Home » Keelpijn » Wat kun je doen bij keelpijn bij het slikken?

Wat kun je doen bij keelpijn bij het slikken?

Wanneer je verkouden bent kan het zijn dat je last krijgt van een vervelend, rauw gevoel in de keel. De keel kan hierbij opgezwollen zijn, maar het kan ook zijn dat je pijn hebt wanneer je gaat eten. Je voelt het dan wanneer je slikt en dit kan pijnlijk zijn. Sommige mensen hebben bij het slikken het gevoel dat zij een stuk schuurpapier doorslikken. Wat kun je dan doen bij keelpijn bij het slikken?

Als je pijn hebt bij het slikken dan kan het zijn dat je amandelen de oorzaak zijn. Dit hoeft niet, maar het zou kunnen. De huisarts kan in de keel kijken en kan dan vaststellen of je amandelen bijvoorbeeld ontstoken zijn. Als hier sprake van is en het is al vaker voorgekomen dan zou je deze kunnen laten verwijderen. Het is dan belangrijk dat je daarna de tijd neemt om te herstellen, want ook daarna kan het zijn dat je nog weken last hebt bij het slikken.

Keelpijn bij slikken tips

Als je keelpijn hebt bij het slikken is het belangrijk dat je je keel vochtig houdt. Blijf daarom regelmatig drinken, als het echt veel pijn doet is het aan te raden om regelmatig kleine slokjes te nemen. Ga niets forceren, maar zorg dat je het kunt verzachten door je mond en keel vochtig te houden. Het kan ook helpen om een waterijsje te nemen of om op een dropje te zuigen zodat er wat speeksel vrij komt, ook dat houdt de keel vochtig. Het is goed om hier dan ook de tijd voor te nemen.

Eten en pijn bij het slikken

Keelpijn en eten kunnen soms lastig samen gaan. Als je echt veel pijn hebt bij het slikken dan is het aan te raden om zachte dingen te eten die gemakkelijk door de keel glijden. Ga niets scherps eten, maar eet bijvoorbeeld appelmoes of yoghurt. Dit kan de keel meteen verzachten en het glijdt snel weg als je een keer slikt. Je kunt het verspreiden over een paar keer per dag, als je hier ook kleine beetjes bij neemt dan forceer je het niet. Je hebt dan geen hongergevoel, zacht fruit eten is ook een goed idee. Er kan ook altijd een snoepje in de mond worden genomen om de keelpijn te verzachten. Je moet in ieder geval het slikken niet vermijden, je moet blijven eten en drinken zodat je aan gaat sterken en meer weerstand krijgt. Als je jezelf hiervan bewust bent dan gaat het na een paar dagen vaak weer beter. Als je er maar voor gaat zorgen dat je blijft eten en drinken, je hebt vitaminen en mineralen enz. nodig. Je weerstand mag niet verder naar beneden, dus eet en drink de juiste producten in kleine porties per keer.

5/5 - (1 stemmen)

Plaats een reactie