Home » Keelpijn » Wat is chronische keelpijn?

Wat is chronische keelpijn?

Als het over een keelontsteking gaat, dan is dat een ontsteking aan het slijmvlies van de keelholte. Als het een langdurige ontsteking is van het slijmvlies in de keelholte dan spreekt men van chronische keelpijn. De oorzaak van de chronische keelpijn kan een besmetting zijn met een virus, maar het kan ook een besmetting met een bacterie zijn. Als het over de chronische keelpijn gaat dan moet er altijd gekeken worden of er een besmetting is vanuit een andere plaats in je lichaam.

Het kan zijn dat er sprake is van een chronische bijholteontsteking of van een middenoor infectie. Wanneer dat zo is dan kan de vloeistof welke geïnfecteerd is in de keelholte komen. Het weefsel kan hierdoor besmet raken en dan kan de irritatie lang duren. De keelholte kan dan langdurig ontstoken raken. Maar er is nog een andere oorzaak mogelijk, het kan namelijk een voortdurende irritatie zijn van de keel. Dit kan worden veroorzaakt door maagzuur, maar ook door droge lucht, roken en door alcohol. Er zijn ook bepaalde ziekten die ervoor zorgen dat het slijmvlies chronisch ontstoken raakt. Er kan hierbij gedacht worden aan suikerziekte maar ook aan bloedarmoede.

Symptomen chronische keelpijn

Bij een chronische keelpijn hebben mensen last van keelpijn, pijn bij het slikken en moeite met slikken, een kriebel in de keel en ze moeten hardnekkig hoesten. Sommige mensen hebben ook de neiging om te schrapen. Het kan ook zijn dat ze last hebben van een snotneus, een verstopte neus, een slechte adem en van hoofdpijn. De diagnose moet worden vastgesteld, aan de hand van de klachten kan dat meestal al worden gedaan. Het kan soms nodig zijn dat er een uitstrijkje wordt gemaakt van de keel. Dit wordt dan gedaan zodat een arts de oorzaak kan achterhalen. De arts neemt dan met een steriel wattenstaafje een slijmmonster af uit de keel. In het laboratorium wordt er dan gekeken of dat er virussen en bacteriën aanwezig zijn.

Behandeling

Het is belangrijk dat je de chronische keelpijn gaat behandelen. De oorzaak van de ontsteking moet worden weggenomen. Als er andere aanwezige infecties zijn dan worden deze ook behandeld zodat irritatie en ontstekingen van de keelholte verder voorkomen kunnen worden. Als het over een bacteriële infectie gaat dan wordt er antibiotica ingezet. Maar dit wordt niet zo snel gegeven, het kan namelijk ook zijn dat de keelpijn wordt veroorzaakt door een virus en dan helpt antibiotica niet. Zorg dat je de klachten goed in de gaten gaat houden en bij twijfel neem contact op met de arts zodat de chronische keelpijn aangepakt kan worden. Je moet er niet mee rond blijven lopen.

5/5 - (1 stemmen)

Plaats een reactie