Home » Buikpijn » Pijn in de onderbuik bij vrouwen

Pijn in de onderbuik bij vrouwen

Wanneer je last hebt van buikpijn in de onderbuik, kan dat bij vrouwen door verschillende oorzaken komen. In veel gevallen hangt deze pijn in de onderbuik samen met de menstruatie. Naast menstruatiepijn zijn er meer aandoeningen die pijn in de onderbuik veroorzaken specifiek voor meisjes en vrouwen. Deze oorzaken hebben namelijk vaak te maken met de voortplantingsorganen van de vrouw zoals de baarmoeder, eileiders en eierstokken of door een zwangerschap.

Maar je kan ook pijn of last in de onderbuik krijgen wanneer er darmproblemen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een blindedarmontsteking, voedselvergiftiging of verstopping. Ook zou de pijn kunnen duiden op nierstenen, galstenen of maagproblemen. Zoals je ziet kan de oorzaak van pijn in de onderbuik erg divers zijn. In dit artikelen bespreken we de meest voorkomende oorzaken van pijn in de onderbuik bij vrouwen.

Let op! Blijf nooit te lang doorlopen wanneer je pijn in de onderbuik hebt, bezoek tijdig een arts.

Buikpijn door Menstruatiepijn – Dysmenorroe

Menstruatiepijn (wetenschappelijke naam: Dysmenorroe) is een pijnlijke menstruatie die je als vrouw in het normale dagelijkse leven (heel) erg kan belemmeren. Een vrouw met dysmenorroe heeft tijdens haar menstruatie last van een krampende pijn in de onderbuik, een scherpe pijn die komt en gaat, of een zeurende pijn, die eventueel gepaard gaat met (lage) rugpijn.

De klachten beginnen meestal direct na of iets voor het begin van de menstruatie en duren vaak enkele uren tot drie dagen. Naast de krampende pijn, zijn er soms klachten van hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en (neiging tot) braken aanwezig.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen primaire of essentiële dysmenorroe en secundaire dysmenorroe. De secundaire vorm komt voor bij vrouwen welke een maandelijkse menstruatiecyclus hebben.

De primaire vorm verwijst naar menstruele pijn die optreedt rond de tijd dat een meisje begint te menstrueren. Dit hangt dan samen met de hormonen die de eierstokken maandelijks in verband met de eisprong aanmaken. Een goede manier om de pijn en klachten bij deze vorm van menstruatiepijn te verlichten, is door een warme kruik op de buik te leggen. Dit werkt in de praktijk even effectief als ibuprofen en zal de pijn verlichten.

Buikpijn door een Blaasontsteking – Cystitis

Een blaasontsteking (wetenschappelijke naam: Cystitis) is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. Deze ontsteking is relatief vaak de oorzaak van pijn in de onderbuik bij vrouwen of meisjes. De oorzaak van een blaasontsteking betreft veelal een bacteriële infectie. Het blijkt dat ongeveer de helft van de vrouwen ten minste eenmaal in haar leven last heeft van een bacteriële blaasontsteking en sommige vrouwen hebben hier regelmatig last van.

Hoe herken je een blaasontsteking?

Een blaasontsteking is over het algemeen goed te herkennen. In het onderstaande overzicht staan de meest voorkomende symptomen van een blaasontsteking:

 • brandende pijn bij het urineren
 • vaak aandrang om te plassen
 • het gevoel dat de blaas niet helemaal leeg is na het plassen
 • pijn in de onderbuik en eventueel de onderrug
 • koorts en koude rillingen

Buikpijn door een Eileiderontsteking – Salpingitis

Buikpijn in de onderbuik door een eileiderontsteking (wetenschappelijke naam: Salpingitis) kenmerkt zich door milde tot ernstige symptomen. De oorzaak van een eileiderontsteking komt in veel gevallen door een chlamydia infectie. Soms kan chlamydia ook een eileiderontsteking veroorzaken zonder dat je daar als vrouw last krijgt van symptomen.

Hoe herken je een eileiderontsteking?

De klachten en symptomen welke horen bij een eileiderontsteking, verschillen per situatie en per vrouw. Soms zijn de klachten heel duidelijk en herkenbaar, terwijl in andere gevallen je last hebt van een “vage buikpijn” in de onderbuik. De meest voorkomende symptomen van een eileiderontsteking zijn:

 • koorts
 • ongewone vaginale afscheiding (eerst licht, later pusachtig) met een vieze geur
 • pijnlijke geslachtsgemeenschap
 • pijn bij het plassen
 • onregelmatige menstruatie
 • (zelden) pijn in de rechter bovenbuik

Pijn in de onderbuik bij vrouwen gedurende de zwangerschap

Het is heel normaal dat een zwangere vrouw af en toe pijn in de onderbuik of het bekkengebied heeft, vooral tijdens de laatste maand van de zwangerschap. Dit is een natuurlijk proces wat wordt veroorzaakt doordat de spieren en het bindweefsel van de buik als gevolg van het steeds groter wordende ongeboren kind uitrekken.

Als de zwangerschap ten einde loopt, kan de pijn in de buik worden veroorzaakt door het begin van de weeën. Placentaloslating (solutio placentae) leidt in een enkel geval tot onder meer kramp in de buik of ernstige, aanhoudende buikpijn.

Voorts is het belangrijk te vermelden dat een zwangerschap constipatie of moeilijke stoelgang kan veroorzaken. Gedurende de zwangerschap verandert er heel veel in het vrouwelijk lichaam enerzijds, terwijl anderzijds de groeiende vrucht ook steeds meer plaats in de baarmoeder nodig zal hebben. Zwangere vrouwen moet derhalve voorbereid zijn op problemen met de stoelgang, wat gepaard kan gaan met buikpijnklachten.

Belangrijk!

Ook al komt buikpijn tijdens de zwangerschap regelmatig voor en is over het algemeen niet ernstig. Maar houdt rekening wanneer je aan het begin van de zwangerschap pijn en enig bloedverlies hebt. Dit zou namelijk kunnen wijzen op een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap betekend dat de bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder nestelt, vaak in de eileider. Één op de honderd zwangerschappen is gemiddeld buitenbaarmoederlijk. Vaak geeft een buitenbaarmoederlijke zwangerschap al klachten voordat de vrouw weet dat ze zwanger is. De twee meest voorkomende klachten zijn pijn in de onderbuik en onregelmatige vaginale bloedingen.

Plaats een reactie