Home » Buikpijn » Wat is een maagzweer?

Wat is een maagzweer?

Bij een maagzweer denk je meteen aan een zweer in de maag, dit is ook zo. Het is een klein wondje in het slijmvlies van de maag. Het kan zijn dat de zweer echt in de maag zelf zit, maar dat komt niet zo vaak voor. Meestal zit de zweer net iets voor de uitgang van de maag. Deze bevindt zich dan aan het begin van de twaalfvingerige darm. Om vast te stellen of dat iemand een maagzweer heeft, wordt er een gastroscopie gedaan. Dit is een kijkoperatie om het slijmvlies van de slokdarm, de twaalfvingerige darm en de maag te beoordelen.

Slijmvlies

Als je een maagzweer hebt dan kun je veel buikpijn hebben. Dit is erg vervelend en het kan lang aanhouden en daarom is verder onderzoek ook noodzakelijk. De maagzweer kan komen door de bacterie genaamd Helicobacter Pylori. Maar de zweer kan ook worden veroorzaakt door pijnstillers zoals naproxen en ibuprofen. Deze kunnen het maagslijmvlies namelijk irriteren en dan wordt het slijmvlies erg kwetsbaar.

Wat zijn de symptomen?

Mensen met een maagzweer klagen over brandend maagzuur, ze hebben vaak buikpijn, voelen zich misselijk en moeten braken (meestal geen bloed). Het kan ook zijn dat je veel last hebt van oprispingen en je hebt snel een vol gevoel na het eten. De maagzweer kan groter worden of dieper gaan zitten en dan kun je last krijgen van het overgeven van bloed of van gitzwarte ontlasting. Het kan zijn dat een maagzweer erg diep zit en dat er een gaatje ontstaat in de maagwand. Een andere naam hiervoor is een maagperforatie. Wanneer er sprake is van een maagperforatie, kan er maagzuur in de buikholte komen. Je krijgt ernstige pijn en je moet dan meteen naar het ziekenhuis voor een operatie.

Wat te doen bij een maagzweer?

Als je last hebt van een maagzweer dan moet je zeker niet roken en ook geen alcohol drinken. Het kan zijn dat het helpt om drie tot vijf keer per dag kleine beetjes te eten. Grote maaltijden vallen vaak niet goed dus verspreid het eten over de dag. Het is van groot belang dat je gezond blijft eten en ook afwisselend blijft eten. Je moet niet teveel in een keer eten en zeker niet te vet eten, want dan kunnen de klachten erger worden. Het kan zijn dat je merkt dat bepaald eten of drinken niet goed valt, laat het dan staan en kijk wat er wel goed gegeten of gedronken kan worden. De buikpijn kan veroorzaakt worden door pittig eten, laat dit dan staan. Ook van uien, koffie en zure drank kunnen mensen buikpijn krijgen.

Behandeling

Een maagzweer kan goed behandeld worden. Als het wordt veroorzaakt door een bacterie dan worden er twee soorten antibiotica gegeven. Er wordt meestal ook een maagzuurpompremmer gegeven. Het kan echter zijn dat er een zweer in de maag aanwezig is, maar dat er geen bacterie wordt gevonden. Dan wordt er alleen een zuurremmer gegeven. In principe gaat de maagzweer met medicatie weer over en verdwijnen de klachten. Maar als er een zweer in de maag zit dan krijg je na acht weken weer een inwendig onderzoek zodat er gekeken kan worden of dat het maagslijmvlies weer is hersteld. Als de zweer zich bevindt in de twaalfvingerige darm dan is dat niet nodig. Er wordt wel altijd gekeken of dat er bacterie weg is. Als deze namelijk nog aanwezig is dan wordt er een nieuwe antibioticakuur van een week gegeven.

Maagzweer
Wat: Een wondje in het slijmvlies van de maag
Herkenning en symptomen:
– Last van brandend maagzuur
– Buikpijn
– Snel een vol gevoel
– Bij een diepe maagzweer overgeven (soms met bloed) en gitzwarte ontlasting
Behandeling:
Meestal geneest een maagzweer met medicatie vanzelf weer. Er wordt periodiek onderzoek gedaan om te zie of de zweer is verdwenen.
– Bij een bacteriële infectie wordt er antibiotica voorgeschreven die goed werkt
– Bij een maagzweer in de maag worden zuurremmers voorgeschreven

nuttige content? post

Plaats een reactie