Home » Buikpijn » Medicijnen tegen buikpijn

Medicijnen tegen buikpijn

Wat zijn de beste medicijnen tegen buikpijn?

Tegen buikpijn kun je het beste het medicijn paracetamol (pijnstillers) nemen. Neem drie tot vier keer per dag één of twee tabletten van 500 milligram.

Bij pijn met bewegingsdrang, bijvoorbeeld bij een niersteen helpt een nsaid goed. Voorbeelden van nsaid’s zijn: diclofenac, ibuprofen en naproxen. Nsaid’s helpen vaak ook goed tegen menstruatiepijn. Houd er rekening mee dat nsaid’s soms juist maagpijn kunnen geven. NSAID’s kunnen de werking van sommige andere medicijnen beïnvloeden. Mensen met hart-, vaat- en nierproblemen en mensen boven de 70 jaar moeten extra voorzichtig zijn met het gebruik van NSAID’s. Neem voor gebruik even contact op met je huisarts!

Tegen maagpijn kunnen maagzuurremmers of maagzuurbinders goed helpen.

Tegen verstopping helpen verschillende medicijnen:

  • psylliumzaad of sterculiagom (poeder of korrels)
  • lactulose (stroop of zakjes poeder) of macrogol (zakjes poeder)
  • bisacodyl (tablet) of sennosiden (stroop)
  • eventueel een (micro)klysma.

Heb je pijn in je onderbuik door een blaasontsteking, dan wordt er vaak door de huisarts antibiotica voorgeschreven.

Andere medicijnen tegen buikpijn. Broccoli remt Helicobacter pylori

Drie dagen oude broccoli spruiten remmen de groei van Helicobacter pylori (H. pylori) en vermindert de maagproblemen die de bacterie veroorzaakt, aldus een onderzoek die is verschenen in Cancer Prevention Research, een tijdschrift van de American Association for Cancer Research. H. pylori infecties zijn een van de meest voorkomende bacteriële infecties wereldwijd en zijn een belangrijke oorzaak van maagkanker.

In broccoli zit een stof genaam sulforafaan en deze heeft kankerbeschermende effecten.

In deze studie hebben onderzoekers 48 personen met een bewezen infectie met H. pylori onderzocht. De groep werd willekeurig in tweeën gesplitst en de ene groep kreeg gedurende twee maanden dagelijks 70 gram gekiemde alfalfa en de andere groep kreeg dagelijks 70 gram gekiemde broccoli.

De broccolikiemen waren twee tot drie dagen oud, aangezien deze de meeste sulforafaanglucosinolaat bevatten. Ofschoon alfalfakiemen veel gelijkenis vertonen met broccolikiemen, hebben ze niet deze stof die voor dit onderzoek zo belangrijk is. De aanwezigheid van H. pylori werd bepaald met een ademtest en via de ontlasting. De mate van maagproblemen werd bepaald met behulp van een pepsinogeenbepaling in het bloed. Testen werden gedaan vóór de toediening, na twee maanden en twee maanden na stopzetting van de inname.

Na twee maanden werd een aanzienlijke daling van de H. pylori gevonden in de broccoligroep, terwijl het niveau hetzelfde bleef bij de controlegroep. Een verlaging van H. pylori moet leiden tot een vermindering van maagkanker en zijn adequate medicijnen tegen buikpijn.

Probiotica ook zinvol bij zwangere vrouwen met constipatie

Zwangerschapsconstipatie is een courante klacht, waar nog geen probaat middel voor verkrijgbaar is die deze klacht kan verminderen. Het is bekend dat laxeermiddelen de stoelgang bevorderen, maar vanwege allerlei bijwerkingen, zoals buikpijn en diarree, worden deze beperkt gebruikt. Er wordt daarom gezocht naar alternatieven die veilig zijn voor zowel moeder en kind.

Nu was reeds bekend vanuit onderzoek dat het gebruik van probiotica bij andere groepen klachten van constipatie kunnen verminderen. Onderzoekers van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) hebben bij twintig zwangere vrouwen met constipatie onderzocht of dit ook bij hun het geval is. Zij kregen vier weken langs dagelijks een dosis probiotica (Ecologic® Relief, Winclove). De zwangere vrouwen vulden dagelijks een vragenlijst in over hun stoelgang en eventuele darmproblemen.

Uit de resultaten kwam naar voren dat de ontlastingsfrequentie in belangrijke mate toenam van drie maal per week voor de start met probiotica tot zeven maal per week in week 2 en zes maal in week 4. Voorts namen klachten als buikpijn en reflux af gedurende deze periode. Het kleinschalige onderzoek lijkt erop te wijzen dat probiotica een waardevolle aanvulling kunnen zijn voor de behandeling van zwangerschapsconstipatie.

Behandeling van buikpijn

Er zijn nog veel meer aandoeningen die buikpijn kunnen veroorzaken. Het zijn er teveel om op te noemen. Omdat buikpijn een symptoom is van zoveel aandoeningen is het belangrijk om bij de huisarts de aard van de pijn nauwkeurig te beschrijven. Je moet daarbij niet vergeten om ook eventuele andere klachten te benoemen.

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak, aard en ernst van de pijn. Pas als de oorzaak van je pijn bekend is kan er iets aan gedaan worden.


Bekende Zelfhulpmiddelen bij buikpijn
Zelfhulpmiddelen zijn letterlijk middelen waardoor jij de buikpijn kunt verminderen. Deze zullen je klachten niet allemaal wegnemen, maar de pijn kan wel verdraagbaar worden.
Bekende middelen zijn:
– Warm houden van je buik door een kruik of een kussen
– Vermijden van eten van verschillende soorten voedsel:
Koolzuurhoudende dranken zoals cola of sinas
Koolsoorten
Slecht kauwen
Schrokkend eten
– Vermijd lucht in je darmen. Deze veroorzaakt pijn. Slik dus tijdens het eten niet te veel lucht naar binnen. Als de pijn aanhoudt, bel je huisarts!

nuttige content? post

Plaats een reactie