Home » Hoofdpijn » Migraine

Migraine

Mensen die last hebben van migraine klagen vaak over een matige of heftige bonzende, kloppende hoofdpijn. Deze gaat vaak samen met braken en je misselijk voelen. Wat opvallend is, is dat de pijn vaak aanwezig is aan een kant van het hoofd. Migraine kondigt zichzelf vaak van tevoren aan. De meeste mensen zien dan schitteringen of lichtfiguren. Je kunt ook typische geuren ruiken voordat je een aanval krijgt. Als je een aanval hebt dan kun je vaak niet tegen licht en geluid. De aanval kan lang duren, maar kan ook van korte duur zijn. Dit is per persoon anders. Bij sommige mensen duurt het een halve dag, bij anderen misschien wel drie dagen.

Oorzaak

De echte oorzaak van migraine is nog niet bekend. Sommige mensen hebben er aanleg voor, andere mensen niet. Het kan door spanningen en door vermoeidheid uit worden gelokt, bij sommige mensen gaat het samen met rode wijn, kaas of chocolade. Als vrouwen last hebben van migraine dan kan dat erger zijn tijdens de menstruatie, het lijkt dat hormonen ook van invloed zijn op de oorzaak. Ook de pil kan hier invloed op hebben.

Hoofdpijnvorm migraine

Bij hoofdpijn in de vorm van migraine kunnen de meeste mensen bij een aanval geen fel en hard geluid verdragen. Het kan zijn dat spreken ook moeite kost. De aanval kan tussen de 4 en de 72 uur duren, afhankelijk van de ernst van de aanval. Sommige mensen hebben er dagelijks mee te maken en anderen eens in het jaar.

Adviezen

Wanneer je migraine hebt, is het belangrijk dat anderen dat ook weten. Op deze manier kun je zorgen dat mensen begrip hebben voor je situatie en weten waarom je bijvoorbeeld niet naar een verjaardag kunt. Het is voor jezelf van belang dat je probeert te achterhalen waar het vandaan komt door middel van een Hoofdpijndagboek bijvoorbeeld. De migraine kan met voeding te maken hebben, noteer dit dan ook in je dagboek. Ontspanningsoefeningen kunnen helpen wanneer je een aanval hebt of op voelt komen. Medicatie kan altijd nog worden ingezet als andere adviezen geen effect hebben.

Over migraine

Migraine kan te maken hebben met aanleg, met voeding en met hormonen. De echte oorzaak is nog niet bekend. Bij iedereen kan een andere vorm voorkomen. De een kan dagelijks of elke week aanvallen hebben en anderen eens per jaar. Het belangrijkste is dat je gaat achterhalen waardoor de migraine wordt veroorzaakt, dit kan met behulp van een hoofdpijndagboek zodat je gaat noteren hoelang de aanval duurt, wat je vooraf hebt gegeten en hoe ernstig het is. Als je dat een maand bij hebt gehouden kan er wellicht ontdekt worden wanneer je het meeste last ondervindt van de migraine en wat de oorzaak kan zijn. Probeer er een lijn in te ontdekken.

Migraine

Wat: Aanval van hoofdpijn die tussen de 4 tot 72 uur duurt
Herkenning en symptomen:
Bonzende en kloppende hoofdpijn
Soms ook braken en misselijkheid
Pijn aan één kant van het hoofd
Vaak zie je schitteringen of lichtfiguren
Tijdens een aanval kan je geen fel licht en hard geluid verdragen
Behandeling:
Er bestaat geen concrete behandeling tegen migraine
Ontspanningsoefeningen kunnen helpen
Medicatie om de pijn de verlichten
Houd een dagboek bij om meer inzicht te krijgen wanneer je een aanval hebt

Plaats een reactie