Home » Keelpijn » Wat zijn de symptomen van keelpijn?

Wat zijn de symptomen van keelpijn?

Er zijn verschillende symptomen van keelpijn. Het kan zijn dat je verkouden bent en dat je daardoor pijn in je keel hebt en ook moet hoesten. Dan ligt de oorzaak vaak bij een verkoudheidsvirus. Maar het kan ook zijn dat het wordt veroorzaakt door laryngitis. Bij deze aandoening zijn je stembanden ontstoken, het kan ook zijn dat je strottenhoofd ontstoken is. Je bent dan hees en je raakt je stem kwijt. Het kan zijn dat de keel prikkelend en rauw aanvoelt.

Klachten bij keelpijn

In de keel zitten de amandelen, deze zitten zowel links als rechts. Dit zijn kliertjes die bacteriën en virussen buiten moeten houden. Maar deze amandelen kunnen zelf ook geïnfecteerd raken. Deze worden dan rood van kleur en soms kunnen er witte stipjes op komen. Als je regelmatig last hebt van ontstoken amandelen dan kun je deze weg laten halen. Het kan ook zijn dat je last hebt van angina, dan heb je witte plekken in de keel en op de amandelen. Dit komt omdat de keel niet veilig is voor bacteriën. Bij angina gaat het over een keelontsteking die wordt veroorzaakt door de bacterie streptokokken.

Jonge kinderen kunnen last hebben van prikkelbaarheid en nachtelijke onrust en niet willen drinken, dit kan bij hen wijzen op keelpijn. Er moet altijd gekeken worden naar de duur van de klachten, de koorts en de mate van ziek zijn, of iemand moet hoesten, of iemand ook slikklachten heeft en of er sprake is van huiduitslag. Je gaat naar de arts wanneer de klachten niet minder worden. De eerste paar dagen kun je keelpijn vaak afkijken, praat minder, blijf goed drinken en zorg dat je je mond en keel goed vochtig blijft houden.

Symptomen van keelpijn bestrijden

Als de keelpijn niet over gaat dan is het belangrijk dat je naar de huisarts gaat. Maar wanneer ga je naar de huisarts? Dit kun je doen wanneer je na drie dagen nog steeds koorts hebt, als drinken en slikken nauwelijks meer gaat en wanneer de keelpijn samen gaat met huiduitslag in het gezicht en op de romp. Ook wanneer de keelpijn langer duurt dan zeven dagen en je voelt je steeds zieker worden is het aan te raden contact op te nemen met de huisarts. Bij kinderen is het belangrijk dat je meteen handelt wanneer je kind een erg zieke indruk maakt en wanneer je kind het benauwd heeft. Ook wanneer je kind speeksel niet weg kan slikken is het van belang dat je naar de huisarts gaat en laat kijken.

5/5 - (1 stemmen)

Plaats een reactie