Home » Buikpijn » Buikpijn na eten

Buikpijn na eten

Wat zijn de mogelijke oorzaken van buikpijn na het eten?

Veel mensen klagen over buikpijn na het eten. Vaak is er niets aan de hand, maar er kan een medische oorzaak op de achtergrond spelen. Bij oudere mensen moet dit wel in de gaten worden gehouden, aangezien bij hen de kans groter is dat er ook maagkanker kan voorkomen.

Een aantal mogelijke oorzaken van pijn in de buik na het eten, volgen hieronder. Dit zijn meestal terugkerende klachten en deze hebben dus niets te maken met buikpijn van teveel eten of te vet eten. Ook buikpijn vanwege teveel water of verse sappen drinken vallen hier niet onder. Van teveel drinken wordt het maagzuur verdund waardoor het voedsel slecht wordt verteerd. Het wordt dus niet goed opgenomen door de darmen met als gevolg dat er krampen en winderigheid kunnen ontstaan.

Voedselvergiftiging of gevoeligheid bij voedsel:
In dit artikel wordt er niet dieper op voedselvergiftiging en voedingsintolerantie ingegaan. Hierover is een apart artikel gewijd wat je hier kunt lezen.

Indigestie en dyspepsie

Iedereen heeft wel eens last gehad van pijn in de bovenbuik die te maken had met eten. Vaak wordt dit indigestie genoemd. Stress, overgewicht, roken en slechte eetgewoonten zijn bekende risicofactoren.

Er is sprake van dyspepsie als de indigestie steeds langer aanhoudt of steeds terugkeert zonder dat hier aanwijsbare factoren voor zijn of dat er een afwijking is aan het verteringskanaal. De klachten die je dan krijgt zijn pijn in de bovenbuik die erger wordt door eten en misselijkheid. Maagzuurremmers slikken biedt vaak geen structurele oplossing, maar wel verlichting van de pijn in de buik. Gezond leven en gezond eten verminderen de klachten.

Galstenen

De galblaas bevindt zich in de buikholte, rechtsboven onder de lever. Het is een hol orgaan dat er peervormig eruit ziet. Als het gal in de blaas te dik wordt, klontert het samen en wordt er een galsteen gevormd. De meest voorkomende klachten die hier op duiden zijn:

 • Vage pijnaanvallen
 • Misselijkheid en een naar gevoel in de rechter bovenbuik
 • Uitstraling van pijn naar rug en borst
 • Pijn na eten van bepaalde dingen; zoals koolsoorten, chocolade en eieren

Brandend maagzuur

Een andere veel voorkomende oorzaak van buikpijn is brandend maagzuur. Dit is het omhoogkomen van maagzuur in de slokdarm. De klachten zijn dat de buik en slokdarm irriterend overkomen of dat er zelfs een brandende pijn achter het borstbeen of de bovenbuik wordt gevoeld. In je mond kun je vaak het zuur proeven en oprispingen en boeren komen vaak voor.

Maagkanker

Maagkanker komt na longkanker het meest voor als kankersoort.  Bijna altijd is de doelgroep mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Mannen hebben hier bijna 50% vaker last van dan vrouwen. Maagkanker heeft vaak te maken met het voedingspatroon en een wilde levensstijl. Voornamelijk veel roken en drinken is een grote boosdoener. Maagkanker wordt vaak laat ontdekt zodat behandeling om het volledig beter te maken vaak niet meer relevant is. Maagkanker heeft als nare eigenschap dat er vaak in het begin weinig klachten zichtbaar zijn.

De klachten die een aanleiding kunnen zijn voor maagkanker, zijn:

 • Oververmoeidheid
 • Naar of opgeblazen gevoel na het eten
 • Flinke pijn in de maag na het eten
 • Te vol gevoel ondanks weinig eten
 • Oprispend maagzuur
 • Indigestie
 • Grote misselijkheid
 • Braken
 • Verlies van gewicht

Prikkelbare darm syndroom (PDS)

Een veel voorkomende klacht is het prikkelbare darm syndroom (PDS). Voornamelijk vrouwen hebben hier last van. Het gaat gepaard met veel gerommel in de maag, waarna vaak kramp en diarree ontstaan. Dit hoeft niet steeds voor te komen.

De belangrijkste klachten zijn:

 • Pijn in de buik of een onaangenaam gevoel
 • Winderigheid en een opgeblazen gevoel
 • Chronische diarree of juist obstipatie. Combinaties van beiden komen ook voor.
 • Ontlastingsslijm

Het poep-proces (het peristaltische proces) verloopt vaak volgens een vast ritme en juist bij PDS is dit afwezig. Door het krampachtige samentrekken van de spieren wordt vaak pijn veroorzaakt. Door dit samentrekken worden de resten vaak sneller door de darmen heen gewerkt en dit geeft vaak winderigheid en diarree. Als er een verkeerd proces wordt gevolgd is er vaak sprake van opstopping wat leidt tot harde, droge en ophopende ontlasting. Kortom, PDS is een vervelend syndroom wat je manier van leven behoorlijk kan beïnvloeden.

Plaats een reactie