Home » Eelt verwijderen » Eelt en eelt verwijderen

Eelt en eelt verwijderen

Eelt is een beschermlaagje wat voorkomt dat de bovenste laag van de huid, de opperhuid, beschadigd raakt. De plekken waar zich dit vormt zijn makkelijk te herkennen omdat het een duidelijke en vaak ook zichtbare verdikking is van de huid. De meest bekende plek waar dit voorkomt is de onderkant van de voeten. De eeltlaag kan variëren van een dun laagje wat nauwelijks opvalt tot een dikke laag die ook duidelijk anders van kleur is als de huid. In dit artikel vertellen we je hoe je zelf eelt kunt verwijderen.

Hoe ontstaat eelt?

Eelt ontstaat vanzelf. Het is een reactie van de huid wanneer de opperhuid veel wordt blootgesteld aan wrijving en/of druk. De huid wordt hierdoor ruwer en zal vervolgens dikker worden om zich beter te kunnen beschermen tegen de wrijving en druk. Het is daarom eigenlijk wel logisch dat de meeste eelt ontstaat onder de voeten. Deze dragen constant het hele lichaam, zeker bij actief bewegen zal de belasting voor de huid onder de voeten groter zijn. In reactie hierop zal de huid een dikkere eeltlaag aanmaken. In sommige gevallen kan hieruit ook een likdoorn of eksteroog ontstaan.

Maar eelt komt niet alleen onder de voeten voor. Ook op de handen kan je vaak plekjes vinden. Vooral bij mensen die veel met hun handen werken zoals bouwvakkers of stratenmakers. Maar ook als je veel aan krachttraining doet met dumbels en halters in de sportschool kan je dit ook aan de binnenkant van je handen krijgen.

Als laatste kan het ontstaat van eelt ook genetisch bepaald zijn. De oorzaak hiervoor ligt vooral in de groei en stand van bepaalde botten. Door een hele kleine afwijking of een vergroeiing, kan er op een bepaalde plek meer druk op de huid komen te staan. Dit heeft dan weer als gevolg dat er dan een laagje ontstaat. De oorzaak van eelt is dus heel divers en kan dus komen door wrijving, te veel druk, stand van de voeten, eventuele sporten die je beoefent en het soort werk of hobby.

Eelt verwijderen

Het verwijderen van eelt kan je laten doen door een afspraak te maken met een pedicure. Hiervoor kan je 1 tot 2 keer per week een voetenbad nemen met badzout. Laat hierin je voeten rond de 10 minuten weken zodat de huid en het eelt zacht wordt. Droog hierna je voeten goed af.

Wanneer je voeten droog zijn kan je met behulp van een speciale eeltrasp of eeltvijl voorzichtig het overtollige verwijderen. Let er wel goed op dat je alleen het overtollige eelt verwijderd en niet alles weghaalt. Het is tenslotte een extra beschermlaag voor de huid. Wanneer je het eelt hebt verwijderd, spoel je voeten nogmaals goed af en droog ze weer goed. Als finishing touch kan je je voeten insmeren met een speciale eeltcrème. Zo wordt de huid mooi glad en zacht. Wanneer je dit 1 a 2 keer week doet, zal je heel snel zien dat het teveel weg zal blijven.

nuttige content? post

Plaats een reactie