Home » Hoofdpijn » Cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn

Bij cervicogene hoofdpijn gaat het over hoofdpijn die wordt veroorzaakt vanuit de nek. Deze hoofdpijn treedt vaak op na een trauma van de nek, een whiplash bijvoorbeeld. Veel meer vrouwen hebben last van cervicogene hoofdpijn dan mannen. De criteria die horen bij cervicogene hoofdpijn zijn dat hoofdpijn steeds aan een zijde van het hoofd terugkeert (het kan dubbelzijdig zijn, maar dan is de hoofdpijn toch altijd aan een kant erger). Deze vorm van hoofdpijn wordt geprovoceerd door langdurige hoofdhoudingen of bewegingen van het hoofd. Er is bijvoorbeeld geen vast patroon bij de cervicogene hoofdpijn. Er kan sprake zijn van een bewegingsbeperking als het hoofd naar links of rechts wordt gedraaid.

Behandeling

Bij de behandeling van cervicogene hoofdpijn wordt er gekeken naar de functiestoornissen. Het kan noodzakelijk zijn dat de houding wordt gecorrigeerd, dit kan vaak thuis plaatsvinden en op het werk. Er kan ook training in worden gezet voor spieropbouw. Manuele therapie wordt veelal ingezet zodat de spieren worden verbeterd. Er is tijd nodig om de cervicogene hoofdpijn te behandelen. De positiezin en de bewegingszin moeten beide worden getraind.

Oefenprogramma

Bij de oefeningen die iemand met cervicogene hoofdpijn krijgt is het van belang dat alles soepel, langzaam en gelijkmatig wordt uitgevoerd. Je moet je mond en kaken ontspannen, de lippen moeten losjes worden gehouden en aan de andere kant de tanden moeten licht van elkaar zijn en de tong moet rusten tegen het gehemelte. Houdt de schouders naar achteren en sta laag. De bewegingen die gemaakt worden, dienen links en rechts gemaakt te worden voor zover dat mogelijk is. Het kan zijn dat je aan een kant meer stijfheid voelt dan de andere kant, dan is het van belang dat je tegen de stijfheid in gaat bewegen, langzaam. De oefeningen moeten geen pijn veroorzaken want dan moet je stoppen. Je mag wel voelen dat je wat hebt gedaan, maar geen pijn.

Over cervicogene hoofdpijn

De cervicogene hoofdpijn wordt vaak veroorzaakt vanuit de nek, hierbij kan er gedacht worden aan een whiplash. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen en er is een goede behandeling mogelijk bij deze vorm van hoofdpijn, maar dit kost wel tijd. Er wordt een oefenprogramma gemaakt en de oefeningen dien je dan zowel naar links als naar rechts uit te oefenen, afhankelijk van de klachten kan het zijn dat een kant soepeler is. Ga dan toch door met het oefenen van de ‘moeilijke’ kant, maar stop wanneer het pijn gaat doen! Het belangrijkste is dat je doorzet met oefeningen. Zoals gezegd, neem op tijd pauze zodat je kunt herstellen.

Cervicogene hoofdpijn
Wat: Hoofdpijn veroorzaakt vanuit de nek

Herkenning en symptomen:
Treed vaak op na een trauma van de nek, bv een whiplash
Vrouwen hebben hier veel meer last van dan mannen
De hoofdpijn is aan één zijde van het hoofd aanwezig, of het meest hevig en keer steeds terug
Soms een bewegingsbeperking van het hoofd
Behandeling:
Vaak langdurig programma om de houding te veranderen en spieren te trainen
Vaak wordt een manuele therapeut ingeschakeld
Volgen van een speciaal oefenprogramma

Plaats een reactie