Home » Buikpijn » Ziekte van Crohn

Ziekte van Crohn

Als het over de ziekte van Crohn gaat, dan klagen mensen over buikpijn. Niet alle vormen van buikpijn wijzen naar de ziekte van Crohn. Het is namelijk een chronische ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal. Als je deze ziekte hebt dan kunnen er ontstekingen optreden in het hele spijsverteringskanaal. Dit houdt in vanaf de mond tot aan de anus, dit kan tot vervelende klachten lijden. Het meest voorkomende is dat de dunne darm, de dikke darm of de endeldarm ontstoken zijn. Bij deze ziekte ontstaan er kleine ontstekingen in de darmwand.

Zweer

Een andere naam hiervoor is een zweer. Echter deze ontstekingen kunnen zich uitbreiden tot aan de darmwand. Maar je hebt er niet altijd last van, want de darmwand is niet altijd ontstoken. Bij deze ziekte wisselen de gezonde en de zieke stukken darm elkaar af. Het kan zijn dat de zweren ver doorgroeien door de darmwand, zodat er een verbinding komt naar organen of de huid. Dit wordt ook wel een fistel genoemd. Er kunnen bij deze ziekte echter ook klachten en ontstekingen ontstaan buiten het spijsverteringskanaal, dat is wat veel mensen niet weten. De meeste denken dat de buikpijn de enige klacht is, maar er kunnen veel meer klachten optreden bij de ziekte van Crohn.

Oorzaken

Het ontstaan van de ziekte van Crohn kan verschillende oorzaken hebben. Het afweersysteem speelt hier vaak een belangrijke rol in. Dit systeem moet ons lichaam beschermen tegen schadelijke indringers. Maar als je afweersysteem niet goed is, dan kunnen er ontstekingen ontstaan in de darm. Een andere oorzaak kan zijn erfelijkheid. Vijf tot tien procent van de mensen waarvan iemand in de familie de ziekte van Crohn heeft, heeft hier een grotere kans op. Een bacterie kan ook de oorzaak zijn van deze ziekte, maar hoe dat precies zit wordt momenteel onderzocht.

Stress

Echter stress kan ook de oorzaak zijn van de klachten zoals buikpijn, die bij deze ziekte hoort. Stress kan namelijk invloed uitoefenen op de ernst van de klachten. Het gaat vaak samen met maag-darmklachten en als je stress hebt wordt dat alleen maar erger. Roken is ook niet goed, want als je in de familie mensen hebt met ziekte van Crohn is de kans nog groter als je zelf gaat roken om de ziekte te krijgen. Daarnaast heeft het roken ook een negatief effect op het verloop van de ziekte, zoals roken overal een negatieve invloed op heeft.

Klachten en symptomen ziekte van Crohn

Bij de ziekte van Crohn kun je last hebben van buikpijn, vermoeidheid, dunne ontlasting, koorts, het verliezen van gewicht, bloedarmoede, verstopping komt soms ook voor en achterblijvende groei bij kinderen. Het kan zijn dat je wondjes hebt bij de anus. Echter kunnen er ook vernauwingen ontstaan in de darm. Ontstekingen in de darmen kunnen ook samen gaan met pijnlijke en ontstoken ogen, gezwollen gewrichten (kunnen ook pijnlijk zijn), kleine zweertjes in de mond, huidklachten en galstenen. Wanneer je hier last van hebt kan het zijn dat je de ziekte van Crohn hebt, dit kan dan onderzocht worden. Veel mensen die iemand in de familie hebben met deze aandoening herkennen het zelf en gaan hiermee naar de huisarts.

Behandeling

De ziekte kan worden behandeld. Er worden medicijnen voorgeschreven. Echter medicijnen kunnen deze ziekte niet genezen. Het gaat er om dat de klachten worden verminderd en dat de ontstekingen worden geremd. Er zijn ook medicijnen die er voor kunnen zorgen dat er wordt voorkomen dat er nieuwe ontstekingen ontstaan. Het is voor veel mensen zelfs mogelijk om met medicijnen klachtenvrij te leven, een ander deel van de mensen kan bijna klachtenvrij leven en zij zijn blij dat er medicijnen zijn die het leven voor hen weer draaglijk maken.

Medicijnen

Er kan niet meteen gezegd worden welk medicijn er het beste ingezet kan worden bij de ziekte van Crohn. Het is namelijk per persoon verschillend hoe iemand er op gaat reageren. De werking van de medicatie moet namelijk bekeken worden, de een kan namelijk last hebben van de bijwerkingen en de ander niet. Daarom kan het uitproberen een tijdje duren, maar als het eenmaal aanslaat dan kan er goed geleefd worden met de ziekte van Crohn. Het is wel belangrijk dat duidelijk wordt dat het over de ziekte van Crohn gaat als mensen vaak buikpijnklachten hebben, want dan kan er namelijk een gerichte behandeling in worden gezet. De diagnose kan vaak snel vast worden gesteld en zeker wanneer de klachten vaak terug blijven komen.

De ziekte van Crohn.

Wat: Een chronische ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal

Herkenning en symptomen:
Een (combinatie) van de onderstaande symptomen kan duiden op de ziekte van Crohn:
Buikpijn, vermoeidheid, koorts, dunne ontlasting, verstopping
Vernauwingen in de darmen
Ontstekingen in de darmen, soms gepaard met ontstoken ogen of gewrichten
Gewichtsverlies, bloedarmoede, achterblijvende groei bij kinderen
Zweertjes in de mond, galstenen of huidklachten

Behandeling:
De ziekte is niet te genezen, wel kunnen de klachten en ontstekingen worden verminderd met medicijnen
Ga bij twijfel en blijvende klachten altijd naar de arts, zodat er snel een diagnose kan worden gesteld!

nuttige content? post

Plaats een reactie