Home » Buikpijn » Blindedarm

Blindedarm

De blindedarm bevindt zich aan de rechterkant onderin de buik. Het is het gedeelte van de darm waar de dunne darm overgaat in de dikke darm. Vlakbij deze overgang bevindt zich ook een klein aanhangsel, wat de appendix wordt genoemd. Een andere benaming die vaak in de volksmond te horen is, is “het wormvormig aanhangsel”. Op de afbeelding hieronder is te zien waar de blindedarm zich bevindt samen met de appendix:

De blindedarmontsteking

Het is belangrijk om te weten dat wanneer men spreekt van een blindedarmontsteking, niet de blindedarm zelf ontstoken is, maar dat de appendix is ontstoken. Een blindedarmontsteking is erg vervelend en kan ook veel pijn in de buik veroorzaken. Het is nog steeds onduidelijk waarom de blindedarm zo plotseling ontstoken kan raken.

Hoe herken je een blindedarmontsteking?

Een blindedarmontsteking kan uit het niets ontstaan. Meestal beginnen de klachten rond de navel. Later zakt de pijn in de buik naar de rechteronderkant van de buik. Daar waar de blindedarm daadwerkelijk zit.

Bij een blindedarmontsteking kan je verschillende klachten en buikpijn ervaren. De meest voorkomende pijn en klachten zijn vaak:

  • misselijkheid
  • braken
  • een lichte temperatuursverhoging
  • Je voelt je over het algemeen beroerd
  • Drukpijn, dit wel zeggen dat het aanraken en het loslaten van de rechter onderbuik pijnlijk is. Dit is ook het gebied waar de blindedarm zit.
  • Vervoerspijn, dit is niks anders dan wanneer je in de auto zit en je pijn in je buik krijgt wanneer de auto over een drempel rijdt bijvoorbeeld.
  • Gehele buikpijn. In sommige gevallen kan een blindedarmontsteking ernstig verlopen. In dit geval raakt het buikvlies ook ontstoken. Dit geeft een hele vervelende buikpijn welke je voelt in je gehele buik.

Diagnose en behandeling van de blindedarmontsteking

Wanneer je langs de dokter gaat en de klachten en pijn die je hebt duidelijk maakt, weet deze vaak dat het om een blindedarmontsteking gaat. Bij twijfel, of wanneer de klachten niet helemaal overeenkomen met de gebruikelijke klachten bij een blindedarmontsteking, kan er verder onderzoek worden gedaan. De kans bestaat dat het om wat anders kan gaan dan een blindedarmontsteking.

Wanneer het zeker is dat je een blindedarmontsteking hebt, is het operatief verwijderen van de blindedarm de beste optie. Hiervoor wordt je naar het ziekenhuis doorverwezen. Daar zal onder narcose de blindedarm in zijn geheel worden weggehaald. Dit is een relatief lichte ingreep en wordt onder narcose gedaan door middel van een kleine snee rechtsonder in de buik. De blindedarm wordt dan in zijn geheel verwijderd. Afhankelijk van de mate van ontsteking en de ligging van de appendix of het “aanhangsel” wordt er een kleine snee in de rechteronderbuik gemaakt variërend van 3 tot soms 10 cm.

Wanneer de blindedarm is verwijderd, zal je ongeveer 4 tot 5 dagen in het ziekenhuis blijven om te herstellen. Na ongeveer 7 dagen kan je jezelf weer volledig douchen en langzaam aan alle normale dagelijkse dingen uitvoeren en ook weer normaal kunnen eten. De darmwerking moet na deze operatie opnieuw op gang komen. Het duurt in totaal enkele weken totdat de wond volledig is genezen.

Blindedarmontsteking

Wat: Ontsteking van de appendix of het “wormvormig aanhangsel” van de blindedarm.
Herkenning en Symptomen:
Pijn in de rechter onderkant van de buik.
misselijkheid
braken
een lichte temperatuursverhoging
Je voelt je over het algemeen beroerd
Pijn bij indrukken van de buik (drukpijn)
Vervoerspijn, pijn tijdens het zitten in bijvoorbeeld een rijdende auto
Behandeling:
Langs de dokter of arts, deze zal je doorverwijzen naar het ziekenhuis
Operatief verwijderen van de ontstoken blindedarm
Herstel:
4 tot 5 dagen in het ziekenhuis
Na ongeveer 7 dagen kan je weer douchen en normaal eten
Na ongeveer 3 weken wond volledig genezen

nuttige content? post

Plaats een reactie