al is aangegeven, wordt gal geproduceerd door de lever. We zullen nu wat dieper ingaan op wat gal precies is. Gal is een bitter/zoute, gelige/groenige tot soms bruine vloeistof. Gal bestaat onder andere uit water, galzouten, cholesterol en bilirubine. De galvloeistof helpt ons lichaam om vetten uit ons voedsel op te lossen. Hierdoor kan de darmwand deze vetten beter opnemen.

Gal komt vrij wanneer wij beginnen te eten, de galblaas trekt dan samen en zo komt er galvloeistof vrij. Het gal gaat dan via de galweg naar de twaalfvingerige darm, het begin van de dunne darm. Hier lost het gal alle vetten op uit ons eten zodat deze kunnen worden opgenomen door de darm.

Aanvullende informatie over buikpijn en buikklachten

Hier kun je allerlei informatie te vinden over veelvoorkomende oorzaken van buikpijn en andere buikklachten.

Hoe ontstaan Galstenen?

De gal in de galblaas kan soms te lang opgeslagen worden. Dit zorgt ervoor dat de galvloeistof begint in te dikken. Wanneer dit indikken van de galvloeistof blijft plaatsvinden, ontstaan er galstenen. Dit is een heel klein beetje te vergelijken met bijvoorbeeld lava in een vulkaan welke eerst vloeibaar is, maar vervolgens langzaam steeds dikker wordt wanneer het niet meer beweegt, totdat het stolt tot een steen.

Galstenen kunnen in allerlei verschillende vormen en groottes voorkomen. Soms zijn galstenen niet groter dan een zandkorrel, en soms kunnen zo groot worden als een kastanje. Mensen kunnen er slechts één hebben, of de hele galblaas kan vol zitten met galstenen. Als laatste kunnen de galstenen zowel in de galblaas zelf zitten, als in de galweg naar de dunnen darm toe.

Er bestaan drie soorten galstenen:

  1. Cholesterolstenen vormen ongeveer 75% van alle galstenen bij mensen in ons deel van de wereld. Ze bestaan uit cholesterol en zijn vaak gelig of groenig van kleur. Deze galstenen kunnen zowel in de galblaas, als in de galweg voorkomen.
  2. Zwarte pigmentstenen vormen ongeveer 25% van alle galstenen. Deze soort galstenen zitten enkel in de galblaas en bestaan uit bilirubine, dat ontstaat na de afbraak van rode bloedcellen. Zwarte pigmentstenen zijn ontzettend hard. Ze komen voor bij mensen met meer dan normale hoeveelheden bilirubine, als gevolg van een verhoogde bloedafbraak of een stofwisselingsstoornis.
  3. Bruine pigmentstenen zien eruit als een soort slijk en zijn erg zacht. Deze soort galstenen komen enkel voor in de galweg. Ze komen vooral voor bij oudere mensen die vroeger een ingreep aan de galwegen hebben gehad. Na die operatie zijn bacteriën uit de darm in de galweg gekomen. Deze bacteriën zijn onschadelijk, maar produceren enzymen, die sommige galbestanddelen afbreken en op termijn de bruine galstenen laten ontstaan.

Verschillende oorzaken waardoor galstenen ontstaan

Er zijn verschillende oorzaken waardoor galstenen kunnen ontstaan. Zo kan een verstoring van het chemische evenwicht in de gal ervoor zorgen dat er galstenen ontstaan. In de gal zitten namelijk bestanddelen die juist zorgen voor de vorming van galstenen, en bestanddelen die juist de vorming van galstenen tegen gaan. De balans tussen deze chemische bestanddelen is erg complex en ingewikkeld, een verstoring hiervan kan zorgen dat er sneller galstenen gevormd kunnen worden.

Cholesterol is een tweede oorzaak waardoor galstenen ontstaan. Zoals je misschien hier al hebt gelezen, produceert de lever de gal. De levercellen die dit produceren bevatten van nature cholesterol. De hoeveelheid in de cellen moet altijd gelijk blijven. Wanneer er teveel cholesterol wordt geproduceerd, moet dit worden afgevoerd. Dit doet de lever via de galvloeistof. Het teveel aan cholesterol komt zo in de galblaas terecht. In de galblaas slaat de cholesterol neer in de vorm van zeer kleine kristallen. Deze kristallen kunnen vervolgens samenklonteren en één of meerdere galstenen vormen.

Symptomen van Galstenen

Wanneer de galstenen zich in de galblaas zelf bevinden, zal je hier over het algemeen weinig tot geen last van hebben. De kenmerkende symptomen van galstenen ontstaan op het moment dat een galsteen vanuit de galblaas in de galwegen terecht komt en daar klem blijft zitten.

Er is maar één echt symptoom kenmerkend voor galstenen, een zogeheten galkoliek. Dit is een hevige pijn welke ontstaat rechts bovenin de buik. Deze pijn wordt veroorzaakt door zeer heftig samentrekken van de galblaas. Hiermee probeert de galblaas de klem zittende galsteen weg te krijgen. In sommige gevallen lukt dit ook. De pijn die je hierbij voelt is zeer hevig en kan één tot soms wel vier uur aanhouden. Vaak straalt de pijn ook uit naar de rug en het gebied tussen de schouderbladen. Wat ook zeer kenmerkend is voor een galkoliek, is de drang om te bewegen. Door de hevige pijn kan je niet anders dan bewegen (neemt de pijn af wanneer je niet beweegt of wanneer je gaat liggen, gaat het vaak om iets anders dan een galkoliek). Als laatste kan je tijdens een galkoliek ook misselijk zijn en soms braken.

