Home » Hoofdpijn » Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de hoofdpijn die er om bekend staat veroorzaakt te worden door stress en spanningen. Bij deze vorm van hoofdpijn hebben de meeste mensen het idee dat er een strakke band om het (voor)hoofd aanwezig is. De spanningshoofdpijn kan langzaam op komen zetten en ook weer langzaam verdwijnen. Bij sommige mensen kan het echter ook heel kort duren of juist een paar dagen aanhouden. Zelden komt het voor dat het ook weken duurt, de nek en de schouders doen bij deze vorm van hoofdpijn ook pijn omdat deze ook vaak te gespannen zijn.

Oorzaak spanningshoofdpijn

De spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door spanningen op de spieren van de schedel, de schouders en de nek. Het kan zijn dat er thuis spanningen zijn of op het werk, maar ook op school kunnen spanningen aanwezig zijn. Maar er zijn meer oorzaken van spanningshoofdpijn, het kan zijn dat je een verkeerde lichaamshouding hebt aangehouden. Misschien zit je te lang in eenzelfde houding en is er te weinig gewisseld van houding. De hele dag typen in één houding is niet goed, dit wil zeggen dat je spieren niet bewegen en dit veroorzaakt spanning op de spieren. Ook wanneer je onderuit gezakt gaat zitten of slapen is dat geen goede houding. Sommige mensen hebben een slecht hoofdkussen en ook dat kan spanningshoofdpijn veroorzaken.

Aanpakken

Bij spanningshoofdpijn geldt dat er geen algemeen advies gegeven kan worden dat bij iedereen helpt. Het belangrijkste is dat je gaat achterhalen waardoor de spanningen worden veroorzaakt, dat is de manier om de spanningshoofdpijn te verminderen. Misschien zijn er op je werk situaties die spanningen oproepen, deze kunnen wellicht vermeden worden als deze bespreekbaar worden gemaakt. Dit kun je achterhalen door een hoofdpijndagboek bij te houden. Sommige mensen voelen dat de spanningshoofdpijn op komt zetten, dan is het aan te raden je schouders, hoofd en hals licht te masseren, dit kan ook iemand bij je doen.

Pijnstillers

Er kunnen pijnstillers in worden gezet bij de spanningshoofdpijn. Voorbeelden hiervan zijn paracetamol en ibuprofen. Hiermee wordt de hoofdpijn niet voorkomen, maar deze neem je wanneer je pijn hebt. Het is niet aan te raden dat je iedere dag pijnstillers neemt tegen de spanningshoofdpijn. In het geval dat je elke dag medicatie nodig hebt, is het tijd om naar de huisarts te gaan om samen te overleggen hoe je de hoofdpijn dient aan te pakken.

Over spanningshoofdpijn

Het is bij spanningshoofdpijn belangrijk dat je spanningen gaat voorkomen. Houd een dagboek bij om te weten te komen waardoor de hoofdpijn op komt zetten. Misschien ontdek je in welke situaties je de meeste klachten krijgt en kunnen deze situaties vermeden worden of in ieder geval verminderd worden. De spanningshoofdpijn kan niet bij iedereen op dezelfde manier worden behandeld, het beste kun je de oorzaak achterhalen en bij pijn medicatie gebruiken.

Spanningshoofdpijn samengevat:

Wat: Hoofdpijn veroorzaakt door spanning en stress
Herkenning en symptomen:
De hoofdpijn kan langzaam opzetten en weer verdwijnen
Hoofdpijn wat voelt als een strakke band rond het (voor)hoofd
De hoofdpijn kan soms erg kort duren, soms ook een paar dagen
Nek en schouders doen vaak ook pijn, dit komt door spanning op de spieren
Behandeling:
Geen echte behandeling voor deze vorm van hoofdpijn
Probeer te achterhalen waar de spanning vandaan komt
Houd een hoofdpijndagboek bij
Bij veel pijn kan je een pijnstiller innemen
Raadpleeg bij langdurige hoofdpijn de arts!

nuttige content? post

Plaats een reactie