Home » Eelt verwijderen » Likdoorn of Eksteroog

Likdoorn of Eksteroog

Wat is een likdoorn of eksteroog?

Een likdoorn of een eksteroog (soms ook wel eeltpit genoemd) betekenen allemaal precies het zelfde. Een likdoorn of eksteroog is een verdikking van de eeltlaag met in het midden een verdikte doornachtige kern. Het vervelende van een likdoorn of eksteroog is de pijn die je kan hebben. Al verschilt dit vaak wel per geval, soms heb je er helemaal geen last van. In een ander geval kan een lichte druk op de likdoorn al een behoorlijke pijn geven. In sommige ernstige gevallen wordt lopen of staan zo goed als onmogelijk door deze felle pijn.

Een likdoorn of een eksteroog ontstaat grofweg op de zelfde manier als de eeltlaag, zoals onder de voeten. Door druk en wrijving wordt de hoornlaag van de huid steeds dikker om zo de hele huid te kunnen beschermen tegen deze druk. Wanneer de eeltlaag blijft groeien door de blijvende druk en wrijving, kan hierdoor als gevolg een likdoorn of eksteroog ontstaan. Dit gebeurt doordat de eeltlaag op een bepaalde plek begint in te groeien in de huidlaag welke onder de hoornlaag zit. Het eelt groeit dus naar binnen in de “levende” huid. Vandaar ook dat je er in sommige gevallen veel last of pijn van kunt hebben wanneer je er druk op uitoefent.

Eksteroog of likdoorn verwijderen

Zelf een likdoorn verwijderen is gelukkig goed te doen. Het is hierbij wel belangrijk om te weten dat dit alleen kan indien de likdoorn niet te diep in de huid zit. Is dit wel het geval, dan kan je beter langs een pedicure. Zij zal op professionele wijze de likdoorn verwijderen.

Manieren om zelf een likdoorn of een eksteroog te verwijderen:

Likdoornringetjes: Dit zijn kleine ringetjes die je bij elke drogist kan kopen en die je op de likdoorn plakt. Zo wordt de druk op de likdoorn verminderd en zul je er minder last van hebben. Het ringetje vangt de druk op en het gaat laat ruimte over voor de likdoorn. Tevens zijn deze ringetjes ook verkrijgbaar wanneer er een likdoorn tussen de tenen zit.

Likdoornpleisters: Deze pleisters helpen om de likdoorn te verwijderen. Ze bevatten salicylzuur die er voor zorgt dat in een paar dagen de likdoorn als het ware wordt losgeweekt. Het helpt om de pleisters regelmatig te vervangen, zodat het salicylzuur goed kan inwerken.

Zalf tegen likdoorns: Wanneer de pleisters niet goed werken of niet blijven zitten, kan je ook kiezen voor een zalf tegen likdoorns waar salicylzuur in zit. Vaak is de dosering van dit zuur wat hoger dan bij de pleisters, let er daarom ook goed op dat je alleen de likdoorn zelf voorziet van deze zalf. Let je hier niet op, kan je huid rondom de plek beschadigen.

Wegsnijden: Als je het zelf aandurft en de likdoorn niet te diep zit, kan je deze ook zelf wegsnijden. Hiervoor zijn speciale setjes te koop. Heb je niet zoveel vertrouwen, of zit de likdoorn dieper, laat deze dan altijd door een pedicure wegsnijden!

Bekijk onze pagina voor middelen tegen likdoorns en eksterogen!

Likdoorns of eksterogen voorkomen is altijd beter dan genezen

In veel gevallen geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Dat is ook in dit geval zo. Likdoorns ontstaan door wrijving en/of druk waardoor eelt kan ingroeien. Ze komen het meeste voor onder de voeten, maar je kan ze ook hebben op je handen. Let er daarom ook altijd op dat je goede schoenen hebt, let op je houding en indien nodig kan je ontlastende zolen dragen. Ook het dragen van hoge hakken kan een oorzaak zijn waardoor een likdoorn kan ontstaan. Stap in dit geval altijd op tijd over op goede platte zolen. Dit zijn stappen die je al kunnen helpen om de kans dat je een likdoorn zal krijgen behoorlijk te verkleinen.

Plaats een reactie