Hoofdpijndagboek
Een hoofdpijndagboek is een dagboek waarbij je alles bij gaat houden over je hoofdpijn. Het is belangrijk dat je goed bij gaat houden wanneer de hoofdpijn optreedt en wat je dan hebt gegeten en wat je bezigheden waren voorafgaand aan de hoofdpijn. Het beste kun je het als volgt aanpakken. Iedere dag als je opstaat geef je aan hoe je opstaat, met of zonder hoofdpijn. Als je hoofdpijn hebt kun je aangeven hoe laat het is, of je goed hebt geslapen of niet en dan geef je je hoofdpijn een cijfer. Als je overdag hoofdpijn krijgt, dan pak je je hoofdpijndagboek er bij. Er wordt dan opgeschreven welke dag het is, hoe laat het is en wat je net hebt gedaan. Studeren, gegeten, zo ja wat heb je dan gegeten? Hiermee probeer je inzicht te krijgen of dat je hoofdpijn te maken heeft met voeding. Als je nu iedere keer een half uur nadat de lunch is geweest hoofdpijn krijgt en je eet iedere keer kaas op je brood, dan kan de kaas er voor zorgen dat jij hoofdpijn krijgt. Als je de kaas dan een week achterwege laat en je hebt geen hoofdpijn, dan heb je dankzij je hoofdpijndagboek achterhaald wat de oorzaak is van de hoofdpijn. Je hebt prima resultaat geboekt met behulp van je hoofdpijndagboek. De hoofdpijn is verleden tijd als je in dit geval het eten van kaas achterwege laat.
Iedere dag invullen
Als je regelmatig hoofdpijn hebt dan is het aan te raden dat je je hoofdpijndagboek invult, het liefst dagelijks om te zien wanneer je hoofdpijn hebt. Misschien alleen doordeweeks en niet in de weekenden, zou het dan met spanningen op je werk, of met je studie te maken kunnen hebben? Het is ook aan te raden een cijfer te geven aan de hoofdpijn, dan kun je zien wanneer jij de meeste hoofdpijn hebt. Als je voor je hoofdpijn naar de dokter zou gaan dan kun je je hoofdpijndagboek meenemen en kan er worden gekeken of er een ritme, een lijn ontdekt kan worden en daarmee wellicht de oorzaak.
Alles over het dagboek op een rijtje
Een groot voordeel van een hoofdpijndagboek is dat je alles over je hoofdpijn kunt noteren. Om het jezelf een stuk gemakkelijker te maken kan er een schema worden gemaakt, de datum, de tijd, wat heb je voorafgaand aan de hoofdpijn gedaan, welke andere klachten heb je, wat heb je net gedaan, hoelang heeft de hoofdpijn geduurd en hoe erg is het? Dit laatste kun je dan beoordelen met een cijfer. Een hoofdpijndagboek kan als leidraad dienen als je naar de huisarts gaat om er achter te komen wat de oorzaak is van de hoofdpijn, dit kan namelijk met medicatie, voeding of spanningen te maken hebben. Neem iedere keer de tijd bij het invullen van het dagboek zodat je een goed beeld krijgt van de situatie.