stickyimage

Bezoek ook onze andere websites: Hoofdpijn, Rugpijn en Spit

Ga naar helpmijmet.nl ! sluit af

Buikpijn tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben buikpijn tijdens de zwangerschap. Buikpijn tijdens een zwangerschap is vervelend, het maakt de vrouw onzeker en kan er voor zorgen dat vrouwen zich niet lekker voelen en veel in bed liggen. Meestal hoeven ze zich echter geen zorgen te maken wanneer ze last hebben van buikpijn tijdens de zwangerschap. Zoals men zegt: “Het hoort erbij”. Het kan zijn dat vrouwen last hebben van lichte buikkrampen. Als het milde krampen zijn welke niet zolang duren, die komen en gaan, dan is het een heel normaal verschijnsel en hoeven vrouwen zich niet ongerust te maken. Voel jij je er echter niet prettig bij raadpleeg dan altijd een arts. Hij kan je onderzoeken en geruststellen en dat zorgt voor ontspanning waardoor de krampen wellicht zullen verdwijnen of verminderen.


Huisarts en buikpijn tijdens de zwangerschap

Wanneer vrouwen last hebben van buikpijn tijdens de zwangerschap en het gaat over pijn in de onderbuik en/of buikkrampen dan is het aan te raden bij twijfel altijd een huisarts te raadplegen. Contact opnemen met de verloskundige of de gynaecoloog is ook prima. De eerste keer wanneer vrouwen zwanger zijn gaan ze vaak sneller naar de huisarts wanneer er sprake is van buikpijn tijdens de zwangerschap. Dit komt omdat ze bang zijn dat er wat mis is met de baby. De tweede zwangerschap kennen ze veel soorten buikpijn en weten ze ook wanneer het nodig is om naar de arts te gaan of wat zij aan de buikpijn tijdens de zwangerschap kunnen doen. Soms kan het al helpen om even te liggen en rust te nemen. Sommige vrouwen zijn nou eenmaal gevoeliger en vatbaarder tijdens de zwangerschap. Sommige vrouwen hebben veel last van buikpijn tijdens de zwangerschap, anderen hebben er nauwelijks of geen last van.

Mogelijkheden buikpijn tijdens de zwangerschap

Bij buikpijn tijdens de zwangerschap kan het gaan over buikpijn die wordt veroorzaakt door winderigheid en een opgeblazen gevoel. De kans op winderigheid is dan namelijk groter omdat de hormonen die tijdens de zwangerschap door het lichaam gieren ook de spijsvertering beïnvloeden. De druk van de groeiende baarmoeder op de maag en darmen kan ook de spijsvertering vertragen waardoor vrouwen last kunnen hebben van buikpijn tijdens de zwangerschap. Een andere oorzaak is obstipatie. De darmwand verslapt door de invloed van progesteron. De darmen werken hierdoor trager en dan wordt de ontlasting ingedikt. Vrouwen krijgen dan last van buikpijn tijdens de zwangerschap en merken dat de ontlasting harder en dikker wordt en zij moeten dan ook minder vaak naar de wc dan ze gewend zijn.

Bandenpijn en buikpijn tijdens de zwangerschap

Vrouwen kunnen vanaf de zesde week van de zwangerschap last krijgen van bandenpijn. Dit kan zich uiten als een scherp stekende en langdurige pijn die zich voordoet ter hoogte van het schaambot. Vrouwen krijgen hier mee te maken wanneer zij moe zijn. De baarmoeder wordt op zijn plaats gehouden door de banden van bindweefsel. In de onderbuik kan de pijn ontstaan of aan de zijkant van de baarmoeder. Het kan erg pijnlijk zijn. Vrouwen met buikpijn tijdens de zwangerschap merken vaak zelf welke pijn geen kwaad kan en welke pijn een bezoekje aan de dokter waard is. De eerste zwangerschap kan het allemaal “eng” zijn en angst oproepen, maar wanneer vrouwen voor de tweede of derde keer zwanger zijn weten ze vaak wel welke buikpijn tijdens de zwangerschap onschuldig is en welke misschien niet.

Miskraam

Tot de 20 weken kan er sprake zijn van een spontane afbreking van een zwangerschap. In Nederland geldt dat dit tot 16 weken kan. Het wordt ook wel een spontane abortus genoemd. Het eerste symptoom waar vrouwen dan mee te maken krijgen is vaginaal bloedverlies. Dit kan samen gaan met buikpijn tijdens de zwangerschap. De pijn zit dan vaak in de onderbuik en in de rug. Vrouwen moeten er op letten dat ze weten dat bloedverlies gedurende de eerste maanden van de zwangerschap diverse oorzaken kan hebben. Het kan onschuldig zijn, maar het kan ook een teken zijn dat er iets niet in orde is. Er zou sprake kunnen zijn van innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoeder. Het bloedverlies gaat vaak vanzelf over en de buikpijn tijdens de zwangerschap ook. Raadpleeg bij bloedverlies tijdens de zwangerschap altijd de arts of verloskundige.

