Home » Aambeien » Wat zijn nu precies aambeien?

Wat zijn nu precies aambeien?

Wat zijn aambeien

Aambeien zijn heel erg vervelend en kunnen bovendien ook nog eens zeer pijnlijk zijn. Er wordt gesproken van de aandoening wanneer de zwellichamen aan het uiteinde van de endeldarm te veel zijn opgezwollen.

Zwellichamen

Ieder mens heeft deze zwellichamen aan het uiteinde van de endeldarm. Deze zorgen samen met de sluitspier van de anus dat er geen lucht en vocht naar binnen, of naar buiten kan wanneer dit niet gewenst is. Zoals bijvoorbeeld water wanneer je aan het zwemmen bent. De zwellichamen kunnen opzwellen wanneer dit nodig is. De aambeien ontstaan wanneer de zwellichamen teveel opzwellen. Deze opzwelling kan soms zo erg zijn dat zij los komen van de plek waar deze oorspronkelijk horen te zitten.

Uitwendige aambeien

In sommige gevallen kunnen de zwellichamen zo extreem opzwellen, dat deze buiten de anus komen. In dit geval spreekt met van uitwendige aambeien. Deze vorm van aambeien is pijnlijk en in sommige gevallen kan het zelfs zeer pijnlijk zijn. Wat kan helpen tegen de pijn is om voorzichtig te proberen de aambeien terug naar binnen te duwen. Dit zal de pijn enigszins verlichten. Zorg er in ieder geval voor dat je deze nooit open krabt!

Hoe ontstaan zij?

Het ontstaan van aambeien is helaas nog niet helemaal duidelijk. Wel zijn er belangrijke medeoorzaken die bij kunnen dragen aan het ontstaan. Zo blijkt dat veel (stil)zitten en weinig lichaamsbeweging kan bijdragen. Een tweede factor die bekend staat om bij te dragen aan het ontstaan is het (te)lang ophouden van de ontlasting. Ook het te hard en teveel drukken tijdens het doen van de behoefte kan zorgen voor aambeien. Dit komt waarschijnlijk door de geforceerde druk en hierdoor kunnen de zwellichamen meer dan normaal gaan opzwellen. De kans hierbij bestaat dat de zwellichamen kunnen beschadigen en losraken van de darmwand. In het ergste geval komen deze tijdens het doen van de behoefte mee naar buiten (uitwendige aambeien). Overgewicht kan ook een oorzaak zijn. Als laatste kunnen zwangere vrouwen meer dan gemiddeld last hebben van aambeien.

Herkenning en symptomen:

– Zwellichamen in de anus die teveel zijn gezwollen en van hun plek raken, soms zelfs uitwendig. Dit veroorzaakt (hevige) pijn
– Soms bloed bij de ontlasting
– Geïrriteerde huid rond de anus die ook erg vervelend kan jeuken

Welke klachten veroorzaken aambeien?

Aambeien kunnen verschillende klachten veroorzaken die zeer pijnlijk en daarnaast ook ontzettend vervelend zijn. Zo kan er bijvoorbeeld bloed in de ontlasting zitten.

Let op! Is het bloed donker van kleur, zit het in en niet rond de ontlasting en komt dit meer dan 1 keer voor, ga dan direct naar je huisarts!

Een andere klacht is een geïrriteerde huid rond de anus. Het vervelende hiervan is dat de geïrriteerde plek vaak ook erg vervelend kan jeuken. Het is erg belangrijk dat je probeert zo min mogelijk te krabben om wondjes te voorkomen.

Gelukkig verdwijnen de aambeien in de meeste gevallen vanzelf weer binnen een paar weken. Helaas komt het in sommige gevallen voor dat ze niet vanzelf verdwijnen. In dat geval kan een operatie nodig zijn. Er wordt meestal geopereerd wanneer de gezwollen zwellichamen niet meer hun oorspronkelijke vorm kunnen aannemen. Ook wanneer ze teveel pijn veroorzaken waardoor je onder andere niet meer kan zitten, is een operatie soms noodzakelijk. Lees hier meer over de verschillende manieren om aambeien te behandelen.

Aandoeningen die lijken op aambeien

De symptomen kunnen verward worden met drie andere aandoeningen rondom de anus. Als eerste kan je last hebben van een soort kloofjes rondom de anus. Deze kunnen net als aambeien erg pijnlijk zijn en soms ook bloedingen veroorzaken. Als tweede kan je ook bloeduitstortingen hebben rond de anus. Tot slot kan je ook last hebben van zogeheten marisken, dit zijn kleine uitstekende huidflappen en kunnen vaak dezelfde klachten veroorzaken.

Het komt voor dat mensen denken dat ze aambeien hebben terwijl ze eigenlijk last hebben van één van bovenstaande aandoeningen. Wanneer je zelf twijfelt, raadpleeg dan je huisarts. Deze kan altijd de juiste diagnose voor je stellen.

nuttige content? post

Plaats een reactie