Home » Hoofdpijn » Hoofdpijn bij kinderen

Hoofdpijn bij kinderen

Hoofdpijn bij kinderen is vaak onschuldig. Kinderen hebben regelmatig last van spanningshoofdpijn, zij kunnen daarmee gewoon naar school. Als kinderen migraine hebben dan stoppen ze vaak met spelen en komen ze vanuit school naar huis. Vaak duurt de hoofdpijn maar een paar uur, maar bij migraine kan het langer duren. Bij kinderen is het vaak zo dat zij of spanningshoofdpijn hebben of migraine. De verschillen zijn vaak op te merken uit het gedrag. Wanneer kinderen migraine hebben dan worden ze soms al wakker met hoofdpijn en ze gaan liggen. Bij kinderen merk je vaak dat ze er niet goed uit zien, misselijk zijn en ze moeten overgeven. Het kan zijn dat kinderen geen fel licht of hard geluid kunnen verdagen. De aanval duurt bij jonge kinderen gemiddeld twee of drie uur. Dit is anders dan bij volwassenen want dan kan het wel drie dagen duren.

Wat doe je aan hoofdpijn bij kinderen?

Er dient gekeken te worden naar de aanleiding van de hoofdpijn. Wanneer een kind moe is en dan steeds hoofdpijn krijgt, dan weet men de oorzaak en kan hier wat aan worden gedaan. Wanneer een kind migraine heeft dan is het belangrijk dat ouders begrip tonen naar hun kind toe. Kinderen willen vaak met rust worden gelaten en hebben meestal geen medicatie nodig. Zij moeten op regelmatige tijden naar bed, dit kan helpen om migraine aanvallen te verminderen/te voorkomen. Kinderen kunnen aan vriendjes het beste zelf vertellen dat ze migraine hebben en aangeven wat dit is. Zo kan er begrip ontstaan in de omgeving en dat is bij hen van groot belang.

Tips

Op school is het belangrijk dat kinderen kunnen vertellen dat ze hoofdpijn hebben. Ze kunnen dan uitleggen wat het is, hoe het voelt en wat zij er aan doen. Misschien moeten ze af en toe op school even een uurtje gaan liggen vanwege de pijn, andere kinderen weten dan wat er speelt en zullen hem of haar met rust laten. Het is van belang dat ouders de leerkracht op de hoogte brengen. Er kan dan rekening mee worden gehouden. Kinderen hoeven met hoofdpijn niet altijd naar huis, soms is het voldoende als ze even gaan liggen.

Over hoofdpijn bij kinderen

Bij hoofdpijn bij kinderen is het van belang dat iedereen op de hoogte is dat het speelt. Begrip vanuit de omgeving is voor kinderen belangrijk. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen zelf weten wat er speelt en hier over kunnen vertellen. De meest voorkomende hoofdpijnvormen bij kinderen zijn migraine en spanningshoofdpijn. Ook is het van belang dat er achterhaald gaat worden waar de klachten vandaan komen.

Wat: Hoofdpijn bij kinderen
Herkenning en symptomen:
Spanningshoofdpijn
Migraine
Kinderen worden vaak wakker met hoofdpijn
Kind ziet er niet goed uit
Misselijkheid en soms braken
Behandeling:
Hoofdpijn gaat bij kinderen vaak vanzelf over
Zorg dat het kind voldoende rust krijgt zodat de hoofdpijn kan verdwijnen
Houd een dagboek bij om inzicht te krijgen waar de hoofdpijn vandaan komt

Plaats een reactie