Urineweginfectie

Tijdens de zwangerschap zijn vrouwen meer vatbaar voor een urineweginfectie. Een voorbeeld hiervan, wat veel voorkomt, is een blaasontsteking. Bij een blaasontsteking hebben vrouwen een pijnlijk gevoel wanneer zij moeten plassen. Dit kan ook een branderig gevoel geven. Vrouwen hebben vaak meer aandrang om te plassen en de aandrang kan ook erg pijnlijk zijn. Er wordt minder geplast per keer, soms maar een paar druppels. Als er naar de urine wordt gekeken dan kan hierin bloed aanwezig zijn, de urine kan ook troebel zijn. Er is vaak ook sprake van pijn in de onderbuik en/of de rug. Er kan ook koorts optreden. De buikpijn tijdens de zwangerschap kan dus ook duiden op een urineweginfectie, maar vaak is dit gemakkelijk te herkennen omdat het plassen pijnlijk is.


Overige oorzaken buikpijn tijdens de zwangerschap

Er zijn diverse oorzaken voor buikpijn tijdens de zwangerschap. Ook spanningen kunnen zorgen voor buikpijn tijdens de zwangerschap. Dit geldt ook voor emotionele stress, teveel of te vet eten. Wanneer er voeding wordt genomen die voor veel gasvorming zorgt kan er ook sprake zijn van buikpijn tijdens de zwangerschap. Maar ook de irritatie van de maag of een darminfectie die wordt veroorzaakt door een virus (buikgriep) kan zorgen voor buikpijn tijdens de zwangerschap.

5 jaargeleden door in Buikpijn en zwangerschap , Vrouwen , Zwangere vrouwen. Je kunt elke reactie op deze reactie volgen door middel van de | RSS feed. Je kunt een reactie achterlaten, of deze laten volgen vanaf jouw eigen website.
5 Comments to Buikpijn tijdens de zwangerschap
  • Gast
  • Buikpijn tijdens de zwangerschap is NIET normaal.
   Ik heb er exact een maand mee rondgelopen tijdens mijn zwangerschap. Door de lakse houding van verschillende dokters ( mevrouw, pijn is normaal ) heb ik uiteindelijk weeën gekregen en ben ik tijdens mijn zwangerschap geopereerd aan een geperforeerde appendix. Nu, meer dan een jaar later, heb ik nog steeds erge buikpijn en een abnormale stoelgang. Hierdoor ben ik erg vermoeid en is alles erg lastig.
   Herzie a.u.b. dit artikel. Door zo’n artikels zullen er nog doden vallen ! Buikpijn tijdens de zwangerschap is NIET normaal !

   • webmaster
   • Dank je wel voor je reactie. Het is goed dat je jouw persoonlijke ervaring met buikpijn tijdens de zwangerschap (en de helaas vervelende gevolgen hiervan) op deze manier wilt delen. De reactie op het artikel laat ik staan, zodat iedereen dit ook kan lezen. Het is inderdaad niet normaal om 1 maand(!) met pijn rond te lopen tijdens de zwangerschap. Daar had veel sneller ingegrepen moeten worden door de dokter.

   • anoniem
   • Wat erg dat je dit mee heb gemaakt. Ik ben voor t eerst zwanger nu en ben bij elk pijntje bang. Maar heb nog geen een x (in 17 weken tijd) de verloskundige hierover gebelt. Veel opgezocht en nagevraagd en veel mensen hebben last van buikpijn en steekjes tijdens de zwangerschap. Als je nagaat hoeveel er veranderd in je lichaam is dit ook logisch, toch?

    Misschien ligt het eraan welke buikpijn, iedereen beschrijft en voelt het anders. BIj mij is tot nu toe alles nog goed en heb best last van steken en ook niezen doet pijn (hoesten niet).

    Wel heel erg dat je niet serieus genomen word, en dat er verder niet naar gekeken is geworden. Als je voelt dat het niet goed zit moet je je nooit laten afschepen

  • JADEC
  • Hoi allen,

   Ik heb afgelopen weken alleen maar vage klachten.
   Misselijk de hele dag door duizelig soms en heel erg emo.
   IK was zo in de war dat ik dacht wacht is even zou ik zwanger zijn.

   Ben 4 maanden gestopt met mijn pleisterpil… en sindsdien is alles ook een beetje veranderd.

   Nu wil ik nog niet testen want dat zou te vroeg kunnen zijn. dat zou ik pas na zaterdag kunnen doen. MAar dat ik buikpijn of duizelig soms kan zijn okay maar misselijk.

   Ik ben zo in de war…vandaar dat ik dit deel. Ik hoor graag van jullie…

   J

   • Mama van bijna 2
   • Beste Jadec,

    Was (en ben) je zwanger?

    Ik ben nu zelf ruim 4 weken zwanger vd 2e, maar heb continu buikpijn. Voor ons eerste kindje heb ik een miskraam gehad rond de 7 weken, toen had ik ook steeds zo’n buikpijn. Nu ben ik erg onzeker. Maar we wachten het maar af, meer kan ik nu niet doen..

    Sterkte aan alle (bijna) zwangere vrouwen!

Laat een reactie achter

Required