Home » Rugpijn » Wat zijn wervelfracturen?

Wat zijn wervelfracturen?

Als je gezond bent dan heb je niet zo gauw te maken met wervelfracturen. Wanneer er sprake is van wervelfracturen en je hebt gezonde botten, dan moet er wel heel wat gebeurd zijn. Een andere naam voor een wervelfractuur is een wervelcompressiefractuur. Als een van de botten van de wervelkolom af is gebroken of in elkaar zakt dan spreken we hier over. Het kan zijn dat er meerdere wervelfracturen zijn. Dit kan hoogteverlies als gevolg hebben of vervormingen van de wervel. Er zijn echter wel omstandigheden die de kans op wervelfracturen groter maken. Hierbij kan er gedacht worden aan kanker, osteoporose en mensen die langdurig steroïden gebruiken. Ook bij andere geneesmiddelen kan de kans op wervelfracturen groter zijn. De botten kunnen dan namelijk fragiel worden en dit houdt in dat de kans op breuken ook groter wordt. Op oudere leeftijd is osteoporose vaak de oorzaak van de wervelfracturen.

Pijn door wervelfracturen

Rugpijn is vervelend en de wervelfracturen kunnen veel pijn geven. Het zal zorgen voor een ernstige beperking van bepaalde activiteiten. Je kunt veel minder doen en sporten is voor velen met wervelfracturen onmogelijk. De gewone alledaagse dingen kunnen soms al teveel zijn. Het is mogelijk dat de pijn na verloop van tijd gaat verdwijnen, maar dat is niet bij iedereen zo. Als de fractuur gaat genezen dan wordt de positie ook veranderd. Bij sommige mensen pakt dat goed uit en gaat de pijn helemaal over, maar anderen hebben niet zoveel geluk en dan kan de pijn aan blijven houden.

Behandeling

Als er sprake is van wervelfracturen dan moet dat goed behandeld worden. Maar wanneer het niet goed wordt aangepakt kunnen er ernstige medische gevolgen optreden. De pijn moet dan ook serieus worden genomen, net als alle rugpijn klachten. Soms lopen mensen er te lang mee door, maar bij een wervelfractuur heb je zoveel pijn dat je snel bij de huisarts bent om te laten onderzoeken wat er gaande is. Het kan zijn dat je zoveel pijn hebt dat je niet eens op eigen gelegenheid naar de arts kunt komen en deze zal dan thuis komen. Mensen met wervelfracturen hebben vaak ook geen idee hoe zij moeten liggen, alles doet dan namelijk pijn. Pijnstilling is dan het belangrijkste zodat het draaglijk is.

Daarna wordt er gekeken wat er aan gedaan kan worden. Maar het belangrijkste is dat duidelijk wordt waar de wervelfracturen zitten en wat er behandeld kan worden. De pijn moet eerst onderdrukt worden, zodat er even wat verlichting optreedt. Deze vorm van rugpijn is zeer ernstig.

Wat zijn wervelfracturen?

Wat:
Als een van de botten van de wervelkolom af is gebroken of in elkaar zakt dan spreekt men over een wervelfractuur of wervelcompressiefractuur
Herkenning en symptomen:
Zeer ernstige pijn
Beperkte tot geen mobiliteit

Behandeling:
De behandeling en genezing wordt door specialisten begeleidt.

5/5 - (1 stemmen)

Plaats een reactie