Home » Keelpijn » Alles over slijm ophoesten

Alles over slijm ophoesten

Slijm ophoesten kan erg vervelend zijn, maar het is wel nuttig. Hierdoor worden de luchtwegen namelijk vrijgemaakt. Veel mensen zien slijm ophoesten als iets wat niet hoort en wat onsmakelijk is. Toch moet iedereen duidelijk weten dat het belangrijk is en niet moet worden tegen gewerkt. Het slijm moet los komen en mag niet vast gaan zitten, anders volgen er serieuze problemen. In dit artikel wordt hier op in gegaan. Vaak gaat het ophoesten van slijm vanzelf over. Soms ook heb je wat nodig om het ophoesten gemakkelijker te maken. Dit geeft veel verlichting, zeker wanneer je ook keelpijn hebt.

Oorzaken slijm ophoesten

Het ophoesten van slijm is niet iets dat zomaar optreedt. Meestal komt het omdat er sprake is van een virusinfectie, bijvoorbeeld bij een keelontsteking. Er is een virus aanwezig in de luchtwegen en hierdoor wordt er slijm aangemaakt. De slijmvliezen worden hierdoor geprikkeld en dat zorgt er voor dat iemand gaat hoesten. Er wordt namelijk een signaal afgegeven aan de hersenen en daar wordt op gereageerd. Het slijm gaat dan via de keel naar buiten en daarom wordt slijm ophoesten ook wel gezien als een nuttige manier om de keel en de luchtwegen schoon te kunnen houden. Mensen met astma kunnen vaker last hebben van het ophoesten van slijm. Zij kunnen er ziek van worden, maar het belangrijkste is dat het slijm op wordt gehoest en niet vast gaat zitten op de longen.

Niet doen bij slijm ophoesten

Wanneer er sprake is van slijm ophoesten zijn er een aantal dingen die beter niet gedaan kunnen worden. Er moeten geen geneesmiddelen in worden genomen die de hoestprikkel onderdrukken, ook al heb je keelpijn. Wanneer hier wel voor wordt gekozen dan komt er minder slijm vrij en dan blijft het slijm aanwezig in de luchtwegen. Hierdoor kunnen de klachten juist verergeren en duurt het langer voordat de keelpijn of keelontsteking over is. Let er daarom goed op wat er wordt ingenomen. Er hoeft niet altijd een geneesmiddel aan te pas te komen. Alleen wanneer het hoesten lastig is kan er iets voor worden ingenomen. De apotheker kan hierin adviseren.

Wel doen

Bij het ophoesten van slijm mogen er geneesmiddelen worden gebruikt die het slijm oplossen. Het wordt hierdoor eenvoudiger en ook gemakkelijker. Er zijn speciale hoestdrankjes op de markt die hiervoor geschikt zijn. Hierbij zijn geneesmiddelen met broomhexine of acetylcysteïne een aanrader. Het taaie slijm wordt hierdoor opgelost. De geneesmiddelen die worden ingenomen geven snel een goed resultaat: het slijm zal gemakkelijker opgehoest kunnen worden. Dit is vooral erg prettig bij keelpijn of een keelontsteking. Voordat de geneesmiddelen gebruikt worden is het aan te raden de gebruiksaanwijzing goed door te nemen. Het kan gemakkelijker gaan wanneer hier iets voor wordt ingenomen. Maar er moet wel goed naar worden gekeken wat er in het middel zit en of dat het echt gaat helpen of niet.

Huisarts

Het kan zijn dat het slijm ophoesten te vervelend wordt. Iemand kan hierdoor erg moe worden of de hele nacht wakker liggen. Wanneer het na een paar dagen niet beter gaat is het aan te raden naar de huisarts te gaan. Meestal gaat het vanzelf over maar de huisarts kan kijken of dat er een ander geneesmiddel is dat beter kan helpen. Maar wanneer er bloed bij het slijm ophoesten zit, dan is het aan te raden meteen naar de huisarts te gaan. Alleen slijm ophoesten kan geen kwaad. Het is zelfs zeer nuttig dat het slijm loskomt en hierdoor voelt iemand zich ook snel beter. Mensen met astma zullen sneller de huisarts raadplegen, wanneer het slijm niet loskomt kunnen zij het namelijk erg benauwd krijgen.

5/5 - (1 stemmen)

Plaats een reactie