Home » Hoofdpijn » Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn

Bij clusterhoofdpijn gaat het over hoofdpijn die zich in perioden voordoet. Veel mensen omschrijven het als de meest pijnlijke vorm van hoofdpijn. Het wordt ook wel wekker hoofdpijn genoemd, midden in de nacht kun je wakker worden van de pijn rond de ogen en vaak aan een kant van het hoofd. Het wordt clusterhoofdpijn genoemd omdat de pijn zich in clusters voordoet. Het zijn zogenoemde clusteraanvallen. Deze kunnen weken tot maanden duren. Tussenliggende perioden worden rustperioden genoemd en dan kan de hoofdpijn volledig verdwijnen. Er zijn gelukkig niet zo heel veel mensen die clusterhoofdpijn hebben. Daarnaast is het ook niet levensbedreigend. Er zijn behandelingen die ingezet kunnen worden zodat de aanvallen korter worden en minder pijnlijk zijn. De aanvallen kunnen ook worden verminderd door medicatie.

Symptomen

Als je met clusterhoofdpijn te maken hebt dan heb je vaak een ondraaglijke pijn aan een kant van het hoofd. Vaak ligt de pijn bij de ogen. Daarnaast hebben veel mensen met clusterhoofdpijn last van rusteloosheid, roodheid in het oog, verstopte neus, hangend ooglid en van een bleke en zweterige huid op het gezicht.

Oorzaken

Het is niet echt duidelijk wat de oorzaak is van clusterhoofdpijn. Er wordt onderzoek gedaan naar de afwijkingen van de hypothalamus, men denkt dat deze een oorzaak kunnen zijn van de pijn. Er zijn echter wel risicofactoren bekend bij mensen met clusterhoofdpijn. Mannen hebben er meer last van dan vrouwen, roken kan de aanvallen uitlokken en ook alcohol kan hiervoor zorgen.

Wat doe je aan clusterhoofdpijn?

Bij clusterhoofdpijn is het belangrijk dat je probeert te achterhalen wanneer je er last van hebt. Er kunnen altijd factoren zijn die hier weer van invloed op zijn. Als je eenmaal weet hoe vaak je er last van hebt dan kan er met de arts worden besproken welke medicijnen er in worden gezet. Omdat de clusterhoofdpijn niet zo vaak voor komt, maar wel een erge variant is van hoofdpijn krijgen mensen hier vaak medicatie voor. Dit komt omdat het erg veel klachten kan veroorzaken en je dagelijkse leven behoorlijk kan beïnvloeden.

Het is belangrijk dat je gaat rusten. De klachten kunnen anders erger worden. Mensen met clusterhoofdpijn hebben vaak te maken met pijn aan een kant van het hoofd en vaak begint het bij de ogen. Een ooglid kan gaan hangen en je kunt een verstopte neus krijgen. De oorzaak van deze vorm van hoofdpijn is nog niet bekend, maar hier wordt volop onderzoek naar gedaan. Het is wel bekend dat het bij de een erger kan zijn dat bij de ander, ook zijn het aantal aanvallen en de duur van de aanvallen per persoon anders.

Clusterhoofdpijn
Wat: Ernstige aanval van hoofdpijn

Herkenning en symptomen:
Erge tot soms ondraaglijke pijn aan een kant van het hoofd
De pijn ligt vaak bij de ogen
Rusteloosheid
Rood in de ogen
Hangend ooglid
Verstopte neus
Bleke en zweterige huid in het gezicht
Behandeling:
Voorgeschreven medicatie om de pijn de verlichten
Houd een dagboek bij om meer inzicht te krijgen wanneer je een aanval hebt
Bezoek altijd een arts!

Plaats een reactie