Home » Hoofdpijn » Oorzaken van hoofdpijn

Oorzaken van hoofdpijn

Bij alle oorzaken van hoofdpijn kan er een verband zijn met spanningen op het werk, voeding of bij je leefomstandigheden. Spanningen zijn voor niemand goed, ze veroorzaken stress en daar kun je veel last van hebben. Bij spanningshoofdpijn ligt de oorzaak ook echt bij de spanningen, bij migraine lijkt het met aanleg te maken te hebben en met hormonen (bij vrouwen tijdens de menstruatie bijvoorbeeld). Maar er zijn ook hoofdpijnsoorten die je krijgt wanneer je gaat ontspannen. Dit klinkt misschien vreemd, maar een goed voorbeeld hiervan is koffie. Als koffie drinken voor jou een manier is van ontspannen, dan kan dit hoofdpijn veroorzaken. Misschien drink je op je werk veel koffie omdat je het druk hebt. In het weekend heb je het rustiger, je drinkt niet zoveel koffie. Het kan dan een soort verslaving zijn dat je doordeweeks zoveel koffie drinkt en in het weekend niet, dit kan ‘weekendhoofdpijn’ veroorzaken.

Nog meer oorzaken

Andere oorzaken van hoofdpijn kunnen zijn slecht slapen, een slecht geventileerde ruimte en gebitsproblemen. Als je verkouden bent, je niet lekker voelt of griep hebt, dan kunnen dat ook oorzaken zijn van hoofdpijn. Goed slapen is van belang zodat je de volgende dag fit op staat. Wanneer dat niet zo is kun je vanwege de vermoeidheid en stress naarmate de dag verder vordert hoofdpijn krijgen.

Oorzaken, kunnen die kwaad?

Wanneer er sprake is van hoofdpijn dan kan dat meestal geen kwaad. Maar het kan wel erg hinderlijk zijn. Veel mensen die last hebben van hoofdpijn zijn bang voor een hoge bloeddruk, maar ook voor een beroerte. Dit komt maar zelden voor met hoofdpijn als oorzaak. In principe hoef je niet bang te zijn wanneer je hoofdpijn hebt. Het gaat vaak vanzelf over en het beste is dat je even rust neemt. Er kan altijd (tijdelijk) medicatie in worden gezet als rust alleen niet voldoende helpt.

De oorzaken van hoofdpijn op een rijtje

Hoofdpijn kan worden veroorzaakt door spanningen op je werk, thuis of op school. Het kan echter ook met aanleg te maken hebben, bijvoorbeeld bij migraine. Maar hoofdpijn kan ook worden veroorzaakt door slecht slapen, griep hebben of werken in een slecht geventileerde ruimte. Het is belangrijk dat je in een ruimte werkt waar alles goed wordt geventileerd zodat je voldoende frisse lucht krijgt. Ook stress moet vermeden worden omdat het een belangrijke factor is waardoor hoofdpijn wordt veroorzaakt. Zorg dat je rustig kunt werken, bespreek het wanneer het niet goed gaat, maar neem je stress niet mee naar huis! Sommige oorzaken van hoofdpijn kun je voorkomen, doe er wat aan!

Oorzaken van hoofdpijn

Wat kan hoofdpijn veroorzaken:
Spanningen en stress
Genetische aanleg
Hormonen (bijvoorbeeld tijdens de menstruatie)
Slecht slapen / weinig nachtrust
Geen ventilatie
Gebitsproblemen
Griep en verkoudheid

Plaats een reactie