Home » Gebitsproblemen » Parodontitis voorkomen en behandeling

Parodontitis voorkomen en behandeling

Parodontitis is een vergevorderde vorm van een tandvleesontsteking. Een normale tandvleesontsteking ontstaat door bacteriën in de rand van het tandvlees. Door de vorming van tandplak kunnen de bacteriën zich nestelen en wanneer de tandplak niet wordt verwijderd, zal dit veranderen in tandsteen waarop weer een nieuwe laag tandplak gaat zitten. Dit proces zal zich op deze manier blijven herhalen. Parodontitis ontstaat wanneer de tandvleesontsteking zich uitbreidt naar het kaakbot rond de tanden en kiezen. Doordat de ontsteking naar beneden uitbreidt, laat het tandvlees rond de tanden los. In de ruimte of opening die zo tussen de tanden en het tandvlees ontstaat, vormt zich ook weer tandplak. Door de vorming van tandplak tussen de tanden en het tandvlees, kan de ontsteking nog verder en dieper gaan. Door deze diepe ontsteking wordt het kaakbot afgebroken. Het gevolg hiervan is dat de bestaande ruimte tussen de tanden en het tandvlees nog groter wordt. In deze verdiepte ruimte zal het tandplak vervolgens tandsteen gaan vormen. Dit voortschrijdende proces van afbraak van vezels en het kaakbot heet parodontitis.

Parodontitis herkennen

Het vervelende van parodontitis is dat het lang onopgemerkt kan blijven. De reden hiervoor is dat er bij parodontitis pas in een laat stadium symptomen merkbaar worden. Wel zijn er kenmerken die kunnen duiden op parodontitis:

  • Rood, slap en gezwollen tandvlees
  • Bloedend tandvlees bij het poetsen of eten
  • Terugtrekkend tandvlees
  • Een vieze smaak of een slechte adem

Pas in een gevorderd stadium van parodontitis ontstaan er echt klachten. Deze zijn onder andere het los gaan staan van tanden en kiezen of het ontstaan van ruimtes tussen de tanden en het tandvlees.

Gevolgen van parodontitis

Parodontitis heeft een aantal nare gevolgen. Als eerste kan het tandvlees zich ver terugtrekken. Dit kan een lelijk gezicht zijn en daarnaast kunnen de tanden en kiezen erg gevoelig worden. Doordat het tandvlees ver is teruggetrokken, komen de wortels voor een deel bloot te liggen. Dit zorgt ervoor dat de tanden gevoelig worden voor warmte, koude, poetsen, zoete of zure dranken en eten. Verder kan het kaakbot dat wordt afgebroken door parodontitis niet meer herstellen. In het ergste geval kan dit zelfs leiden tot losse tanden die uitvallen.

Behandeling van parodontitis

Ook al is parodontitis een vergevorderde tandvleesontsteking, ben je op tijd met de behandeling, kan je gelukkig het verlies van tanden voorkomen. De behandeling van parodontitis gebeurt door de tandarts of een mondhygiënist. Deze zal het tandplak en tandsteen verwijderen door middel van een professionele gebitsreiniging. Ook het gevormde tandplak en tandsteen dat dieper tussen de tanden en het tandvlees zit, zal worden verwijderd. In sommige gevallen kan het voorkomen dat het tandplak en tandsteen te diep tussen de tanden en het tandvlees zit. In deze gevallen zal er een kleine operatie worden uitgevoerd om toch alles goed schoon te kunnen maken.

Naast de behandeling door de tandarts of mondhygiënist, kan je zelf ook heel goed meehelpen aan de behandeling van parodontitis. Wanneer je zelf zorgt voor een goede verzorging van het gebit door goed en minimaal tweemaal daags te poetsen,  blijven je tanden vrij van tandplak waardoor bacteriën geen kans krijgen. Door de combinatie van een goede mondhygiëne en de gebitsreiniging verdwijnt de ontsteking en hecht het gezonde tandvlees zich weer vast aan de tanden en kiezen.

Voorkomen van parodontitis

Zoals al in het begin is aangegeven, is parodontitis een vergevorderde tandvleesontsteking. Een normale tandvleesontsteking is te herkennen aan bloedend tandvlees. Dit is een zeer belangrijk signaal wat je niet mag negeren. Zorg dat je direct stappen onderneemt om het tandvlees weer gezond te krijgen en parodontitis te voorkomen. Om te zorgen dat het tandvlees niet ontstoken raakt is het is belangrijk om te zorgen dat je de tanden goed schoonhoud en het tandplak verwijderd.

Hulpmiddelen bij het schoonhouden van de mond en het gebit zijn:

  • Tandenborstel (elektrische tandenborstel)
  • Tandpasta
  • Tandenstokers
  • Tandzijde of floss
  • Ragers
  • Gaas en/of een tongschraper

Tip: Overleg altijd met uw tandarts of mondhygiënist welke hulpmiddelen voor jou het meest geschikt zijn.

5/5 - (1 stemmen)