Home » Aambeien » Aambeien behandelen

Aambeien behandelen

Hoe kun je aambeien behandelen?

Aambeien zijn op verschillende manieren te behandelen. Wanneer de klachten van de aambeien niet te erg zijn, kan je de aambeien heel goed zelf behandelen. Zijn de klachten dermate erg en heb je er langdurig erg veel last van, is het beter om naar een arts te gaan voor onderzoek en behandeling van de aambeien.

Zelfzorg

Zelf kan je met een paar vrij eenvoudige tips de vervelende jeuk en pijn verminderen en tevens hiermee zorgen dat de aambeien sneller zullen genezen. Als eerste werkt dagelijks een warm bad erg verlichtend. De pijn en de jeuk worden duidelijk minder. Ten tweede helpt het om na het doen van de behoefte de anus voorzichtig schoon te maken met lauw water en een washandje. Ook vochtig toiletpapier kan je hier prima voor gebruiken. Vervolgens dep je met normaal toiletpapier voorzichtig alles droog. Tot slot moet je nooit de aambeien openkrabben. Dit zorgt alleen maar voor meer irritatie en bevordert de genezing niet. Op de pagina “Hulpmiddelen bij aambeien” is een overzicht te vinden van verschillende drogisterijproducten waarmee je zelf de aambeien kunt behandelen.

Aambeienzalf

Naast de genoemde tips, werkt een aambeienzalf ook prima om de aambeien te behandelen. Er zijn verschillende zalfjes en crèmes te verkrijgen die de pijn en jeuk verminderen. Zalfjes die het bestandsdeel lidocaïne bevatten, staan bekend om hun verlichtende werking bij pijn en jeuk veroorzaakt door aambeien. Mocht een aambeienzalf niet voldoende helpen, vraag je bij de huisarts of apotheek naar speciale zetpillen tegen aambeien.

Medische behandeling

Het medisch behandelen van aambeien wordt gedaan wanneer de pijn te erg wordt. Of wanneer een zalf of zetpil tegen aambeien niet voldoende werkt of de aambeien blijven bloeden. Er is ook een medische ingreep noodzakelijk wanneerwanneer de aambeien naar buiten komen en niet meer terug te duwen zijn. Er zijn verschillende manieren om aambeien medisch te behandelen. De meest gebruikelijke behandelingen zijn de volgende:

  • Gummiligatuur of afbinden
  • Coagulatie
  • Sclerotherapie

Gummiligatuur of afbinden

Een bekende en ook effectieve ingreep om de bestaande aambeien te behandelen is een zogenaamde Gummiligatuur, hierbij worden de aambeien afgebonden met een speciaal elastiekje. Hierdoor wordt de bloedtoevoer afgeknepen en zal de aambei in ongeveer een week afsterven.

Coagulatie

Een behandeling die ook vaak wordt ingezet bij kleine aambeien is een coagulatie. Hierbij droogt een kleine, soms ook bloedende aambei, met een infrarode straling op en krimpt hij. Het voordeel van deze behandeling is dat deze pijnloos is en geen bijwerkingen heeft. Wel zijn er vaak meerdere herhalingen nodig.

Sclerotherapie

Ook worden aambeien behandeld met een sclerotherapie. Hierbij wordt een chemische stof in het aambeienweefsel geïnjecteerd. Deze chemische stof zorgt ervoor dat de aambeien krimpen. Deze behandeling is pijnloos en wordt een paar keer herhaald.

Soorten behandelingen bij aambeien:

Zelf behandelen:
– Dagelijks een warm bad, dit verlicht de jeuk en pijn
– Na het doen van de behoefte vochtig toiletpapier of washandje met warm water gebruiken
– Gebruik van aambeienzalf
– Krab nooit aambeien open, dit verergerd de klachten alleen en belemmert genezing
Medisch laten behandelen:
– Gummiligatuur of afbinden van de aambeien
– Coagulatie: kleine aambeien worden met infrarood “opgedroogd” en gekrompen
– Sclerotherapie: een chemische stof wordt in de aambei geïnjecteerd waardoor deze weer krimpt
Chirurgisch laten behandelen:
– Hemorrhiodectomie: laten weghalen van de aambeien
– Dichthechten van de bloedvaatjes naar de aambeien: stopt de bloedtoevoer en sterven de aambeien af
– Anopexie of PPH: hierbij wordt de aambei terug op zijn plaats geduwd en wordt overtollig weefsel verwijderd

Chirurgisch laten behandelen van aambeien

Wanneer de kleinere ingrepen geen effect hebben op de aambeien, behandelt men uit noodzaak deze chirurgisch. Men zet dan een aantal soorten chirurgische ingrepen in om specifieke gevallen de aambeien te behandelen.

Hemorrhiodectomie

Een hemorrihiodectomie staat voor het chirurgisch laten verwijderen van aambeien. Deze manier is zeer effectief om van de aambeien af te komen. Het nadeel van deze behandeling is dat het verzorgen van de wond en het moeten slikken van pijnstillers best veel nazorg met zich mee brengt. Ook is de kans op complicaties aanwezig bij deze behandeling van de aambeien. Zo is er kans op moeilijkheden om de blaas te kunnen legen, kan het soms moeilijk zijn om de ontlasting op te kunnen houden en kan er een vernauwing van het anale kanaal ontstaan.

Dichthechten van de bloedvaatjes en de Anopexie (PPH)

Het dicht hechten van de bloedvaatjes van de aambeien is ook een chirurgische behandelmethode. Hierbij hecht men de bloedvaatjes die naar de aambeien gaan dicht. Daarmee stopt de bloedtoevoer en de aambei sterft af.

Bij een Anopexie of PPH duwt de arts de aambei als het ware op zijn oorspronkelijke plaatst terug. PPH staat voor Procedure voor Prolapse en Hemorrhoïden. Daarna verwijdert men het overtollige weefsel chirurgisch. Op de lange termijn heeft deze methode mindere resultaten, maar voor specifieke gevallen is dit de beste behandeling mogelijk.

nuttige content? post

Plaats een reactie