Home » Buikpijn » Soorten buikpijn

Soorten buikpijn

Soorten pijn

De pijn die je voelt wanneer je spreekt van buikpijn, kan in verschillende soorten pijn voorkomen. De vier meest voorkomende soorten pijn die je kunt voelen tijdens buikpijn zijn:

  • Krampende buikpijn. Wanneer je last hebt van een krampachtige pijn die je door de hele buik voelt, ligt de oorzaak vaak bij het spijsverteringskanaal. Deze krampachtige buikpijn treedt bijvoorbeeld vaak op wanneer je iets verkeerds gegeten hebt, te snel gegeten hebt, of bij voedselvergiftiging.
  • Stekende buikpijn. Een stekende buikpijn kan in aanvallen voorkomen, in medische termen spreekt met dan van koliekaanvallen. Vaak wordt dit veroorzaakt door galstenen. Rechtsboven in de buik zal je bij galstenen deze stekende pijnaanvallen voelen. Deze kunnen soms erg pijnlijk zijn.
  • Brandende buikpijn. Een brandende buikpijn voel je vaak in het midden van de buik. Oorzaken hiervan kunnen maagproblemen zijn zoals een maagzweer.
  • Zeurende pijn. Een bekend voorbeeld van een oorzaak van een zeurende buikpijn rechts onder in de buik, is een blindedarmontsteking.

Plekken waar buikpijn voor kan komen

Zoals op de afbeelding is te zien, is het buikgedeelte verdeeld in zones waar buikpijn voor kan komen. Om een beter beeld te geven welke soort buikpijn op elke plek kan voorkomen, een korte uitleg per zone van de buik.

In het rechter bovengedeelte kan buikpijn duiden op onder andere galstenen, galwegontsteking en hepatitis. Maar ook verschillende aandoeningen van lever, de galwegen en soms alvleesklier (medische term: pancreas).

Buikpijn in het rechter ondergedeelte van de buik komt vooral van de dikke darm en de blinde darm. Bij vrouwen kan de eierstok ook nog een mogelijke oorzaak zijn.

Het gedeelte midden onder kan buikpijn veroorzaakt worden door de blaas. Bij vrouwen kan de oorzaak ook van de baarmoeder afkomen, indien deze pijn wordt veroorzaakt door menstruatie. Er wordt dan ook wel gesproken over menstruatiepijn.

Buikpijn in het linker ondergedeelte van de buik komt vaak af van de dikke darm (medische term: het colon). Bij vrouwen kan deze pijn ook afkomen van de eileiders of eierstokken.

In het linker bovengedeelte kan buikpijn veroorzaakt worden door de dikke darm, maar ook de milt is een mogelijke oorzaak.

Het midden bovengedeelte van de buik komt buikpijn vaak van de maag zelf, maar kan ook worden veroorzaakt door de alvleesklier. Buikpijn rond de navel kan wijzen op de dunne darm. Buikpijn net onder de ribbenboog kan van de maag komen, en zelfs van het hart.

Lokale buikpijn

Het kan voorkomen dat de buikpijn van de buikwand zelf komt. Er wordt dan gesproken van een acnes. De pijn die je voelt zit aan één van de twee zijkanten van de buik. Deze pijn is ook er gelokaliseerd en kan met één vinger worden aangewezen.

Beschrijf buikklachten zo nauwkeurig mogelijk!

Er zijn erg veel oorzaken van buikpijn. Het is daarom erg moeilijk om een diagnose te stellen. Wanneer je last hebt van buikpijn en langs de dokter gaat, zorg dan altijd dat je de klacht zo nauwkeurig mogelijk omschrijft. Hoe meer informatie de dokter heeft, hoe effectiever hij je kan helpen.

nuttige content? post

Plaats een reactie