Belangrijk! Verwar mogelijke symptomen niet met die van galstenen

Galstenen en de bijkomende galkoliek zijn hele specifieke symptomen. Soms worden andere symptomen verward met die van wanneer je galstenen hebt. In het onderstaande overzicht zijn een aantal symptomen te vinden welke geen verband hebben met galstenen:

  • Migraine
  • Misselijkheid
  • Zure oprispingen
  • Gal bij overgeven

Zorg dat je ook altijd tijdig een arts raadpleegt wanneer je last hebt van een galkoliek. Zo kunnen verdere complicaties worden voorkomen. 

Behandeling van Galstenen

Zoals al op de pagina van symptomen van galstenen is te lezen, hebben veel mensen zonder het te weten galstenen. Deze hoeven vaak ook niet behandeld te worden. Wanneer je echter een galkoliek meemaakt, weet je direct dat er iets mis is en zal je behandeld moeten worden. Een behandeling zal namelijk verdere complicaties voorkomen. In het kort zijn er twee mogelijkheden om de galstenen te verwijderen. Zitten deze in de galblaas zelf, dan zal de gehele galblaas worden verwijderd door middel van een operatie. Zitten de galstenen in de galwegen, worden deze verwijderd via een ERCP.

Behandeling van galstenen in de galblaas

Wanneer de galstenen zich in de galblaas bevinden, wordt de galblaas in zijn geheel verwijderd. De officiële benaming hiervoor is cholecystectomie. Vaak volstaat een kijkoperatie waarbij de chirurg drie kleine sneetjes maakt in de buik. Hierbij ben je wel onder volledige narcose. Het voordeel van deze vorm van opereren is dat vaak een dagopname of een enkele overnachting in het ziekenhuis voldoende is.

Soms kan het voorkomen dat er tijdens de operatie overgegaan moet worden tot een open ingreep. Hierbij wordt er een incisie gemaakt van een paar centimeter om zo de galblaas te kunnen verwijderen. Bij deze vorm van opereren zal je wel wat langer in het ziekenhuis moeten blijven.

Na de verwijdering van de galblaas

Mensen kunnen prima leven zonder een galblaas. Je hoeft je na de verwijdering dan ook geen zorgen te maken. Het enige waar je op moet letten is of je bepaalde soorten voedsel nog wel kan verdragen. Je kan na de verwijdering gewoon eten wat je wilt, maar blijkt dat je iets niet goed verdraagt, eet dit dan ook gewoon niet.

Behandeling van galstenen in de galwegen

Galstenen die in de galweg zitten, worden verwijderd door middel van een Endoscopische Retrograde Cholangio Pancreatografie, kortweg ERCP genoemd. Hierbij wordt je licht verdoofd en wordt er een flexibele kijkbuis voorzien van een camera met licht via de mond en maag tot in de twaalfvingerige darm gebracht. Om de galstenen goed zichtbaar te maken, wordt er een contraststof ingespoten zodat de galstenen via radiografisch beeld zichtbaar worden. Worden de galstenen op deze manier gevonden, worden ze direct verwijderd.

Galstenen voorkomen

Een echte remedie tegen galstenen is er helaas niet. Ook is niet bekend hoe en wanneer galstenen precies ontstaan. Wel zijn er enkele richtlijnen en adviezen die je kan volgen om het risico op galstenen te verkleinen.

Overgewicht

Een belangrijke rol in het ontstaan van galstenen is overgewicht. Door overgewicht produceert het lichaam een enzym wat de aanmaak van cholesterol bevorderd. Een teveel aan cholesterol in het lichaam wordt via de lever naar de galblaas afgevoerd en daar opgeslagen. Zoals ook hier is te lezen, slaat het teveel aan cholesterol in de galblaas neer in de vorm van kristallen. Deze kristallen gaan op den duur klonteren en vormen zo galstenen. Om de kans op galstenen te verkleinen, is een advies om te proberen om eventueel overtollig gewicht kwijt te raken.

Eet gezond en gevarieerd

Galstenen zijn helaas niet te voorkomen met een aangepast dieet. Wel kan het helpen om een gezond voedingspatroon te hebben. Denk bijvoorbeeld aan de schijf van vijf. Wanneer je voldoende juiste voedingstoffen binnenkrijgt via een gevarieerde voeding, zal dit de kans op galstenen in ieder geval niet vergroten.

Verdere tips

  • Dagelijks een enkel wijntje of een biertje kan helpen tegen de vorming van galstenen
  • Een lage dosis aspirine kan ook helpen tegen de vorming van galstenen. Dit komt doordat de aspirine de vloeistof in de galblaas helpt oplossen. Hierdoor is de kans kleiner dat er galstenen gevormd kunnen worden.
  • Er bestaan een preventief medicijn, ursodeoxycholzuur, dit helpt om het cholesterol op te lossen.
5/5 - (1 stemmen)