Home » Aambeien » Hoe kun je aambeien voorkomen

Hoe kun je aambeien voorkomen

Hoe kun je aambeien voorkomen?

Op deze pagina kan je tips en advies vinden die helpen om aambeien te voorkomen. Dit zijn tips die je zelf direct kan toepassen om zo de kans op aambeien te verkleinen.

Tip 1: Let op de voeding

Zorgen dat je goed eet en voldoende drinkt helpt om aambeien te voorkomen. Zorg er als eerste met het eten voor dat je goede en gezonde producten eet, denk hierbij aan (rauwe)groente, vers fruit en kies zoveel mogelijk volkoren producten. Zo krijg je voldoende vezels binnen en deze zorgen voor een goede darmwerking. Om je stoelgang te bevorderen kan je daarnaast ook wat olie bij de maaltijden nemen, denk aan olijfolie, tarwekiemolie of lijnzaadolie. Dit zal zorgen dat de ontlasting wat zachter wordt en hierdoor makkelijker verloopt.Ten tweede is het ook belangrijk dat je voldoende drinkt, probeer elke dag minimaal 2 liter water te drinken. Zorg er verder ook voor dat je niet teveel koffie drinkt en vermijdt ook zoveel mogelijk koolzuurhoudende (fris)dranken. Een goede tip is daarnaast om elke ochtend wanneer je wakker wordt op een lege maag een groot glas lauw water te drinken.

Tip 2: Beweeg voldoende

Een belangrijke oorzaak van een moeilijke stoelgang is lang stilzitten. Zorg er voor dat je elke dag voldoende beweegt. Beweging van het lichaam werkt ook bevorderlijk voor de darmen. Deze worden beter doorbloedt en dit komt de stoelgang ten goede en hierdoor wordt de kans op aambeien kleiner. Je hoeft niet direct aan de sportschool te denken, als je dagelijks ongeveer een half uur wandelt of fietst is dit ook prima. Zorg dat je actief bent en probeer niet uren lang stil te zitten.

Heb je zelf een goede tip die ook goed werkt? Stuur ons even een mailtje via het contactformulier en we zetten jouw bijdrage op de pagina erbij!

Tip 3: Verbeter je stoelgang

Zoals ook hier is te lezen, ontstaan aambeien wanneer de zwellichamen regelmatig onder hoge druk komen te staan door bijvoorbeeld een verstopping of (te) hard persen tijdens de ontlasting. Je kan je op de volgende manier verbeteren om het ontstaan van aambeien te voorkomen:

  • Probeer niet hard te persen.
  • Ga naar het toilet wanneer nodig. Houdt niet onnodig op, dit kan tot verstopping leiden wat de kans op aambeien vergroot.
  • Probeer jezelf regelmaat aan te leren door elke dag rond het zelfde tijdstip naar het toilet te gaan. Dit verbetert ook de stoelgang.

Tip 4: Stoppen met roken

Wanneer je rookt en je hebt last van aambeien, kan het stoppen met roken de oplossing tegen de aambeien zijn. Het is bekent dat roken het risico op aambeien verhoogt. Dit komt doordat nicotine de bloedvaten vernauwt wat weer zorgt voor een hogere bloeddruk en verstopping van de bloedvaten. Hierdoor kunnen de aambeien veel makkelijker ontstaan. Nu is stoppen met roken niet gemakkelijk en ook is het niet iets wat je “zo maar even doet”. Het is wel een belangrijke tip die je kan helpen om de kans op aambeien te verkleinen.

nuttige content? post

Plaats een reactie